Honduras'taki Devlet Başkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Honduras'taki Devlet Başkanı Seçimi

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Honduras'ta 26 Kasım'da düzenlenen, Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in kazandığı ilan edilen seçimin tekrarlanması çağrısında bulundu.

18.12.2017 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Honduras'ta 26 Kasım'da düzenlenen, Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in kazandığı ilan edilen seçimin tekrarlanması çağrısında bulundu.

OAS'ın internet sitesinde yer alan açıklamada, OAS Genel Sekreteri Luis Almagro, örgütün Honduras'a gönderdiği Seçim Gözlem Misyonu'nun seçimlere dair ikazlarını ve yargılarını paylaştığını belirtti.

Misyonun Honduras'ta yürüttüğü araştırmalara dair ilk rapora göre Honduras'taki seçimin açıklanan sonuçlarının doğruluğunu teyit edemeyeceğini kaydeden Almagro, seçim sürecinde düzensizlikler ve eksiklikler görüldüğünü, bütünlük ve teknik kapasitesinin yetersiz olduğunu dile getirdi.

Almagro, "Bilgisayar sistemlerine kasıtlı insan müdahalesi, dijital izlerin bilerek silinmesi, sisteme kaç kere müdahale edildiğini bilmenin imkansızlığı, oy torbalarının açık olması ya da içlerindeki oyların eksik olması, aynı bölgelerdeki katılım oranına dair olasılık dışı istatistikler, son anda basılan pusulalar ve daha birçok düzensizlik, en yüksek oyu alan iki aday arasındaki az fark da göz önüne alınınca kazananı kesin olarak belirlemeyi imkansız kılıyor." ifadesini kullandı.

Honduras halkının demokratik bir seçimi hak ettiğini ifade eden OAS Genel Sekreteri, halkın iyiliği için en iyi yolun yeni bir seçim düzenlenmesi olduğunu vurguladı.

Halkın barış ve uyumunun temel hedef olduğunun altını çizen Almagro, tüm taraflara şiddetten uzak durma ve siyasi diyalog kanallarını yeniden inşa etme çağrısı yaptı.

Quiroga ve Colom özel temsilci

Luis Almagro, Bolivya'nın eski Devlet Başkanı Jorge Quiroga ile Guatemala'nın eski Devlet Başkanı Alvaro Colom'u Honduras'ta yeni bir seçim sürecini ve ulusal demokratik uzlaşmayı sağlamak amacıyla özel temsilciler olarak atadığını da bildirdi.

OAS Genel Sekreteri, tüm taraflardan Quiroga ile Colom'u desteklemelerini istedi.

Honduras'ta 26 Kasım'da yapılan seçimlerde oyların sayılmaya başladığı ilk saatlerde muhalefet adayı Salvador Nasralla yüzde 5 farkla öndeyken oy sayımına teknik arıza nedeniyle ara verilmiş, sonrasında Hernandez farkı kapatarak öne geçmişti.

Oy sayımına verilen aranın seçimleri şaibeli hale getirdiğini savunarak itiraz eden muhalefet, protesto gösterilerine başlamıştı. Ülkede çıkan olaylarda bugüne kadar 17 kişi yaşamını yitirmişti.

Seçim kurulu, son olarak Hernandez'in oyların yüzde 42,95'ini alarak seçimi kazandığını, muhalefetin adayı Salvador Nasralla'nın ise 41,42 oranında oy aldığını duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Honduras'taki Devlet Başkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement