Hong Kong'da protestocuların eylemleri sürüyor - Son Dakika
Güncel

Hong Kong'da protestocuların eylemleri sürüyor

Hong Kong\'da protestocuların eylemleri sürüyor

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde gösteriler, yönetimin "zanlıların Çin'e iadesiyle ilgili yasa tasarısını geri çekme" kararına rağmen sürüyor.

08.09.2019 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde gösteriler, yönetimin "zanlıların Çin'e iadesiyle ilgili yasa tasarısını geri çekme" kararına rağmen sürüyor.

"South China Morning Post" gazetesinin haberine göre, Hong Kong Baş Yönetici Carrie Lam'in tasarıyı geri çekmesini yeterli bulmayan ve tüm taleplerinin yerine getirilmesi yönünde eylemlerini devam ettiren bazı protestocular, Merkez Metro istasyonunun bir çıkışında yangın çıkardı.

Protestocular, Merkez istasyonun F çıkışı önündeki barikatları ateşe verdi. Yangına itfaiye müdahale etti.

Bazı göstericiler, istasyonun camlarını kırdı.

Yüzlerce kişinin protesto amacıyla yürüyüş yaptığı Queensway Caddesi'nde de Admiralty metro istasyonu yakınlarında bir grup maskeli protestocu kaldırım taşlarını sökerken görüntülendi.

Pedder Caddesi'nde eylemlerini sürdüren protestocu bir grup ise cadde ortasında mukavva yaktı.

Polis protestocularının şiddet eylemelerini kınadı

Polisin yaptığı açıklamada, Hong Kong'ta bir alışveriş bölgesi olan Causeway Bay'da çok sayıda göstericinin Hennessy Yolu'nu taşıt trafiğine kapattığı bildirildi.

Polisin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığının kaydedildiği açıklamada, herkesin bir an önce alandan ayrılması çağrısı yapan polis, civar sakinlerinin gerektiği takdirde pencerelerini kapatması ve evlerinden dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

Açıklamada, "Polis, protestocuların tüm şiddet eylemlerini kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Polis, Causeway Bay'a çıkan bazı yolları kordon altına aldı.

Diğer yandan, ABD Konsolosluğu yakınlarındaki bir duvarı geçici olarak "Lennon Duvarı" haline getiren göstericiler, duvara "Hong Kong'u kurtarın", "Hong Kong'a özgürlük", "İnsan haklarını koruyun" yazılı kağıtlar astı.

Çekya'nın başkenti Prag'da grafitiler çizilmiş John Lennon Duvarı'ndan esinlenerek oluşturulan "Lennon Duvarları", göstericilerin kendini ifade etmek için protestoları destekleyen ve hükümete duydukları öfkeyi dile getirenlerin mesajlarını renkli kağıtlara yazarak paylaştıkları yerler olarak dikkati çekiyor.

Göstericilerden Trump'a çağrı

Hong Kong televizyonu Radio Television Hong Kong (RTHK), yüzlerce protestocunun, Hong Kong Island bölgesinde bulunan Charter Garden semtinden bölgedeki ABD Konsolosluğu'na yürüyüş düzenlediğini duyurmuştu.

Yerel saatle 14.30'da başlayan gösteride maske takıp ellerinde ABD bayrağı taşıyan protestocular, ABD Başkanı Donald Trump'a "Hong Kong'u özgürleştir" sloganıyla çağrıda bulunmuştu.

Göstericiler ayrıca, ABD'ye "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası"nı Senato'dan geçirmesi çağrısı yapmıştı.

Söz konusu yasa, Hong Kong'a ticaret, ihracat ve iş dünyasına yönelik ayrıcalıklar konusunda özel muamelede bulunulmasını ve kentin sahip olduğu yüksek otonominin gözden geçirilmesini sağlayan 1992 tarihli ABD Hong Kong Siyaset Yasası'nda revizyon yapılmasını gerektiriyor.

Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesi yasasında değişiklik öngören tasarıya karşı protestoların başladığı haziran ayında, ABD'de Senato ve Temsilciler Meclisi üyesi bir grup milletvekili, bölgenin özerk statüsünün korunması için Pekin ve Hong Kong yönetimine ekonomik baskı yapmayı öngören yasa teklifini gündeme getirmişti.

Tasarı ilk olarak 2017'de ortaya çıkmıştı.

Göstericiler, tüm taleplerin karşılanmasını istiyor

Haziran ayından bu yana düzenlenen protestolarda göstericiler, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulması, tutuklanan protestoculara af çıkarılması, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesi ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam hafta içi iade tasarısının geri çekileceğini açıklamıştı. Göstericiler, Lam'in açıklamasını yeterli bulmayarak tüm taleplerinin karşılanmasını istiyor.

Hong Kong'un statüsü

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Mart 2017'de yapılan başyönetici seçiminden zaferle çıkan Carrie Lam, Temmuz 2017'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in huzurunda Pekin merkezi hükümeti ve Hong Kong halkına bağlılık yemini ederek görevi selefi Leung Chun-ying'den devralmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hong Kong'da protestocuların eylemleri sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement