Hong Kong'daki Yasama Konseyi Seçimi - Son Dakika
Güncel

Hong Kong'daki Yasama Konseyi Seçimi

Hong Kong\'daki Yasama Konseyi Seçimi

HONG Hong Kong'da, 2014'teki gösterilerden sonra dün ilk kez düzenlenen Yasama Konseyi seçimlerinde demokrasi yanlısı öğrenciler, konseyde yer almayı başardı.

05.09.2016 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HONG Hong Kong'da, 2014'teki gösterilerden sonra dün ilk kez düzenlenen Yasama Konseyi seçimlerinde demokrasi yanlısı öğrenciler, konseyde yer almayı başardı.

Yasama Konseyi'ndeki 35 sandalye için yapılan seçimlerde ilk sonuçlar açıklandı.

Buna göre, 2014'teki öğrenci protestolarında başı çeken eylemcilerden Eddie Chu Hoi-Dick, demokrasi yanlısı protestolar sırasında öğrencilerin kurduğu Demosisto partisinin lideri 23 yaşındaki Nathan Law Kwun-chung, Polytechnic Üniversitesi öğretim üyesi Lau Siu-Lai ve yine öğrencilerin kurduğu Youngspiration Partisi'nden 25 yaşındaki Yau Wai-Ching konseye girdi.

Youngspiration Partisi'nin diğer adayı Sixtus Leung'un da kazanmaya yakın olduğu aktarıldı.

Herhangi bir partiyle bağlantısı olmayan Eddie Chu Hoi-Dick 84 binin üzerinde oy alırken, Nathan Law ve Lau da aday oldukları bölgelerde yüksek oy aldı.

Nathan Law, gazetecilere yaptığı açıklamada, seçilmesinin Hong Kong halkının değişim isteğini yansıttığını belirtti. Nathan Law, "İnsanlar yeni bir yol ve demokrasi hareketimizin geleceği için oy kullandılar." dedi.

Yaklaşık 3,8 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Hong Kong'da seçimlere katılım yüzde 58 civarında oldu. Bu oran 2008'deki seçimlerde yüzde 45,2 civarındaydı.

Seçimde, konseydeki 70 koltuğun 35'i için 214 aday yarıştı. Yasama Konseyi'nin geri kalan 35 üyesi de farklı kurumlar tarafından belirleniyor.

Çin, Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan özel yönetici seçiminde kendi liderlerini seçebileceğini ancak adayların geniş temsili bir komite tarafından belirleneceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Hong Konglu öğrenciler, Pekin yönetiminin Hong Kong halkının kendi liderini belirlemesine ve seçmesine izin vermesi için gösteri yapmaya başlamıştı. Bölgede 28 Eylül 2014'te başlayan ve iki ayı aşkın süre devam eden gösterilerde çıkan olaylar sonucu 518 kişi yaralanmıştı. Gösteriler sırasında yaklaşık bin protestocu gözaltına alınmıştı.

Eylemlere yoğun katılımın olduğu günlerde sokağa çıkan göstericilerin sayısı 100 bine ulaşmıştı. Protestolar sonrası öğrenciler Demosisto ve Youngspiration adlı partileri kurmuşlardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hong Kong'daki Yasama Konseyi Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement