Horon'un Son Dünya Şampiyonları - Son Dakika
Kültür Sanat

Horon'un Son Dünya Şampiyonları

'Horon'un son dünya şampiyonları Japonya'da 1983 yılında düzenlenen folklor yarışmasında dünya şampiyonu olan horon ekibi bugünlerde veteran horoncular olarak yeniden bir araya geldi Efsane veteranlar haftada bir gün bir araya gelerek hem eski anılarını tazeliyor hem de horon oynayarak...

17.02.2019 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Horon'un son dünya şampiyonları

Japonya'da 1983 yılında düzenlenen folklor yarışmasında dünya şampiyonu olan horon ekibi bugünlerde veteran horoncular olarak yeniden bir araya geldi

Efsane veteranlar haftada bir gün bir araya gelerek hem eski anılarını tazeliyor hem de horon oynayarak stres atıyor

TRABZON - Japonya'da 1983 yılında düzenlenen folklor yarışmasında Türkiye'ye dünya şampiyonluğu kazandıran efsane horoncular, bugünlerde veteran horoncular olarak yeniden bir araya geldi. Efsane veteranlar haftada bir gün bir araya gelerek hem eski anılarını tazeliyor hem de horon oynayarak stres atıyor.

Trabzon'un Akçaabat ilçesi denilince akla önce köftesi sonra horonu gelir. 1983 yılında Japonya'da düzenlenen yarışmada Türkiye'ye dünya şampiyonluğunu getirerek büyük bir gurur yaşatan ve 1981 yılından 1991 yılına kadar 10 yıl üst üste Türkiye'de düzenlenen tüm folklor yarışmalarında şampiyonluğu kazanan Akçaabat Folklor Derneği Horon ekibi o günleri unutamıyor.

Bugünlerde yeniden bir araya gelen dünya şampiyonu efsane horoncular, veteranları oluşturarak özel günlerde ve davetlerde sahne alıp eski horonun tadını yaşatmaya çalışıyor. Zaman zamanda çalışmalarda gençleri aralarına katan veteranlar horonun inceliklerine gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyor.

"Horon şimdi yozlaştı ama biz yaşatmaya çalışıyoruz"

1983 yılında Japonya'da düzenlenen yarışmada dünya birincisi olan ekipte yer alan ve bugün Akçaabat Folklor Derneği Başkanı olan Ahmet Çilingiroğlu, son yıllarda eski horoncuları bir araya topladıklarını ve hatıraları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Çilingiroğlu "Hem ter atıyoruz, hemde kurtuluşlarda ve bayramlarda giyisilerimizle beraber horon oynuyoruz. Bundan 2 yıl önce 40 yaş üstü bir yarışma oldu. Biraz da o vesileyle bir araya geldik ama iyi ki de bir araya gelmişiz. Kurtuluş günlerinde ve festivallerde horon oynuyoruz. Herkes yılların yorgunluğunu, zehirini attı ve eski ritmimize geldik. Horonu coşkulu oynamak lazım. Yeni gelen nesil oyunları biraz daha hızlandırdı. Biz biraz daha eskiye dönük oynuyoruz. Şimdiki gençler ritme ulaşmak için zorlanıyorlar, zorlanınca da oyun bozuluyor. Bizim horonumuzda figür fazlalığı vardır. Köyler bile artık şehirde salonlarda düğün yapıyor. Bu zaten düğünde ve asker uğurlamasında oynanıyordu, şimdi yozlaştı. İster istemez köy havasından koptu ama biz yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

"Kolbastı horonun önüne geçmedi"

Çilingiroğlu, son yıllarda kolbastının daha ön planda olmasıyla ilgili olarak ise "Kolbastı, horonun önüne geçmedi. Kolbastı bireysel oynanan bir oyun. Bizim çocukluğumuzda düğünler sazla yapılırdı. Efe usulü oyunlar oynanırdı. Sonradan müzikler hızlandı. Kolbastı ile horonun bir alakası yok. Kolbastıyı biz de seviyoruz. Eskiden Trabzon spor maçlarında Farozlular elektronik sazla birlikte uzunlamasına olan koridorda karşılıklı iki kişi geçiş yaparlardı. O geçişler zaman zaman halk arasına geçti ve güzelleşti. Sonra üniversite de bunu sahne haline getirdiler ve güzelleşti ama horon bambaşka apayrı" ifadelerini kullandı.

Ahmet Çilingiroğlu, horonun bölgede çok sevildiğini belirterek "Akçaabat köftesi özelliğini kaybetmeye başladı. Horon ise öyle değil, bu bölgede çok seviliyor. Aileler çocuklarına horon oynatmak için adeta burada sıraya giriyorlar" açıklamasında bulundu.

"Dededen horoncuyuz"

Dünya şampiyonluğunu göğüsleyen ekipte yer alan ve oynadığı bıçak oyunuyla Japonları kendisine hayran bırakan Hüseyin Durna ise çocukluğundan beri horon oynadığını belirterek "Babam çok iyi bir horoncuydu. Dedem ise Atatürk'ün horoncusuydu. Dedemden babama ondan da bize kaldı. İnşallah bizden sonra da çocuklarımıza ve torunlarımıza kalacak. Horon bizi arkadaşlarımızla öyle bir birine bağladı ki uzun yıllar, birbirimize karşı hatamız olmadı. 1983 yılında dünya şampiyonu olduk ve ondan sonra şampiyonluk gelmedi. Gelseydi duyardık ve ses getirirdi. Biz katılamadığımız için gelmemiştir" diye konuştu.

Horonu bırakmayı hiç aklından geçirmediğini ve uzun yıllar oynamak istediğini ifade eden Durna, "Ben en az 40 yıl daha oynarım diyorum ama tabi Allah bilir. 80 yaşına kadar yaşarsam oynayacağım. Ondan sonrasına bakacağız artık" şeklinde konuştu.

"Aynı ekip bir araya gelse dünya şampiyonluğunu yine alırız"

Horonun çok iyi bir spor olduğunu belirten Hüseyin Durna, futbolcuların 90 dakikada sarf ettiği enerjiyi horoncuların 11 dakikada sarf ettiklerini belirtti. 1983 yılında yaşadıkları şampiyonluğu tarif edemeyeceğini vurgulayan Durna, "Aynı ekip bir araya gelse o şampiyonluğu yine alırız. Bu içinizdeki ruhla ilgili bir durum. 10 gün çalışmaya bağlı. Türkiye bize bir yere göndersin oranın tozunu atar geliriz" ifadelerini kullandı.

"O kadar çok şampiyon oluyorduk ki artık sevinemez hale gelmiştik"

Veteranlar olarak davet aldıklarını belirten Durna, "Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs'ta Hamsi Festivali'ne katıldık. Davetler alıyoruz ama arkadaşlarımızın hemen hemen hepsi iş güç sahibi bu yüzden her davete katılamıyoruz. Geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Horon oynadığımız yıllarda çok şeyler yaşadık ama aklımda kalan, ekip olarak bir şampiyonaya katılmıştık. 3 okundu, 2 okundu ve çılgınlar gibi seviniyorlardı. Sanki dünyalar onların olmuştu. Biz alıştığımız için Akçaabat Folklor Derneği şampiyon oldu dendi ve salonda bir alkış koptu ama bizde bir heyecan yoktu. Alıştığımız için sevinemedik. Bize bakıp bunlar neden sevinmiyor diyorlardı" dedi.

Horon\'un Son Dünya Şampiyonları
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Horon'un Son Dünya Şampiyonları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi
    19:58 Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi

    Trabzon'da düzenlenen 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisine 3 ilden 52 sanatçı katıldı. Serginin açılışına Vali Aziz Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve davetliler katıldı. Sergi, 22 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende turizmin önemi vurgulandı ve Trabzon'un turist sayısında önemli artış beklenildiği belirtildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi
    17:53 SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi

    Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun Müzesi'nde 'Türk Bestecileri ve Şarkıları' konseri düzenledi. Konserde, birçok Türk şarkısı seslendirildi ve sanatseverler tarafından ilgi gördü.

  • Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı
    17:20 Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk' adlı sergi, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında açıldı. Sergide, Macaristan'ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer alıyor. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Türk ve Macar halkını kardeş olarak gördüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise sanatın evrensel bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin bilim, teknoloji ve matematikle iç içe olduğunu ifade etti.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti
    17:20 Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti

    Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri düzenledi. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi.

  • Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi
    17:09 Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi

    Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Kral Sejong'un bronz heykeli yıllık temizliği yapıldı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.

  • Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu
    16:14 Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.


Advertisement