Hozat Belediyesi, Kendi Enerjisini Üretecek - Son Dakika
Yerel

Hozat Belediyesi, Kendi Enerjisini Üretecek

Hozat Belediyesi, Kendi Enerjisini Üretecek

Tunceli’nin Hozat İlçe Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı’na (FKA) sunulan ve kabul edilen proje kapsamında belediye binası ile sokak ve cadde aydınlatmalarını güneş enerjisiyle gerçekleştirecek.

11.11.2016 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'nin Hozat İlçe Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı'na (FKA) sunulan ve kabul edilen proje kapsamında belediye binası ile sokak ve cadde aydınlatmalarını güneş enerjisiyle gerçekleştirecek. Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, projenin Türkiye'de ilk ve tek örnek olduğunu söyledi.

Hozat Belediyesi, FKA'nın desteğiyle hazırladığı "Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları Mali Destek Programı" kapsamında Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projeyi hayata geçiriyor. Proje kapsamında belediye binası, sokak ve caddelerin aydınlatmaları güneş enerjisiyle gerçekleştirilecek. Projeye ilişkin bilgi veren Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, "Artan insan nüfusu, demografik dengenin bozulması ile artan talep ihtiyacı ile dünyada enerji kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Dünya ülkeleri rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına pencere açıp yatırımlar yaparken Türkiye bu konuda ağır adımlarla ilerliyor. Hozat Belediyesi olarak biz, güneş enerjisinden maksimum düzeyde yararlanma düşüncesi ile başta sokak ve caddelerin aydınlatmasını artık bu enerji kaynağından sağlayacağız. İlçemizdeki cadde ve sokakların aydınlatılması için bir yılda 15.144 Watt elektrik harcanıyor. Yenilenebilir güneş enerjisi ile elektrik ücreti, dağıtım firmasına ödenen ücret ve diğer tüm gider kalemleri artık tarihe karışacak. Yaklaşık yüzde 80 kar ve elde edilen maddi birikim, ilçemizin güzelleşmesi adına yapılacak diğer projelere ayrılacak" dedi.

Projeyle şebekeye bağlı kalmadan LED teknolojiyle enerji üretileceğinin altını çizen Polat, "İlçemize kurulacak 10 güneş paneli merkezi aydınlatma hatlarına elektrik dağıtımını gerçekleştirecek. Böylelikle maliyeti düşük, çevreye katkı sağlayan aydınlatma ile ülke ekonomisine hem katkı sağlarken hem de yenilenebilir enerji ile doğanın insanoğluna sunduğu fırsatlardan daha geniş kapsamlı yararlanılmış olacak. Güneş enerjisinden elde edilen elektrikle yapılan LED aydınlatma sistemi şuan ki aydınlatma sistemine göre daha uzun ömürlüdür. Yüksek yoğunluk, parlaklık ve kontrasta sahiptir, mevcut aydınlatmaya göre 10 kat daha az enerji tüketir. Tak çalıştır özelliğine sahip olduğu için kablo ve bakım gerektirmez. Tüm bunların yanı sıra görüntü kirliliğinin yok olması ile ilçemizin fiziksel bir görüntüye kavuşmasına da yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Projenin hayata geçmesiyle Türkiye'ye örnek teşkil edeceğini kaydeden Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, "Zira geleneksel sistemde 2014 yılında toplamda ülke genelinde 14 milyar tutarında enerji kullanıldı. Eğer güneş enerjisi ile sağlanan LED teknolojisi kullanılsa bu rakam 3,2 milyar enerjiye kadar düşecek ve yüzde 75 gibi muazzam bir tasarruf sağlanmış olacak. Hozat'tan tüm Türkiye'ye örnek olmasını hedeflediğimiz bu projeyi Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile sürdürüyoruz. Toplam 533 bin TL maliyetle yapılması planlanan projemizin yüzde 75'lik kısmı Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hibe edilecektir. Geri kalan yüzde 25'lik kısım ise belediyemiz tarafından finanse edilecektir. Bu örnek projeye katkılarından dolayı Tunceli Valimiz Sayın Osman Kaymak, Bingöl Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger, Malatya Valimiz Sayın Mustafa Toprak, Elazığ Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu ve Fırat Kalkınma Ajansı genel sekreterliğine ilçemiz adına teşekkür ediyorum. Güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlayarak doğaya zarar vermeden doğanın sunduğu imkanlardan yararlanarak yakın zamanda hayata geçecek olan projemizle enerjide dışa bağımlı olan ülkemize yol gösterip geleceğine ışık olacağına inancımız tamdır" ifadelerinde bulundu. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hozat Belediyesi, Kendi Enerjisini Üretecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement