Hrant Dink Cinayeti Davası - Son Dakika
Güncel

Hrant Dink Cinayeti Davası

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu, 10'u firari 85 sanıklı...

05.12.2017 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu, 10'u firari 85 sanıklı davanın 13. duruşması tamamlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunmasını tamamlayan tutuklu sanıklardan eski Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Yarbay Metin Yıldız, savunma yaptı.

Savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen Yıldız, Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu'nun cinayet günü Yasin Hayal'in nerede olacağına dair bir çalışma yaptınız mı sorusuna, "Olay gününü çok hatırlamıyorum, televizyonda seyrettim, şubeye döndüm. Hatırladığım kadarıyla herhangi bir işlem yapmadık. Öyle bir çalışma olmadı." yanıtını verdi.

Ogün Samast ismini cinayetten önce hiç duymadığını savunan Yıldız, Coşkun İğci'nin de kendilerinde kayıtlı haber elemanı olarak görünmediğini öne sürdü.

"Ne Hrant Dnik'i ne de çıkardığı gazeteyi bilmiyordum"

Yıldız'ın çapraz sorgusunun ardından dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün savunmasına geçildi.

Dink'in öldürülmesi olayının ardından müfettişlerce inceleme yapıldığını anlatan Öz, yapılan araştırma sırasında kendilerinden istenen bütün belgeleri sunduğunu söyledi.

Müfettişlerce daha sonra yazılı ifadesinin istendiğini dile getiren Öz, yazılı ifadesini de gönderdiğini kaydetti.

Öz, rapor doğrultusunda 2 jandarma personeli hakkında yasal süreç başlatıldığını belirterek, bu soruşturma kapsamında da kendisi hakkında görevi ihmal suçundan Trabzon'da açılan davada 6 ay ceza aldığını ifade etti.

Hakkında dava açılan ve ilk ifadelerini değiştiren personelin cinayet bilgisini kendisine söylediklerini beyan ettiğini ifade eden Öz, bunu hatırlamadığını savundu.

Ne Hrant Dink'i ne de çıkardığı gazeteyi bilmediğini iddia eden Öz, "O gazeteyi ne aldım ne de okudum. Ogün Samast ve Yasin Hayal veya alınan şahısların tamamı ile ne olay öncesi, ne sırası ne de sonrası irtibatım, ilişkim yoktur. İsimlerini basından öğrendim." diye konuştu.

Sanık Ali Öz, burada suçlanmasının tek nedeninin o süreçte Trabzon'da komutan olmasından kaynaklandığını savunarak, arandığını öğrendikten sonra kendi isteğiyle İstanbul'a gelerek Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim olduğunu aktardı.

"Tek hatam şubeye fazla güvenmem"

Öz, cinayet bilgisinin kendisine aktarıldığını hatırlamadığını savunarak, "Böyle bir bilgi alındıysa yapılması gerekenler vardır. Şifahi olarak bana aktarılması sorumluluğu başlarından atmak için bahanedir. Bu usullere de uygun değil." dedi.

Cinayetten bir gün sonra yazılan haber kayıt bildirim formunu kendisinin hazırlamadığını iddia eden Öz, o gün Trabzon'da olmadığını savundu.

Öz, istihbari bilgileri alan personelin önce bunu bir mantık süzgecinden geçirerek değerlendirdiğini belirterek, savunmasına şöyle devam etti:

"Önemli görüyorsa tim komutanına bildirir, bu komutan da önemli olduğuna kanaat getirirse bu bilgiyi raporlar, kayıt ettirir ve şube müdürüne aktararak ilgili yerlere gönderir. Kayıtların yapılması, takibi, imza atılması, şube tarafından yapılır. Bu işleri komutan yapmaz. Bunu yapmaya ne zamanım ne de gücüm vardır. Burada benim hatam, geçmişteki olaylar ve faaliyetlerdeki çalışmalarından dolayı şubeye fazla güvenmem ve kontrol etmemem olmuştur. Personelin art niyetli olmadığı kanaatindeyim. Bu olay atlanmış ve atlanan bilgi de kayıtlara girmediğinden işlem yapılamamıştır."

"Komutan olmam nedeniyle suçlanıyorum"

Sanık Ali Öz, ne FETÖ ne de diğer terör örgütleriyle bir ilgisinin olmadığını anlatarak, aksine halen terör örgütlerinin hedefi konumunda olduğunu söyledi.

Dink'in ölümüyle bir ilgisinin olmadığını savunan Öz, "İddianamede bana yönelik haksız suçlamalar yapılmıştır. 15 aydır tutukluyum. Olaya karışan şahıslarla bir irtibatım yok. Terör örgütüyle bağlantımı ortaya koyacak ve bana yöneltilen suçları işlediğime dair herhangi bir bilgi, belge belge yoktur. O tarihte komutan olmam nedeniyle suçlu kabul edilip hakkımda suçlamalar yöneltilmiştir." diye konuştu.

Savunmasının ardından çapraz sorgu sırasında söz alan tutuklu sanık Metin Yıldız, sanık Öz'e her gün tüm Türkiye'de saat 11.00'de günlük asayiş toplantılarının yapıldığını hatırlatarak, "Siz bu aldığınız (Dink'in öldürüleceği bilgisini) bilgiyi her gün valilikte emniyetle düzenlediğiniz toplantıda dile getirdiniz mi?" diye sordu.

Söz konusu soru üzerine "Bilgi bana yazılı olarak ne zaman aktarıldı." sorusunu yönelten Öz'e sanık Metin Yıldız, "Böyle bir bilgiden haberiniz var mı?" dedi. Öz de bundan haberinin olmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti, Öz'ün çapraz sorgusuna devam edilmek üzere duruşmayı perşembe gününe erteledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hrant Dink Cinayeti Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.


Advertisement