Hrant Dink Cinayeti Davası - Son Dakika
Güncel

Hrant Dink Cinayeti Davası

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin 35 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında beyanda bulunan tutuksuz sanık Erhan Tuncel, "Benim yaptığım ihbar Hrant Dink'in korunması içindi ama korunamadı.

09.08.2016 19:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin 35 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında beyanda bulunan tutuksuz sanık Erhan Tuncel, "Benim yaptığım ihbar Hrant Dink'in korunması içindi ama korunamadı. Cinayet hakkında aynı gün bilgi verilmiyor. Benim takip etme gibi bir görevim yok. Benimle istihbarat biriminin ilişkisi kesiliyor ve bu bana bildirilmiyor." dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmada sanıklardan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Amiri Ercan Demir'in çapraz sorgusunu devam edildi. Demir, söz alan sanık ve müdahil avukatlarının da sorularını yanıtladı.

Dink cinayeti öncesi edindikleri bilgileri gerek Trabzon Emniyet Müdürlüğü, gerekse İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle paylaştığını savunan Demir, jandarma istihbaratıyla ilgili bilgi paylaşımının idari amirlerinin görevi olduğunu, kendisinin böyle bir sorumluluğunun bulunmadığını söyledi.

Dink cinayeti öncesinde Trabzon Emniyet Müdürlüğü ile Jandarma istihbarat birimleri arasında bilgi paylaşımının yapılıp yapılmadığını hatırlayamadığını aktaran Demir, "İstihbarat şubenin çalışma alanı farklıdır. Yasin Hayal'in ses getirecek bir eylem içinde olduğuna dair alınan istihbaratı gerekli adli birimlere bildirdik." dedi.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanıklardan Erhan Tuncel de Hrant Dink cinayeti davasının 6 yıllık süre boyunca "Ergenekon terör örgütü" bağlantısı üzerinden yürütüldüğünü belirterek, kendisi hakkında "El Kaide terör örgütü" üyesi olduğu gerekçesiyle dinleme kararının alındığını ve bu kapsamda dinlenildiğini hatırlattı.

Tuncel'in "Bu dinleme kararını kim aldı?" diye sorduğu Demir, "İstihbarat C büronun talebi üzerine Ağır Ceza Mahkemesi'nden talep edildi. Ben net bir örgüt adını hatırlamıyorum. Somut bir örgüt yok. El Kaide'yi net hatırlamıyorum." ifadesini kullandı.

"Benim yaptığım ihbar Dink'in korunması içindi"

Cinayetten sonra yaptığı telefon görüşmelerinin basına servis edildiğini öne süren Tuncel, "Benim yaptığım ihbar Hrant Dink'in korunması içindi ama korunamadı. Cinayet hakkında aynı gün bilgi verilmiyor. Benim takip etme gibi bir görevim yok. Benimle istihbarat biriminin ilişkisi kesiliyor ve bu bana bildirilmiyor. Olaydan sonra beni arıyorlar, İstanbul'a gitmem isteniyor. İstanbul Emniyetinde konuşmasam o dönemin emniyet müdürünün görevden alınma riski var. Ben bu dosyadan yargılandım ve beraat ettim." diye konuştu.

Dink davasının bazı tutuklu sanıklar açısından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) bağlantısı üzerinden yürütüldüğünün iddia edildiğini ve bunun detaylıca ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Tuncel, Dink davasında yardımcı istihbarat elemanı ile polis arasındaki ilişkiden ziyade, cinayetin örgütsel boyutunun ortaya çıkarılması gerektiğini savundu.

"Senin örgüt bağlantını kanıtlayacağım"

Tuncel, "Bu dava da sadece yardımcı istihbarat elemanı ile polis üzerinden yürütülüyor. Bu cinayetin bir de jandarma boyutu var. Kısacası burada bir örgütten bahsetmemiz gerekiyor. Zaten savcı, iddianamede bu konuya değinmiş." dedi.

Dink cinayetine yönelik bazı bilgilerin henüz mahkemeye ulaşmadığını söyleyen Tuncel, sanık Demir'e hitaben, "Ben senin örgütsel bir faaliyet içinde olduğunu düşünüyorum ve bunu kanıtlayacağım." diye seslendi.

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, Tuncel'e, "FETÖ'yü mü kastediyorsun, çünkü bu örgütün ismi zikrediliyor" diye sorunca, Tuncel de, "Muhtemelen odur, öyle görünüyor" yanıtını verdi.

Sanık Ercan Demir'e, tutuklu sanıklardan Ali Fuat Yılmazer de sorular yöneltti.

Kürsüye gelen Yılmazer, sorulan soruların eksik, verilen cevapların da açıklayıcı olmadığını belirterek, "Muhittin Zenit'in beyanlarından hareketle, sıklıkla telaffuz edilen, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün F5 raporlarının imha edildiği söyleniyor. Bunlar F5 raporu olarak mı tanzim ediliyor yoksa İstihbarat Müdürlüğüne sunulan ilk personel raporu mu? F5 yaptıysanız bunu mutlaka İstihbarat Daire Başkanlığına göndermeniz gerekir. Gelen F5 raporu hiçbir şekilde yok edilemez. Fiziken yok edilirse bilgi işlemden de yok edilmesi gözükür. Yok edilmesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Sanık Ercan Demir'in, bu raporun tamamının Dink cinayetiyle bağlantılı olmadığını, klasik resmi evrak gibi görülebileceğini söylediği Yılmazer, bu kez, "Yasin Hayal'in görüldüğü belirtilen 17 Ocak tarihli rapor esasen F5 raporudur. Çünkü takip ve tarassut vardır." ifadesini kullandı.

"İstanbul'un genel savunma argümanı böyle"

İstanbul ile Trabzon İstihbarat Şube Müdürlükleri arasında bilgi paylaşımı konusunda sorun yaşandığını aktaran Yılmazer, "İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube bunu giderseydi, bir sorun yaşanmazdı' denildi. Erhan Tuncel, konuştuğunda sıralı amir olarak benim ismimi ve bu şubeyi de zikretti. İstanbul'un genel savunma argümanı böyle. Ahmet İlhan Güler de bunu söylüyor. Erhan Tuncel de onun gibi söylüyor ve işi Ergenekon'a bağlıyor." diye konuştu.

İki ilin paylaşımının söz konusu olduğunu ve 81 ili ilgilendiren bir durum, bilgi paylaşımı olması durumunda İstihbarat Daire Başkanlığı'nın (İDB) koordinasyonda yetkili olacağını savunan Yılmazer, "İDB'ye onay için gelmiş bir bilgi yok. Başkanlığın koordine edeceği bir düzleme gelmemiş iş." dedi.

Buna itiraz etmek için söz alan dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ise, "Yılmazer burada alt üst ilişkisi içinde sordu, Ercan Demir de cevapladı" deyince, Ercan Demir, "Ben Yılmazer ile çalışmadım" ifadesini kullandı.

"Sana yaklaşım tarzını herkes gördü." diyen Güler, şöyle devam etti:

"İstihbaratçılığı biz de yaptık, Ali Fuat Yılmazer de yaptı. İstihbarat Daire Başkanlığı 81 ili koordine eder diye bir şey yok. Eleman kaynaklı ciddi bilgi gittiğinde kimse kayıtsız kalamaz. İDB bütün istihbaratın bilgi ağıdır. İki il de olsa tek il de olsa onunla ilgili koordinasyon görevi vardır. 'Yok' demek yalandır. Burada belagat gücüyle söylenen çok net bir yalan var. İDB'nin temel görevi koordinasyondur. Yılmazer'in referans gösterdiği şey de Engin Dinç'in beyanıdır. Bozacı şıracı durumu vardır."

İstanbul tek bir belgeyi dahi İDB'ye onaylatmadı"

Güler'in, "İDB'nin bir ilden fazla illerde bu konuda koordinasyon görevi var mıdır?" diye sorduğu Ercan Demir ise, "Ben, 'Ali Fuat Yılmazer'in açıklamaları doğrudur' dedim mi? İDB'nin yönetmeliği ortada. Zaman zaman farklı operasyonlar da olmuştur. Bu o kapsama girer mi girmez mi bir şey söyleyemem. Olmaması mevzuat açısından bir eksiklik mi, o konuda da bir şey diyemem." yanıtını verdi.

Ali Fuat Yılmazer de, söylediğinin yanlış anlaşılmış olabileceğini belirterek, "Engin Dinç'in resmi olarak savcılığa bildirdiği yazıya atıf yaptım ben. Resmi görüşü söyledim. Kişisel beyan değildir. Trabzon'dan giden bilgi İstanbul'a eksik gitmiştir. Bunu değiştirme yetkisi Dinç'indir. İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü tek bir belgesini dahi İstihbarat Daire Başkanlığı'na onaylatmamıştır." şeklinde konuştu.

Duruşma 11 Ağustos'a ertelendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hrant Dink Cinayeti Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor
    12:16 Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor

    Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rutin olarak yaptıkları çöp toplama ve çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ilçe genelindeki çöp konteynerlerini de yıkayıp dezenfekte ediyor. Çevre dostu uygulamalarla ilçenin yaşam kalitesini artırmaya odaklanan Efeler Belediyesi, çevre kirliliğini azaltırken halk sağlığına da önem veriyor.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali'ne katılan çocukları ağırladı
    12:12 İBB Başkanı İmamoğlu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali'ne katılan çocukları ağırladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden gelen çocukları Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali için ağırladı. İmamoğlu, çocuklara seslenerek dünyada barışın egemen olması için çocuklardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu belirtti. Ayrıca, İmamoğlu çocuklara hediyeler vererek anı fotoğrafı çektirdi.

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti
    12:10 Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Yavuz Selim Mahallesi'nde kanalizasyon çalışması sırasında meydana gelen göçük sonucu işçilerden Mehmet Sinan Kubat (33) toprak altında kalarak hayatını kaybetti. Olay yerine itfaiye, sağlık, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kubat'ın cesedi ekipler tarafından çıkarıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirlendi.

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi
    12:10 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi

    Nilüfer ilçesinin, Türkiye'nin en hızlı gelişen bölgelerinin ilk sırasında yer aldığını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, sorunlara ortak akılla çözüm üretilmezse gelecek kuşakların sağlıklı besin bile bulamayacağını söyledi.

  • Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
    12:09 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

    Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep'in halı sektörünün lokomotifi olduklarını belirterek, sektörün birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yeni başarı öyküleri yazması gerektiğini söyledi. Genel kurulda, 2023 yılı yönetim kurulu ve denetim çalışma raporu oy birliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılı Türkiye geneli halı sektörü ihracatı içerisindeki payı yüzde 67,3 oldu. Halı ihracatının en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Devletler oldu.

  • İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
    12:09 İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir mobilya fabrikasında çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.


Advertisement