Hrant Dink'in Büyüdüğü "Kamp Armen" Çağdaş Haline Kavuşuyor - İstanbul - Son Dakika
Güncel

Hrant Dink'in Büyüdüğü "Kamp Armen" Çağdaş Haline Kavuşuyor - İstanbul

Tuzla'da Hrant Dink'in çocukluğunu geçirdiği Kamp Armen'in çağdaş mimariyle aslına uygun hazırlanan yeni projesi hayata geçiyor.

18.01.2018 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAAN BOZDOĞAN - Tuzla'da Hrant Dink'in çocukluğunu geçirdiği Kamp Armen'in çağdaş mimariyle aslına uygun hazırlanan yeni projesi hayata geçiyor.

Şişli'de 11 yıl önce suikaste kurban giden gazeteci Hrant Dink'in büyüdüğü yetimhane olarak da bilinen ve tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı 2015'te Ermeni cemaatine iade edilen Kamp Armen'in (Tuzla Ermeni Yetimhanesi) yeni mimari projesi tamamlandı. Şu an atıl duran arazide hayata geçirilecek projeyle birlikte Kamp Armen, yetimhane özelliğini yitirmeden büyük bir "gençlik ve bilişim merkezi" olarak hizmet verecek. Yıl boyunca kesintisiz hizmet verecek merkezin toplumun her kesiminden gençlere yönelik bir "tanışma, buluşma, anlama ve bilme" mekanı olması amaçlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından geçen yıl aralık toplantısında oy birliğiyle sosyal kültürel tesis alanına alınan ve Tuzla Belediyesinin imar planındaki "idari tesis alanı" şerhini kaldırdığı Kamp Armen'in inşa ve ihya çalışmalarına yakın zamanda başlanılacağı bildirildi. Kamp Armen, açıldığında 12-18 yaş arası gençlere hitap edecek.

Projenin iki yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor

Projenin mimari Kevork Özkaragöz, AA muhabirine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Tuzla Belediyesinin projeyi sahiplenerek kendilerini her konuda destekledikleri, çevreyi tehdit eden enkaz halindeki binanın talepleri doğrultusunda İBB tarafından yıkıldığını, arazinin de molozlardan temizlendiğini anlattı.

İdari anlamda hiçbir sorun kalmadığını dile getiren Özkaragöz, Tuzla Belediyesi'nden 3-4 ay içerisinde ruhsatı alıp projeyi hayata geçirmeye başlayacaklarını bildirdi. "Önümüzde hiçbir engel kalmadı. Şimdi projenin hayata geçmesi için maddi desteğe ihtiyaç var." ifadesini kullanan Özkaragöz, bu konuda Ermeni toplulukları ve kurumlar başta olmak üzere her kesimden destek beklediklerine işaret etti.

Özkaragöz, yeni tesis için ilk kazmanın yaza kadar vurulacağını planladıklarını belirtirken, bölgenin yeniden çocuk sesleriyle canlanmasını isteyen vatandaşların da projenin bir an önce bitmesini beklediklerini kaydetti.

İki yıl içerisinde tamamlanması beklenen merkezin 3 bin 200 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 4 bin 840 metrekare alanda kurulacağını aktaran Özkaragöz, yerleşkede; 50'si kız olmak üzere 100 kişilik çocuk yatakhanesi, bununla birlikte eğitmen yatakhaneleri, müzik, el sanatları ve becerileri atölyeleri, sergi mekanları, 200 kişilik oditoryum, çok amaçlı salonlar, 80-100 öğrenci kapasiteli bilgisayar destekli proje geliştirme atölyeleri ve idari birimlerin yer alacağına dikkati çekti.

Özkaragöz, yemekhane, kafeterya ve çocuk oyun alanları gibi sosyal tesislerin de merkezde hizmet vereceğini anlatırken, merkez girişinde tarihi yetimhanenin geçmişini ve geleceğini yansıtan 'anı köşesi' olacağını vurguladı.

"Eski kamp alanı yaz kampı gibiydi. Oradaki çocukların da yardımlarıyla imece usulü yapılmıştı." diyen Özkaragöz, yeni merkez binanın çağdaş ihtiyaçlar gözetilerek yapılacağının altını çizdi.

Yeni binanın 2 katlı olacağını ifade eden Özkaragöz, yapılaşma sürecinin bölge mimarisi ve ölçütlerine tezatlık oluşturmayacak şekilde tamamlanacağını vurguladı.

Merkezin yapılması aşamasında tüm ağaçların korunacağını da sözlerine ekleyen Özkaragöz, "Arazideki tüm ağaçlar muhafaza edilecek, ağaçlar projenin hiçbir aşamasında kesilmeyecek. Planlamalar oradaki ağaçlar korunacak şekilde yapıldı. O ağaçlar o dönemde kampta kalan çocuklar tarafından dikilmişti. Böylelikle hem hatıraları hem de ağaçları koruyacağız." dedi.

Dink'in büyüdüğü yetimhane

İlk olarak 1950'li yıllarda Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi'nin alt katında Anadolu'dan gelen kimsesiz ya da yoksul Ermeni çocukların barınması amacıyla hizmet veren Kamp Armen, hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink'in de yetiştiği yetimhane olarak biliniyor.

O dönem çocukların sayısının artması üzerine Dink'in de aralarında bulunduğu 8-12 yaşlarında 30 çocuğun emeğiyle bir kamp olarak inşa edilen tarihi yetimhaneye 1987'deki Yargıtay kararı ile el konulmuştu.

"Tuzla Ermeni Yetimhanesi" olarak da anılan Kamp Armen, 2015'te tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ve sivil toplum kuruluşları bu duruma tepki göstermişti.

Bu olaylar sonrasında hükümet devreye girerek Ermeni Cemaati ve kampı satın alan kişiler arasında görüşmeler gerçekleştirmiş ve tarihi yetimhane, asıl sahipleri olan Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfına iade edilmişti.

Hrant Dink\'in Büyüdüğü "Kamp Armen" Çağdaş Haline Kavuşuyor - İstanbul
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hrant Dink'in Büyüdüğü 'Kamp Armen' Çağdaş Haline Kavuşuyor - İstanbul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement