HRW yetkilisi, Yemen'deki çatışmanın taraflarının milyonlarca sivile vahşeti yaşattığını söyledi - Son Dakika
Güncel

HRW yetkilisi, Yemen'deki çatışmanın taraflarının milyonlarca sivile vahşeti yaşattığını söyledi

HRW yetkilisi, Yemen\'deki çatışmanın taraflarının milyonlarca sivile vahşeti yaşattığını söyledi

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Yemen Araştırmacısı Efrah Nasır, ülkede yaklaşık 7 yıldır devam eden çatışmanın taraflarının milyonlarca sivile karşı bir vahşet gerçekleştirdiğini belirterek, faillerin adalete teslim edilmesini istedi.

03.03.2022 13:53  Güncelleme: 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Yemen Araştırmacısı Efrah Nasır, ülkede yaklaşık 7 yıldır devam eden çatışmanın taraflarının milyonlarca sivile karşı bir vahşet gerçekleştirdiğini belirterek, faillerin adalete teslim edilmesini istedi.

Nasır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yemen'deki insan hakları durumunun felaket düzeyinde olduğunu ve en temel insan haklarının dahi çatışmanın tüm taraflarınca ihlal edildiğini söyledi.

"Çatışmanın tarafları Yemen'de milyonlarca sivile karşı bir vahşet gerçekleştiriyor. Savaş, Yemen halkını o kadar yıprattı ki hiç kimse böyle bir felaket düzeyine ulaşacağını tahmin etmemişti." diyen Nasır, çatışmaların yaklaşık 250 bin kişinin ölümüne neden olduğunu ve milyonlarca Yemenlinin dünyanın en büyük insani kriziyle karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi.

Nasır, şöyle konuştu:

"Ekonomi çöküyor. Yemen riyalinin çöküşü, gıda ve diğer emtia fiyatlarında keskin bir artışa ve ailelerin satın alma gücünün azalmasına neden oldu ve bu nedenle milyonlarca insan temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor."

Nasır, Husilerin hedef gözetmeksizin Yemen'de kalabalık bölgelere havan topları ve roketlerle, Suudi Arabistan'da sivillerin yaşadığı bölgelere de balistik füzelerle rastgele saldırılar düzenlediğini söyledi.

Nasır, karşılıklı şekilde gözaltı merkezlerinde keyfi gözaltılar, zorla kaybetme, kötü muamele ve işkencenin de yaygınlaştığını ifade etti.

Basın özgürlüğünün durumu

Nasır, Husileri "mesleğini icra eden gazetecileri cezalandırmak için sözde mahkemeleri kullanmakla" suçladı.

Husilerin 4 gazeteciyi idam cezasına çarptırmasına işaret eden Nasır, "Bu gazetecilerin, bırakın ölüm cezasına çarptırılmayı, aslında hiç alıkonulmamaları gerekirdi." diye konuştu.

Daha önce de söz konusu 4 gazetecinin derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunduklarını, serbest bırakılmaları için diğer örgütlerle ortak açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Nasır, bu taleplerini bu konuda Husilere baskı yapabilecek ilgili makamlara da ilettiklerini aktardı.

Tuzaklanan mayınların oluşturduğu büyük tehlike

Yemen hükümeti ve insan hakları raporlarına göre, savaşın başlamasından bu yana Husiler tarafından yerleştirilen ve siviller arasında ağır kayıplara neden olan yaklaşık 2 milyon mayın olduğu tahmin ediliyor.

Anti personel mayınların kullanılmasının bir savaş suçu olduğunun altını çizen Nasır, bunun, Yemen'in de imzaladığı "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Anlaşma"nın ciddi bir ihlali olduğunu vurguladı.

Nasır, "Kara mayınları ve patlamamış mühimmatlar, çatışmanın başlangıcından bu yana aralarında çocukların da bulunduğu binlerce sivilin ölümüne neden oldu. Husiler anti personel kara mayınları kullanıyor ve bu durum savaş suçu teşkil edebilir." şeklinde konuştu.

Yemen'de kadınların durumu

Savaşın Yemenli kadınlara yönelik etkisine de değinen Nasır, savaştan önce bile ülkede kadınların ataerkil toplumun doğası gereği ihlallerle karşı karşıya kaldığını ve yasal, ekonomik, sosyal, kültürel ve hayatın her alanında cinsiyete dayalı ayrımcılık yapıldığını ifade etti.

Savaşın tüm bunları daha da kötüleştirdiğini ve hatta Yemenli kadınların sırf kadın oldukları için yüz yüze kaldıkları yeni dehşetleri doğurduğunu aktaran Nasır, Yemenli kadınların Husilerin kontrolündeki Hudeyde ve Hacce illerinde hareket kısıtlamalarıyla karşı karşıya olduklarına dair şikayetlerin arttığına işaret etti.

Nasır ayrıca Hudeyde ve Hacce illerindeki yetkililerin, kadınlardan seyahat sırasında kendilerine erkek akrabalarından birinin refakat etmesini istediğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel HRW yetkilisi, Yemen'deki çatışmanın taraflarının milyonlarca sivile vahşeti yaşattığını söyledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.


Advertisement