Huawei Türkiye, Ürünlerini Dünyaya Ulaştırıyor - Son Dakika
Teknoloji

Huawei Türkiye, Ürünlerini Dünyaya Ulaştırıyor

Huawei Türkiye, Ürünlerini Dünyaya Ulaştırıyor

Huawei Türkiye'nin Ar-Ge merkezinde, Türk mühendislerinin geliştirdiği ürün ve servisler dünyanın üçte birine ulaşıyor.

25.12.2013 20:01  Güncelleme: 20:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Huawei Türkiye'nin istanbul'daki Ar-Ge merkezine gerçekleştirdiğimiz ziyaretle yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler aldık.

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing, "Dünya nüfusunun üçte birine ürün ve servisleri ile ulaşan, dünyanın önde gelen bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Huawei, Türkiye'nin stratejik bir konumda olduğuna inanıyor. Türkiye mevcut konumuyla hem Çin'le bağlantıyı sağlayan İpek Yolu ağının parçası olması nedeniyle, hem de Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ile Avrupa arasında köprü konumda yer alıyor olmasından dolayı önemli ve kritik bir pozisyona sahiptir." açıklamasında bulundu.

Huawei, Türkiye'nin bölgedeki liderliğine büyük önem veriyor.

Türkiye'de 11 yıldan uzun süredir var olan Huawei, Orta Asya ve Kafkasya'nın da bölge merkezi olarak Türkiye'yi seçmiş ve bölgedeki 11 ülkenin yönetimi Türkiye'den yürütülüyor.

Huawei'nin 2009 yılında İstanbul Ümraniye'de kurduğu Ar-Ge merkezine bugüne dek 60 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi, Huawei'nin Çin dışındaki en büyük 3. Ar-Ge merkezi olma özelliğine sahip. Uluslararası alanda Hindistan ve ABD'den sonra 3. büyük Ar-Ge merkezi olarak çalışıyor.

Huawei, Türkiye'de özellikle yazılım alanındaki araştırma geliştirme faaliyetlerine önem veriyor. Türkiye'de 350'si Ar-Ge odaklı olmak üzere toplam 850 çalışanı var. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi bugüne kadar son derece çarpıcı başarılara imza attı. Bu projeler arasında özellikle Türkçe Sanal Asistan ve Social TV projeleri öne çıkıyor. 2012 yılında, Huawei Türkiye'den gerçekleştirilen yazılım hacmi 17 milyon doların üzerinde.

Dijital Uçurum, İnovasyon ve Ar-Ge

Huawei, Türkiye'nin 2023 hedeflerine bilgi teknolojileriyle ulaşacağını öngörüyor ve bu konudaki tüm adımları destekliyor. Bu nedenle Türkiye'de kamuya ve devlete sunduğu yüksek teknoloji ürünleriyle destek olmak ve bölgesindeki dijital uçurumun kapanmasına katkıda bulunmak istiyor.

Huawei'nin Ekonomiye Katkısı

Huawei, Türkiye pazarını canlı ve fırsatlara açık olarak yorumlamaktadır. Türkiye'deki birçok farklı tüketici kesiminin farklı ihtiyaçları olduğunun farkında ve bu ihtiyaçlara cevap vermek istiyor. Huawei, geniş ekosistemiyle Türkiye'nin ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyor. Bugüne kadar Türkiye'deki 60 iş ortağı üzerinden 100 milyon doların üzerinde satın alma gerçekleştirdi ve son dönemde 23 yeni şirketle 2 yıllık iş ortaklığı anlaşması yaptı. Böylece istihdam ve Ar-Ge ürünü ihracatının yanı sıra Türkiye'deki yerel şirketleri de önemli ölçüde destekliyor. Huawei, iş ortakları aracılığıyla oluşturduğu ekosistemde 4000 kişiye dokunuyor.

Ayrıca Huawei, iş ortaklarının iş yaptığı diğer bölgelerde de tanınmasına destek oluyor ve Türkiye'de gelişimine destek olduğu insan kaynağının diğer bölgelere de açılması için fırsat yaratıyor.

Ziyaretimiz sırasında Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi'nde geliştirilen projeleri görme fırsatımız oldu.

Akıllı Arama

Akıllı Arama ve Sanal Bilge Proje Lideri Ozan Sönmez:

Dünya genelindeki bilgi patlaması, bu bilgiyi daha anlamlı hale getirmeye yönelik çabaları da gündeme taşıdı. Bu hem bireyler, hem kurumlar için geçerli. Özellikle kurumlar, sahip oldukları bilginin farklı noktalarda birbiriyle bağlantısını kurmada sorun yaşıyorlar. Şirket harici erişilen bilgiyi kendileri için işe yarar hale dönüştürecek yatay çözümlerin yanı sıra, kendi sahip oldukları bilginin farklı bağlantılarını keşfetmelerine yardımcı olacak dikey çözümlere ihtiyaç duyuyorlar. Sahip oldukları veri yığını içinde sadece arama yapmak değil, sordukları sorulara cevap bulmak, sonuçları daha anlamlı ve işe yarar halde görüntülemek istiyorlar.

Geleneksel olarak kullandığımız arama altyapıları, çoğu kurumun iç ihtiyacı olan sorgu yerine sorulara cevap verecek dikey çözümleri sağlamakta yetersiz kalıyor. Huawei, bu ihtiyacı karşılamaya yönelik 'Anlamsal Bilgi Tabanı Oluşturma Platformu' adlı bir proje geliştirdi. Anlamsal Bilgi Tabanı Oluşturma Platformu, Web 1.0 olarak tanımlanan statik sayfalar, Web 2.0 olarak tanımlanan değişken içeriğe sahip yapılar ve Web 3.0 olarak tanımlanan semantik (anlamsal) web üzerindeki tüm içeriği çapraz biçimde sorgulayabiliyor, aralarındaki ilişkiyi ortaya koyabiliyor. Projenin tabanını 'Akıllı Arama' adı verilen teknoloji oluşturuyor. Bu, öncelikli olarak Huawei'nin sunduğu ürün ve hizmetlerde kullanılmak üzere Türkiye'deki Ar-Ge merkezinin katkılarıyla geliştirilen bir proje. Bununla birlikte Huawei, proje olgunlaştıkça bunu kurumların kendi iç aramalarını destekleyen ticari bir ürün olarak konumlandırmayı da planlıyor. Bu gerçekleştiğinde sistemi tamamen dışarıya bağımsız, kuruma ve kullanıcıya özgü bir arama motoru olarak konumlandırmak mümkün olacak.

Sanal Bilge

Veriyi farklı şekillerde sorgulayabilme yeteneği birçok yaratıcı olasılığı beraberinde getiriyor. Bunlardan son dönemde en çok ön plana çıkan da bilgisayarlarla ve mobil cihazlarla konuşarak iletişim kurmak. Huawei, sahip olduğu teknolojik altyapıyla zengin Ar-Ge kaynaklarını bir araya getirerek bu işi nasıl daha iyi yapabileceğine odaklandı. Çünkü cihazlar arasında hızla yaygınlaşan bu yaklaşımın pratik uygulamasında, Türkçe'nin daha fazla ilgiyi hak ettiğine inanıyordu. Huawei, bunun için İTÜ ile işbirliğine giderek 'Sanal Bilge' adını verdiği Türkçe anlayan sistemi kurguladı. Sanal Bilge, tıpkı günlük hayatta olduğu gibi cihazlarınızla konuşarak kurduğunuz iletişimin arkasındaki beklentiyi anlayacak ve buna göre tepki verecek şekilde kurgulandı.

Halihazırda Türkçe olarak yönlendirilen birçok soru ve sorguya cevap verebilen sistem geliştikçe becerileri daha da artacak.

Social TV

Proje Lideri Ahmet Duran:

Huawei'nin bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon altyapı çözümleri şemsiyesi altında çok geniş bir faaliyet alanı bulunuyor. Örneğin Huawei 10 yıldan uzun süredir IPTV alanında faaliyet gösteren bir şirket. Asya'dan Latin Amerika'ya kadar dünyanın dört bir yanında büyük referanslara ve 50'den fazla ticari uygulamaya sahip. Operatörler üzerinden gerçekleştirilen IPTV odaklı video streaming kapasitesinde dünya lideri olarak dikkat çekiyor.

Dünya genelindeki sosyal medya ilgisinin artmasıyla birlikte, 2010 yılında Huawei'deki 4 Ar-Ge çalışanı bir araya gelerek Social TV adlı platformun tasarımını üstlendi. Daha sonra Çin'deki Ar-Ge ekibinin projeye dahil olmasıyla Türkiye'den 50 kişilik bir ekip Social TV'nin olgunlaşması için çalıştı ve proje 2011 yılında ürüne dönüştü. Huawei'nin sunduğu IPTV platformunu daha çekici hale getirmek için kurgulanan Social TV, IPTV platformuna Facebook veya Twitter gibi sosyal ağların eklenmesinin de ötesine geçen, kendi sosyal platformunu barındıran bir çözüm. Bu platformla örneğin en çok seyredilen, hakkında konuşulan içeriği anonim olarak görüntüleyebiliyorsunuz. Sesli asistanın Social TV ile entegrasyonu sayesinde, sistemin yönetimini sesli komutlarla gerçekleştirmek mümkün. Hatta izlemek istediğiniz içeriği televizyona söyleyerek içeriğin otomatik olarak karşınıza gelmesini bile sağlayabiliyorsunuz.

Ürünün operatör tarafında da sunduğu önemli avantajlar var. Örneğin tek bir platform üzerinden birkaç tıklamayla sunmak istediğiniz içeriği eski telefonlara, akıllı telefonlara, web TV'ye, akıllı TV'lere veya IPTV kutularına yönlendirebiliyorsunuz. Dilediğiniz paketi dilediğiniz cihazlarda aktif hale getirebiliyorsunuz. Bu operatörlerin işini kolaylaştırırken, ticari esneklik de sağlıyor.

Kullanım Ücretlendirme & İş Ortakları Gelir Paylaşım Sistemi (CBS & PMS)

Proje Lideri Sevgi Korkmaz:

Cep telefonlarıyla konuşmak, mesajlaşmak ve internette gezmek kullanıcılar açısından son derece olağan şeyler. Oysa ay sonunda faturanın hesaplanması veya ön ödemeli sistemlerde anında gerçekleştirilen ücretlendirme süreci, arka planda çok büyük bir operasyon gerektiriyor. Konuştuğunuzda geçerli ses, mesaj ve veri tarifeleriniz nedir? Herhangi bir kampanyaya üye misiniz? Konuştuğunuz saatler indirim uygulanan aralıkta mı? Veri kullanımında belli bir kademeyi geçtiniz mi? Dahil olduğunuz kampanya, tarifenizde yer alan bir diğer indirimle çakışıyor mu? Konuşmanızı şirketiniz mi yoksa siz mi karşılayacaksınız?

Huawei, bu alanda iki ayrı çözüm üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri Convergent Billing System (CBS) adı verilen kullanım faturalandırma sistemi. Diğeriyse operatörlerin iş ortaklarıyla ve birlikte çalıştıkları diğer kurumlarla gelir paylaşımını düzenleyen Partnership Management System (PMS). Huawei Ar-Ge departmanında 80'i CBS, 40'ı PMS odaklı yaklaşık 120 kişilik bir ekip bu projelerle ilgileniyor. Huawei Türkiye, CBS konusunda Çin'de üretilen çözümün farklı pazarların ve operatörlerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmasını üstleniyor. CBS, ücret hesaplanmasından ve üretilmesinden ödemenin takibine, kısacası faturanın kesildiği andan ödemenin yapıldığı ana kadar kadar tüm süreçleri kontrol altına alıyor. Sistem ayrıca kullanıcı bazında anlık kullanımı görüntüleyebiliyor.

Türkiye'de özelleştirilen çözümler Namibya'daki Namibia Telecom ve Kamerun'daki Camtel operatörlerinde kullanılıyor. Huawei, böylece Türkiye kaynaklı ihracata katkıda bulunuyor. PMS çözümü de yine operatörlerin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştiriliyor. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezinde geliştirilen PMS çözümü Avea'nın ihtiyaçlarına özgü olarak tasarlandı ve yapımı 2 yıl sürdü. Bununla birlikte proje sırasında edinilen deneyim, farklı pazarlara açılmaya yardımcı oluyor. Örneğin Huawei Türkiye benzer çözümü Azerbaycan'da Bakcell isimli operatöre de sunuyor.

Dijital Birey ve Yeni Nesil Akıllı Ağ (NGIN)

Proje lideri Boran Demirciler:

Huawei içinde bireylere dönük dijital hayatı zenginleştirmek amacıyla çalışmalar yürüten 'Digital Individual' adlı bir takım mevcut. Yaklaşık 60 kişilik bu takımın bünyesinde RBT (Ring Back Tone - Geri Çaldırma Tonu) ve NGIN (Next Generation Intelligent Network – Yeni Nesil Akıllı Ağ) adlı ürünler geliştiriliyor. RBT çözümleri abonelerine arandıkları zaman arayanlara sıkıcı bip sesinden farklı olarak seçtikleri müzik, doğal ses, konuşma gibi içerikleri dinletme fırsatı tanıyan bir sistem. Huawei RBT çözümü dünyanın en yaygın kullanılan RBT çözümü olarak dikkat çekiyor. RBT servislerinin kullanımı bunlarla da sınırlı değil. Huawei RBT sistemini kullanan ya da kullanmayı isteyen mobil operatörler, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek adına pek çok yeni özelliğe ihtiyaç duyuyor. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, Türkiye, Avrupa ve BDT bölgesindeki operatörlerin uygulamaya koymak istediği bu yeni özelliklerin tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumlu. Huawei NGIN ise çeşitli ağ teknolojileri ile çalışabilen ve operatörlerin kullanıcılarına kısa zamanda ve düşük maliyetle katma değerli servisler sunabilmesini sağlayan bir yeni nesil akıllı ağ çözümüne karşılık geliyor. Huawei, NGIN alanında daha çok Avrupa'daki operatörlerle çalışıyor.

Huawei Türkiye Ar-Ge merkezinin katkılarıyla gerçekleştirilen NGIN servisi, 2013 yılı içinde Ingiltere'deki Telefonica operatörü tarafından kullanıcılarına sunuldu ve kısa zamanda 250 binden fazla aboneye ulaştı.

Sistemin temel olarak yaptığı iş dünyanın neresinde olursanız olun, hangi cihazı kullanırsanız kullanın GSM ya da WiFi üzerinden tek numarayla iletişiminizi sürekli kılmak. Üstelik bunu bulunduğunuz yerden bağımsız olarak, yerel tarifeniz üzerinden gerçekleştiriyor.

Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Huawei Türkiye, Ürünlerini Dünyaya Ulaştırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement