Hubble'dan Hayran Kalacağınız Arketipik Sarmal Galaksi Fotoğrafı - Son Dakika
Teknoloji

Hubble'dan Hayran Kalacağınız Arketipik Sarmal Galaksi Fotoğrafı

Hubble\'dan Hayran Kalacağınız Arketipik Sarmal Galaksi Fotoğrafı

Hubble, Aslan Takım Yıldızı'na 30 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir arketipik sarmal galaksi olan NGC 2903'ün muhteşem bir fotoğrafını yakaladı.

06.05.2019 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sarmal galaksi dendiğinde aklınıza direkt olarak Samanyolu ya da komşu galaksimiz Andromeda gelecektir. Hubble Uzay Teleskobu, NGC 2903 galaksisinin bir fotoğrafını çekerek arketipik sarmal galaksilere ait net bir örneği gözlemlememizi sağladı.

Samanyolu gibi klasik sarmal galaksilerde madde yoğunluğu merkezde yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle galaksinin sarmal kolları net bir şekilde görülebiliyor olsa da merkeze kıyasla oldukça soluktur.

Hubble'dan Hayran Kalacağınız Arketipik Sarmal Galaksi Fotoğrafı

Arketipik sarmal galaksiler ise adeta tek bir sarmal koldan oluşmaktadır. Madde yoğunluğu sarmal kolun merkezinde yoğunlaşsa da büyük bir merkez bulunmadığından madde dağılımın klasik sarmal galaksilere göre homojen olduğu söylenebilir.

Sizin de görebileceğiniz gibi arketipik sarmal galaksilerde sarmal kollar çok daha uzun ve merkezden daha uzakta oluyor. Bilim insanları, bu geniş galaksinin merkezine odaklanarak yıldızların ve yıldızlararası tozun karadeliklerle olan etkileşimini inceliyor.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Hubble'dan Hayran Kalacağınız Arketipik Sarmal Galaksi Fotoğrafı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement