Hububat İhracatında Lideriz" - Son Dakika
Ekonomi

Hububat İhracatında Lideriz"

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Türkiye'nin 6 aylık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 3 milyar 222 milyon 547 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu ihracatın yüzde 32'sini...

21.07.2017 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Türkiye'nin 6 aylık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 3 milyar 222 milyon 547 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu ihracatın yüzde 32'sini GAİB karşılıyor. 1 milyar 32 milyon 759 bin dolarlık ihracatla bu alanda lideriz." ifadesini kullandı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden (GAİB) yapılan açıklamaya göre, GAİB'in yönetim kurulu toplantısında, sektördeki ve ihracattaki gelişmeler ele alındı.

Altunkaya burada yaptığı konuşmada, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve üretimi buna göre yaptıklarını belirtti.

Bölgenin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının yılın ilk yarısında 1 milyar 32 milyon 759 bin dolara ulaştığını bildiren Altunkaya, şunları kaydetti:

"İhracatçılarımız bütün kültürlere hitap ediyor. Üretimlerimizi de taleplere göre şekillendiriyoruz. Dünya var olduğu sürece insanlık hububat, bakliyat ve yağlı tohumlara ihtiyaç duyacaktır. Ortadoğu'da da Avrupa'da da Asya'da da Afrika'da da insanların ilk tüketimi ekmektir. Ekmeğin ana maddesi de undur, hububattır. İhracatımıza baktığımızda da bu gerçek göze çarpmaktadır. 2017'nin ocak-haziran döneminde en fazla ihracatı buğday unundan yaptık. 1 milyar 32 milyon 759 bin dolarlık ihracatın 275 milyon 79 bin dolarlık kısmı buğday unuyla karşılandı. İkinci en fazla ihracat ise bitkisel yağlarda oldu. 6 ayda 184 milyon 849 bin dolarlık ihracat yapıldı. En fazla ihracat yaptığımız üçüncü kalem ise makarna. 6 ayda 148 milyon 158 bin dolarlık makarna ihracatı gerçekleştirildi. İhracatın kalan kısmı da diğer ürünlerle yapıldı."

Altunkaya, Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sırtladığını vurgulayarak, "Türkiye'nin 6 aylık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 3 milyar 222 milyon 547 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracatın yüzde 32'sini GAİB karşılıyor. 1 milyar 32 milyon 759 bin dolarlık ihracatla bu alanda lideriz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hububat İhracatında Lideriz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement