Hububat ve Bakliyat İhracatında Artış - Son Dakika
Güncel

Hububat ve Bakliyat İhracatında Artış

Hububat ve Bakliyat İhracatında Artış

Hububat ve bakliyat sektörü geçen yıl ihracat yaptığı 140 ülkede, bir önceki yıla göre artış kaydetti.

05.02.2018 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hububat ve bakliyat sektörü geçen yıl ihracat yaptığı 140 ülkede, bir önceki yıla göre artış kaydetti. 2017 yılında sektör olarak 6 milyar 372 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 2018 yılından daha fazla umutlu olduklarını söyledi. Mete, 2023 hedefleri için bin bir zorlukla ihracat gerçekleştiren sektörün öncülerinin taleplerine samimiyetle cevap verilmesi gerektiğini belirtti.

Hububat sektörünün 2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Mete, Türkiye'nin 157 milyar dolarlık ihracat başarısına 6 milyar 372 milyon dolarlık katkı sağladıklarını söyledi. Mete, "Ocak ayı itibariyle ihracatta geçen yıla oranla yüzde 15'in üstünde bir artış bekliyoruz. Bu rakam Euro'nun baz etkisinden arındırılmış olacağından bizim için çok önemli. 2023 hedeflerine ulaşmak için bu performansı genele yaymak gerekir. Bu konuda başarıya ulaşmak için sektörün öncülerinden gelen taleplere samimiyetle kulak verilmesi gerekiyor. Çünkü ihracatçı ihracat yaparken bin bir zorlukla bu ihracatı gerçekleştiriyor" diye konuştu.

Sektör olarak geçtiğimiz sene 140'a yakın ülkeye yaptıkları ihracatta artış sağladıklarını vurgulayan Mete, "Bu ülkeler arasında uzak bölgeler olarak nitelendirdiğimiz ve daha önceden üzerinde özellikle Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ile çalışmalar yaptığımız Arjantin, Meksika, Venezuela, Kolombiya gibi Latin Amerika ülkeleri yer alıyor. Ayrıca Togo, Gana ve Nijer gibi Afrika ülkeleri de en fazla artış sağladığımız pazarlar. 2018'de de bölgesel bazlı çalışmalara ağırlık verip bütün ülkelerde ihracat artışı yakalamak için çalışmalarımıza yön vereceğiz" dedi.

Dünyanın en önemli şekerleme fuarı olarak gösterilen ISM Fuarı'nın Avrupa pazarına açılmak konusunda büyük bir önem teşkil ettiğini belirten Mete, şunları söyledi: "Yüksek katma değerli, kaliteli ürünlerle ilgilenen Avrupa pazarı ile bu organizasyonda bir araya gelme imkanı bulunuyor. Aynı şekilde 143 ülke olarak bahsettiğimiz geniş bir coğrafyaya yayılan, kaliteli ürün arayan alıcılar da bu fuara katılım göstermektedir".

Sektör olarak geçtiğimiz sene 140'a yakın ülkeye yaptıkları ihracatta artış sağladıkları bilgisi veren Mete, "Bunlar arasında uzak bölgeler olarak nitelendirdiğimiz ve daha önceden üzerinde özellikle Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ile çalışmalar yaptığımız Arjantin, Meksika, Venezuela, Kolombiya gibi Latin Amerika ülkeleri yer alıyor. Ayrıca Togo, Gana ve Nijer gibi Afrika ülkeleri de var. Güney Amerika ülkelerine tohumları ektik. 2018'de de bölgesel bazlı çalışmalara ağırlık verip bütün ülkelerde ihracat artışı yakalamak için çalışmalarımıza yön vereceğiz" dedi.

Sektör ihracatının yüzde 30'unu Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiklerini kaydeden Mete, "Dış politika ile dış ticaret birlikte yürür. Orta Doğu'da yüzde 15 civarı artış yaşandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmaları bizi diğer ülkelerde olumlu yönde etkiliyor" dedi. Bu sene ham madde fiyatlarında bir düşüş yaşandığını ve sektör açısından bir problem görünmediğini vurgulayan Mete, "Şeker Kurumu'nun kapatılmasından dolayı çok mutluyuz. Bu kurum ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyordu. Cumhurbaşkanımızın aldığı kararın yanındayız" diye konuştu.

Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı Avrupa'nın tarımsal kotalar uyguladığını ifade eden Mete şunları söyledi: "Bu kotalar çok hızlı bir şekilde doluyor. Kotaların artırılmasını talep ediyoruz. Kotaya yabancı şirketler dahil ediliyor, bu da kotanın hemen dolmasına sebep oluyor. 2018 yılında 10 ülkede yurt dışı seferlerine çıkacağız. İhracatımıza çok büyük katkılar sağlayacağız. Sektör olarak çok ciddi miktarlarda katma değer yaratıyoruz. İthal ettiğimiz ürünler toplam ihracatımızın yüzde 10'nu geçmez". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hububat ve Bakliyat İhracatında Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement