Hukuk Devleti ve Yargı Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Hukuk Devleti ve Yargı Sempozyumu

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Adil yargılanma hakkı ve hukukun üstünlüğü, cumhuriyet devrimi sayesinde kazanılmıştır.

27.10.2017 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Adil yargılanma hakkı ve hukukun üstünlüğü, cumhuriyet devrimi sayesinde kazanılmıştır." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla TBB ev sahipliğinde "Hukuk Devleti ve Yargı Sempozyumu" düzenlendi.

Feyzioğlu, TBB Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışında, cumhuriyetin, Türk milletini, çağdaş milletler ailesinin eşit ferdi yapmayı amaçlayan büyük bir devrimin omurgası olduğunu söyledi.

Devrimin belkemiğinin de "hukukta devrim" olduğunu dile getiren Feyzioğlu, cumhuriyetin ilanından sonra Türk Medeni Kanunu ile kadın ve erkeğin yasalar önünde eşit hale geldiğine işaret etti.

Feyzioğlu, Türk Ceza Kanunu sayesinde mahkemelerin, o günün en ileri ve insancıl maddi hukukunu uygulayabilir duruma geldiğini vurguladı.

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile vatandaşların, eski düzenin keyfi, kişiye göre şekil alan, insana devlet karşısında hiçbir hak tanımayan, yozlaşmış kadı mahkemelerinden kurtulduğunu anlatan Feyzioğlu, şöyle konuştu:

"Adil yargılanma hakkı ve hukukun üstünlüğü, cumhuriyet devrimi sayesinde kazanılmıştır. Cumhuriyet devriminin temel taşı ise laiklik ilkesidir. Çünkü laiklik, hukukun, insanın ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için insan tarafından yazılması demektir. Böyle olduğu için laikliğin sonucu, din işlerinin devlet işlerinden ayrılmasıdır. Laik Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin İslamiyet'e en büyük hediyesidir."

Feyzioğlu, konuşmasında, laik hukuk düzeninin önemini vurguladı.

"80 milyonu hukuk paydasında kucaklaştırmak zorundayız"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94. yıl dönümünün idrak edildiği bugünlerde en temel sorunun devlet düzeninde giderek yaygınlaşan keyfilik olduğunu öne süren Feyzioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu keyfilik, toplumsal düzenin her cephesinde maalesef olumsuz sonuçlarını hepimize yaşatmaya başlamıştır. Kamuda, layık olanın layık olduğu göreve getirilmesi anlamındaki liyakat ilkesinin yerini, siyasi iktidara mutlak sadakat uygulaması almıştır. Buna bağlı olarak her alanda kamusal görevlerin olması gerektiği gibi ve hukuka uygun yerine getirilmesinde çok büyük sorunlar baş göstermektedir."

Hakim ve savcıların bağımsızlığı, tarafsızlığı ve hesap verebilirliğinin sağlanması gerektiğini dile getiren Feyzioğlu, avukatlar ile onların örgütlü gücü baroların da bağımsızlığı ve etkinliğinin güvence altına alınması gerektiğini belirtti.

"Hangi etnik kökenden, inançtan, mezhepten, cinsiyetten, cinsel yönelimden, dilden ve siyasi düşünceden olursa olsun 80 milyon vatandaşımızı hukuk paydasında kucaklaştırmak zorundayız." diyen Feyzioğlu, bu paydada kucaklaşabilmenin, herkes için bir var olma mücadelesine dönüştüğünü ifade etti.

Feyzioğlu, "Birlikteysek varız, parçalanırsak yokuz. Bunun için adil yargılanma hakkını güvence altına alan bağımsız, tarafsız, hesap verebilir, siyasete kürsüden müdahale etmeyen, siyasetin müdahalesine de kapalı bir yargı sistemini kuracak anayasa değişikliğini bir an önce gerçekleştirmekle yükümlüyüz." görüşünü paylaştı.

Sempozyumdaki "Hukuk Devletinde Adil Yargılanma" ile "Temel Hak ve Özgürlüklerin Kısıtlanması" başlıklı iki oturumda dile getirilecek görüşlerin cumhuriyet hukukuna önemli katkılarda bulunacağını düşündüğünü kaydeden Feyzioğlu, Mustafa Kemal Atatürk ile onun dava arkadaşlarını, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmak, iç ve dış saldırılara karşı korumak için canlarını vermiş tüm kahramanları saygıyla andığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hukuk Devleti ve Yargı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement