Hukukçular İzmir'de Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Hukukçular İzmir'de Bir Araya Geldi

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuk Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen, Türkiye Barolar Birliği tarafından desteklenen İzmir 2.Ulusal Hukuk Kongresi gerçekleştirildi.

22.03.2012 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuk Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen, Türkiye Barolar Birliği tarafından desteklenen İzmir 2. Ulusal Hukuk Kongresi gerçekleştirildi. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, "Haksız tutuklama varsa, haksız tutuklamanın önüne geçmek için varız" dedi.

İzmir Adliye Sarayı Konferans salonunda bu yıl ikincisi yapılan İzmir Ulusal Hukuk Kangresi'ne Yargıtay Birinci Başkanı A.Nazım Kaynak, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Karakoç ile Hukuk Bilimleri Merkezi Başkanı Av. Metin Özyurt ilk gün konuşmacı olarak katıldı.

Kongrenin ilk gününde; HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilim Komisyonu üyesi ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Atalay, Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu Bilim Komisyonu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilim Komisyonu Üyesi ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes, Yargıtay 19.

Daire Üyesi Doç. Dr. Adnan Deynekli, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vural Seven, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Centel, Muğla Barosu Üyesi Ergin Cinmen, Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu Bilim Komisyonu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Şahin, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü

Asayiş Şube Müdürü Aşkın Çoksever, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veli Özer Özbek, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Yücel katılımcılar arasında yer aldı.

Kongrede konuşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, hakim ve savcıların tedbirleri uygularken çok daha titiz davranması gerektiğini belirterek, "Alternatif tedbirleri göz önünde bulundurmak, ölçülülük ve orantılılık ilkesine dikkat etmek, masumiyet karinesini ihlal etmemek gibi yükümlülüklerimiz var" dedi. Savcıların fiziki çalışma koşullarının yeterli olmadığına değinen ve bir savcıya bir katip düşmediğini, bazen iki, bazen üç savcıya bir katip düştüğünü,

savcıların bir ofisinin dahi bulunmadığını belirten Okur, "Bu nedenle soruşturmaların etkin yapılamıyor. Soruşturmaların uzaması, deliller tam olarak toplanamadığı için yargılama aşamasında mahkemeler delil toplamak zorunda kalıyor. Bu sıkıntı beraberinde uzun yargılamaları getiriyor. Tam da bu noktada geçici koruma tedbirleri "geçici olma" özelliğini yitiriyor. Bu gerçekleri göz önünde tutarak, hakim ve savcı arkadaşlarımın da tedbirleri uygularken çok daha titiz davranması gerekir" dedi.

12 Eylül darbesine ilişkin davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın avukatları aracılığıyla mahkemeye sundukları itiraz dilekçesi ile ilgili sorulan soruya Yargıtay Başkanı Kaynak, "Soruşturması başlamış, yargılaması başlamış işlerde fikir beyan etmiyoruz" dedi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ise, savcıların fiziki çalışma koşullarının yeterli olmadığını

ve bir savcıya bir katip düşmediğini belirterek, "Bu nedenle soruşturmalar etkin yapılamıyor" dedi.

Kaynak, "Adaletin herkese hakkını vermesi kadar zamanında vermesi de önemlidir. İş işten geçtikten sonra gerçekleşen adalet kişilerin ve toplumun adalet duygusunu tatmin etmemektedir. Kuvvetsiz adalet aciz, adaletsiz kuvvet ise zalim olur. Haksız tutuklama varsa haksız tutuklamanın önüne geçmek için varız. Hakim olarak onun için varız" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hukukçular İzmir'de Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement