Hükümetin Darbezede Asker Ayrımcılığına Tepki - Son Dakika
Güncel

Hükümetin Darbezede Asker Ayrımcılığına Tepki

12 Mart ve 12 Eylülzede askerler, sadece 28 Şubatzedelerin başvurularını kabul eden hükümeti, ayrımcı uygulamadan vazgeçmeye çağırdılar.

26.04.2011 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Mart ve 12 Eylülzede askerler, sadece 28 Şubatzedelerin başvurularını kabul eden hükümeti, ayrımcı uygulamadan vazgeçmeye çağırdılar Darbe dönemlerinde mahkeme kararı olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri'nden atılan askerlere haklarının iadesini öngören yasanın sadece 28 Şubatzedeler gözetilerek uygulanmasına tepki gösteren 12 Mart ve 12 Eylülzede askerler, hükümeti ayrımcı uygulamadan vazgeçmeye çağırdılar.

12 Mart ve 12 Eylülzede askerler tarafından oluşturulan Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM) Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, darbezede askerlere haklarının iadesini öngören 6191 sayılı yasanın sadece Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla ordudan ilişiği kesilen askerler gözetilerek uygulandığı ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanlığı, yasadan yararlanmak isteyen darbezede askerlerin hak iadesi için yaptıkları başvurularla ilgili incelemesini tamamlayarak ilk sonuçları açıkladı. Bakanlık, YAŞ kararıyla atılan 49 askerin başvurusunu kabul ederken 12 Mart-12 Eylül dönemlerinde kararnameyle atılan 2(iki) askerin başvurularını reddetti. Başvurusu reddedilen subaylar, mahkeme kararı olmadan görüşlerinden dolayı atılan subaylar olmasına karşın yasadan yararlanamadılar. İlk inceleme sonunda büyük çoğunluğu askeri öğrencilerden oluşan 300 başvuru da yasa kapsamına girmedikleri gerekçesiyle geri çevrildi.

-MSB HUKUKÇULARDAN RAPOR İSTESİN-

ADAM Platformu'nun açıklamasında, söz konusu yasanın darbe dönemlerinde görüş ve inançlarından dolayı ordudan atılan askerler için çıkartıldığı, buna karşılık MSB'nin 12 Mart ve 12 Eylülzede askerlerin başvurularını reddederek yasaya aykırı davrandığı, öğrencilerin yasadan yararlandırılmamasının hukuksuzluk olduğu ifade edildi. Açıklamada, sadece 28 Şubatzede askerlerin yasadan yararlandırılmasının ayrımcılık olduğu vurgulanarak "Başbakan'ın ve partisinin vatandaşlar arasında ayrımcı, ötekileştirici, rejimden soğutucu maharetlerinden biri de darbelerin açtığı yaraları istismar etmeleridir" ifadesi kullanıldı. Platformun açıklamasında hükümetin ve MSB'nin hukuki değil ideolojik ve siyasi bir tercihle darbeler ve mağdurlar arasında ayrımcılık yaptığı belirtilerek, yasanın uygulamasına ara verilmesi ve hukukçulardan rapor alınması, yasanın bu rapor ışığında, ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkeleri gözetilerek uygulanması istendi.

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hükümetin Darbezede Asker Ayrımcılığına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement