Hükümlü ve Tutukluların Eğitimi İçin İş Birliği Protokolü - Son Dakika
Güncel

Hükümlü ve Tutukluların Eğitimi İçin İş Birliği Protokolü

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hükümetimizin 'Eğitim hakkı hiçbir şekilde engellenemez' yaklaşımı sonucunda 35 bin tutuklu ve hükümlü cezaevinde eğitim hakkına kavuşmuştur.

28.11.2018 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hükümetimizin 'Eğitim hakkı hiçbir şekilde engellenemez' yaklaşımı sonucunda 35 bin tutuklu ve hükümlü cezaevinde eğitim hakkına kavuşmuştur. Sadece açık lise, açık öğretim değil, cezaevlerinde yüksek lisans, doktora yapan mahkumlar bulunmaktadır." dedi.

Bakan Gül ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Hakimevi'nde, hükümlülerin, tutukluların, denetimli serbestlik kapsamındakilerin mesleki eğitimlerine ilişkin "Mesleki Eğitimde İş Birliği Protokolü" imza törenine katıldı.

Törende konuşan Gül, toplumların geleceğinin eğitimle şekilleneceğini belirtti.

Etkin bir eğitimin ise süreklilik gerektirdiğine işaret eden Gül, hüküm alarak ceza infaz kurumlarına girenlerin, cezalarının ardından hayata hazırlanmalarının, topluma meslek sahibi olarak yeniden kazandırılmalarının önemli öncelikler arasında yer aldığını bildirdi.

Tutukluların, hükümlülerin, haklarında denetimli serbestlik kararı uygulananların eğitim ve öğretim süreçlerinin Adalet Bakanlığı bünyesinde sürdürüldüğünü ifade eden Gül, ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğünü anlattı.

"Eğitim hakkı engellenemez"

Adalet Bakanı Gül, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla cezaevlerinde 35 bin kişi eğitim ve öğretim hakkına kavuşturulmuştur. Bu 35 bin kişi öğrenciydi, eğitim hakkına sahipti de cezaevine girmiş değildir. Hükümetimizin 'Eğitim hakkı hiçbir şekilde engellenemez' yaklaşımı sonucunda 35 bin tutuklu ve hükümlü cezaevinde eğitim hakkına kavuşmuştur. Sadece açık lise, açık öğretim değil, cezaevlerinde yüksek lisans, doktora yapan mahkumlar bulunmaktadır."

Cezaevlerindeki iş yurdu müdürlüklerinde 180 farklı alanda eğitim ve üretim çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Gül, eğitimleri tamamlayan hükümlü ve tutuklulara ustalık, kalfalık belgelerinin de verildiğini söyledi.

Gül, iş yurdu müdürlükleri bünyesinde üretime katılan 52 binin üstündeki hükümlü ve tutuklunun sigortalı olarak çalıştığını kaydetti.

Temel yaklaşımın "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" olduğunu vurgulan Gül, "Eğer insanı cezaevinde yaşatamıyorsanız, insan onuruna yakışır şekilde eğitim, yaşam haklarını koruyamıyorsanız orada sorun var demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan çalışmaların temelinde insana verilen değer olduğuna dikkati çeken Gül, cezaevlerinde okuma-yazma kurslarının açıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayelerindeki "Okuryazarlık Seferberliği" çerçevesinde de cezaevlerinde çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Bakan Gül, Milli Eğitim Bakanlığına, verilen destekten dolayı teşekkür etti.

"Eğitim temel hak"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise hiçbir ayrıma tabi tutulmadan herkesin temel hak olan eğitim hakkının korunmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Bir kişinin tutuklu veya hükümlü olmasının onun eğitim alma hakkının yok sayılmasına yol açmaması gerektiğini vurgulayan Selçuk, "Bu doğrultuda, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlüler ile denetimli serbestlik altında bulunan hükümlülerin ve koruma kurullarınca yönlendirilen eski hükümlülerin iyileştirilme çalışmaları kapsamındaki her türlü eğitimlerinin sağlanması, örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri ile bazı kurs ve etkinliklerde bulunabilmelerinin sağlanması son derece önemli." değerlendirmesini yaptı.

Adalet Bakanlığı ile imzaladıkları iş birliği protokolünün de bu eğitim faaliyetlerinin yapılabilmesi için çok güzel fırsatlar doğuracağını kaydeden Selçuk, "Bütün bunları yaparken iş piyasasının ihtiyaçlarını da dikkate alıyoruz. Hükümlülerin verimli, üretken bireyler olarak toplum yaşamına uyumlarını kolaylaştırmak, onların salıverilmelerinden sonra da mutlu ve gelir getirecek bir hayatla karşılaşmalarına imkan sağlamak son derece önemli. Bu onların rehabilitasyonu ve suçtan uzak durmaları için de oldukça fonksiyonel bir konu." diye konuştu.

Selçuk, protokole ilişkin şu bilgileri verdi:

"Protokol ile tüm hükümlülere cezaevlerinde mesleki eğitim alma imkanı, denetimli serbestlikten faydalananlara da MEB'e bağlı okullarda eğitime erişimleri sağlanarak meslek kazanma imkanı verilebilecek. Mesleki eğitim yoluyla çıraklık, ustalık ve kalfalık belgelerine sahip olabilecekler, cezaevlerinden çıktıktan sonra sosyal hayata bir an önce adaptasyon sağlamaları ve bu suretle ekonomiye de katılmaları için ihtiyaç duyulan sektörlerde iş bulma olanakları doğabilecek." diye konuştu.

Protokolde emeği geçenlere teşekkür eden Selçuk, "Bundan sonra da mesleki eğitimde çok daha büyük atılımların ve hamlelerin olabileceği bir döneme doğru gittiğimizi özellikle vurgulamak isterim." dedi.

Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Gül ile Milli Eğitim Bakanı Selçuk protokole imza attı.

Geçmiş öğrenmelerinin denkliği sağlanacak

Protokol kapsamında, tutuklu, hükümlü ve denetimli serbestlik altında bulunan yükümlüler ile koruma kurullarınca yönlendirilen eski hükümlülere iyileştirme faaliyetleri kapsamında eğitim, öğretim, çıraklık, kalfalık, ustalık veya usta öğreticilik gibi kurslar düzenlenecek.

Ayrıca eğitim, öğretim, kurs ve diğer faaliyetlere katılan kursiyerlerin belirli bir mesleki alana dair geçmiş öğrenmeleri değerlendirilecek ve denklikleri sağlanacak.

Adalet Bakanlığı tarafından faaliyetlerde görev alacak personele yönelik hizmet içi eğitim, kurs, seminer ve sosyal etkinlikler düzenlenecek.

Ceza İnfaz Kurumları ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü personelinin hizmet içi eğitim çalışmalarına, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilgili genel müdürlükler tarafından eğitici destek sağlanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hükümlü ve Tutukluların Eğitimi İçin İş Birliği Protokolü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Bombardımanında 4'ü Çocuk 7 Filistinli Hayatını Kaybetti
    02:13 İsrail'in Bombardımanında 4'ü Çocuk 7 Filistinli Hayatını Kaybetti

    İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde bir evi bombalaması sonucu 4'ü çocuk 7 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce 'güvenli bölge' olduğunu iddia ettiği Refah kentine sığındı.

  • Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı
    02:06 Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı

    Bağcılar'da seyir halindeki motosikleti durduran bir şahıs, motosikletteki 2 kişiye ateş açarak kaçtı. Saldırı sonucunda 2 kişi yaralanırken, çevrede bulunan 4 araç da mermi isabet etti. Şüpheli, polis ekiplerinin çalışması sonucu yakalanarak gözaltına alındı.

  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı
    01:59 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı

    Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde iki öğrenci grubu arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan kavgada 4 kişi yaralanırken olayla ilgili olarak 10 kişi gözaltına alındı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. İl Emniyet Müdürü olayları yerinde inceledi. Soruşturma devam ediyor.

  • Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi
    01:57 Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Göle Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı tespit ve inceleme sonucunda, şahısların M.K. ve M.T.Ç. olduğu belirlendi. Şüphelilere Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezai işlem uygulandı.

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'da balkondan düşen çocuk hastanelik oldu
    01:47 Samsun'da balkondan düşen çocuk hastanelik oldu

    Samsun'da birinci kattaki evin balkonundan düşen yabancı uyruklu 2 yaşındaki çocuk hastanelik oldu. Olay, Samsun'un Atakum ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde meydana geldi. Irak uyruklu Nevin N.M.T.evlerinin birinci katındaki balkondan düştü. Ambulansla özel bir hastaneye kaldırılan çocuk tedavi altına alındı. Çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.


Advertisement