Hümayun Sohbetleri - Son Dakika
Güncel

Hümayun Sohbetleri

Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid Han'ın 5. kuşak torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu, Talas Belediyesinin düzenlediği Hümayun Sohbetleri programında katılarak dedesini ve dönemin bilinmeyenlerini anlattı.

18.03.2017 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid Han'ın 5. kuşak torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu, Talas Belediyesinin düzenlediği Hümayun Sohbetleri programında katılarak dedesini ve dönemin bilinmeyenlerini anlattı.

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezindeki geceye Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Sultan II. Abdülhamid Han'ın torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu ve eşi ile AK Parti İlçe Başkanı Ragıp Dost ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Moderatörlüğünü Orhan Karaağaç'ın yaptığı söyleşide Osmanoğlu, dedesi Abdülhamid Han'ı anlamanın kendisinin şehzadelik dönemini anlamakla mümkün olacağını belirtti.

Osmanoğlu, Abdülhamid Han'ın zekasıyla ve bilgisiyle ünlü bir sultan olduğunu belirterek, söylenenin aksine kendisinin evhamlı değil, her türlü güvenlik önlemini alan bir padişah olduğunu söyledi.

Sultan Abdülhamid Han'ın İslam medeniyetiyle batının sentezini çok iyi dengeleyen bir padişah olduğunu aktaran Osmanoğlu, ayrıca zanaat ötesi bir ustalığa da sahip olduğunu kaydetti.

Osmanoğlu, dedesinin şehzadelik döneminden itibaren ticarete önem verdiğini, koyun yetiştiriciliği yapmasının ve borsaya girmesinin bunun göstergesi olduğunu ifada ederek, "Para kazanmasını ve nasıl tasarruf sağlanması gerektiğini bilen bir sultandı" dedi.

Söyleşinin sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Osmanoğlu ile buluşmayı gerçekleştiren Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu'na teşekkür ederek, "Kendisi kültürel konuda çalışan en iyi başkanımız. Geçmişi anlamadan bugünü anlayamayız, geleceği şekillendiremeyiz. Artık kazanan şehirden ziyade okuyan şehir olmalıyız." dedi.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da "Bizler bazı insanları hiç görmeden seviyoruz. Bunlardan biri atamız Abdülhamid Han. Bizlere kendisini kızıl sultan olarak anlattılar. Ama görüyoruz ki durum tam tersidir. Kendisi örnek alınacak bir şahsiyet" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Çelik ve Başkan Palancıoğlu Nilhan Sultan Osmanoğlu ve eşine Esma Hatun Türbesi maketi ile Yaman Dede'nin yakma tablosunu hediye etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hümayun Sohbetleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement