Hurda Araçları Sanat Eserine Dönüştürüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Hurda Araçları Sanat Eserine Dönüştürüyor

İzmir'de, 25 yıllık demirci ustası İlhami Acar, belediyedeki hurdaya çıkmış araçları birer sanat eserine dönüştürüyor.

18.04.2018 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEZCAN EKİZLER - İzmir'de, 25 yıllık demirci ustası İlhami Acar, belediyedeki hurdaya çıkmış araçları birer sanat eserine dönüştürüyor. Acar'ın hurda parçalarından yaptığı eserler, Gaziemir ilçesindeki meydanlarda sergileniyor.

Babasından öğrendiği mesleği 25 yıldan bu yana, Gaziemir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Şantiyesinde sürdüren 49 yaşındaki 2 çocuk babası Acar'ın, tamamını hurdalardan ortaya çıkardığı eserler herkesin dikkatini çekiyor.

Mazgal tamiri ve bakımı başta olmak üzere şantiyede çeşitli işler yapan Acar'ın hayatı, 5 yıl önce belediye hurdalığında çalışan arkadaşlarını ziyarete gittiği gün değişti. Ziyarette gördüğü hurda araçları inceleyen Acar, oğluna doğum günü için bu parçalardan oluşan minyatür uçak yapmaya karar verdi.

İlk zamanlar hurda parçalarından uçak yapmakta zorlanan Acar, 2 ay içerisinde bunu başardı. Zaman içinde hurdalığı daha çok ziyaret etmeye başlayan Acar, mesai saatleri dışında şantiyede kalarak oradan topladığı parçalarla deve kuşu, ceylan, çeşitli kuşlar, Zeybek oynayan Efe gibi irili ufaklı birçok objeyi yaptı.

Yaptığı eserleri çok beğenen belediye yönetimi, en büyüğü 2,5 metreyi bulan kuş ve ceylan heykelini, Sarnıç Mahallesi'nde bulunan iki meydanda sergilemeye başladı.

Acar: "5 yılda 9 arabadan parça aldım"

İlhami Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul mezunu olduğunu, daha önce eline kaynak makinesinden başka bir şey almadığını, yaptığı eserleri görünce kendisinin de çok şaşırdığını söyledi.

İlk zamanlar arkadaşlarının, yaptıklarına bir anlam veremediğini belirten Acar, "Önce bana 'hurdacılık mı yapıyorsun' dediler. Bende 'hayır' dedim. Parçaları aldım, gelen geçen bakıyordu. Yavaş yavaş bir şey çıkınca bende bu işe yoğunlaştım. Arkadaşlarım artık eserlerin çıktığını görünce telefon açıp 'İlhami motor parçalar çıktı' diyolar. Şimdiye kadar 5 yılda 9 arabadan parça aldım." dedi.

Oluşturacağı objeyi önce kafasında tasarladığını anlatan Acar, ana temayı oluşturuncaya kadar şantiyede çalıştığını, evde olsa bile gece düşünmekten uyuyamadığını ifade etti.

"İşin ucunda sevgi var"

Üniversitelerde bu konuda eğitim alan birçok kişinin kendisini ziyarete gelip yaptığı eserlerle ilgili bilgi aldığını dile getiren Acar, şunları söyledi:

"Aldığım hurda parçalarının kimini gaga olarak, kimini ayak, kimini ise tırnak olarak gördüm. Sonra birbiriyle toplamaya başladım, baktım güzel şeyler çıkmaya başladı. Hoş da bir olay oldu, benim için gerisi de geldi. İşin ucunda sevgi var. Eserler ortaya çıkınca tüm yorgunluğumu alıyor. Herkes beğeniyor. Hurdalardan Atatürk'ün üç boyutlu portresini yapmak istiyorum."

Acar, hurdalardan geliştirdiği bu sanatı birilerine öğretmeyi çok istediğini ama meşakkatli bir iş olduğu için şimdiye kadar kimsenin öğrenmek için bir çaba sarfetmediğini kaydetti.

İlhami Acar, "Her gün meydanlarda bulunan eserlerimin yanından geçiyorum. Hakikaten böbürleniyorum. Hoş bir şey. Herkes istediğini görebilir ama önemli olan başarmak." şeklinde konuştu.

Acar'ın mesai arkadaşı 37 yaşındaki Barış Bulut da arkadaşının yaptığı eserlere tüm belediye çalışanları olarak gıpta ile baktıklarını söyledi.

Hurdaya giden araç parçalarının, onun sayesinde yeniden değerlendirildiğini anlatan Bulut, "Bunları parayla almaya kalksan alamazsın. Kendini her gün geliştiriyor. İlhami ağabeyi örnek alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hurda Araçları Sanat Eserine Dönüştürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement