Hurda Malzemelerden Kurduğu Sistem ile Evinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor - Son Dakika
Güncel

Hurda Malzemelerden Kurduğu Sistem ile Evinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

Ordulu emekli imam, 3 yıl önce hurdalıktan topladığı malzemelerle kurduğu sistem ile kendi elektriğini üretiyor.

21.11.2018 09:28  Güncelleme: 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Altınordu ilçesinde yaşayan vatandaş, dere kenarına kurduğu sistem ile evinin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabiliyor.

Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Kayabaşı Mahallesi'nde ikamet eden 66 yaşındaki emekli imam Ahmet Ergin, hobi olarak başladığı elektronik işler ile uğraşmayı geliştirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü'nden mezun olan Ergin, elektrik faturalarını düşürmek amacıyla, evinin altında bulunan dereye bir sistem kurmak istedi. Yaptığı araştırmaların yanı sıra, elektrik mühendislerden de bilgiler edinen Ergin, oturduğu evin yaklaşık 150 metre aşağısında bulunan derenin kenarına 3 yıl önce elektrik üreten sistemi kurdu. Aralarında, kullanılmış olanların da bulunduğu malzemeleri birleştiren Ergin, kurduğu sistem ile elektrik faturalarını yarı yarıya indirmeyi başardı. Sistemi toplamda 4 bin 500 liraya tamamlayan Ergin, imkanı olan herkesin dereleri değerlendirmeleri gerektiğini söylüyor.

Hurda Malzemelerden Kurduğu Sistem ile Evinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

"BAŞARDIĞIMA İNANIYORUM"

Emekli imam Ahmet Ergin, bu işe ilk olarak hobi amaçlı başladığını ancak geliştirdiği sistem ile elektrik üretmeyi başardığını belirterek, "Buradaki dereyi görünce, suyun 50'lik boruyu doldurabileceğini anladım. 50'lik boruyu dolduran su ile elektrik üretilebiliyor. Aldığım boruları 37 metre yükseklikten ve 210 metre yukarıdan bağladım, buradaki çarka vurmasını sağladım. Hobi olarak başladım ama şuan kendi elektriğimi ürettiğimi başardığıma inanıyorum" dedi.

"ÜRETİLEN SİSTEMDE, HURDALIKTAN ALINAN EŞYALAR DA VAR"

Ürettiği elektrik sisteminin içerisinde kullandığı malzemelerin bir kısmını hurdalıktan dahi temin ettiğini anlatan Ahmet Ergin, kullandığı 2 kw'lik alternatör ile tesisatı kurduğunu söyledi. Dakikada 92 devir dönen çark sayesinde, alternatörün dakikada yaklaşık 720 devir çevirdiğini, bunun sonucunda da 600-700 watt elektrik üretildiğini anlattı. Ergin, "Üretilen elektrik, 700 watt üzerindeki elektrikli eşyaları çalıştırmıyor. Buzdolabı, televizyonlar, aspiratörler çalıştırdığı gibi 50 tane lambayı da aynı anda yakabiliyor" şeklinde konuştu.

Hurda Malzemelerden Kurduğu Sistem ile Evinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

"YAKLAŞIK 4 BİN 500 TL HARCAYARAK ÜRETTİ"

Sitemin kuruluş maliyetinden de bahseden Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben boruların bir kısmını kullanılmış olarak aldım. Hepsi yaklaşık 4 bin 500 TL civarında tutmuştur. Üretilen elektrik ile elektrik faturaları yarı yarıya düştü. Bunu imkanı herkes yapabilir, bu sayede bol bol elektrik kullanır. Diğer dostlarıma da bunu yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu şekilde boruları dolduracak dereler olduğu müddetçe, derelerimiz boşa akmasın, ekonomiye kazandırılsın."

Hurda Malzemelerden Kurduğu Sistem ile Evinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

"ÖNEMLİ OLAN, SULARIMIZI DEĞERLENDİRMEMEMİZ"

Yaptığı sistemden çok, derelerin değerlendirilmesi gerektiğine inanan Ergin, imkanı olan herkesin de bunu yapması gerektiğini ifade ederek, "Bu aslında bir buluş değil, önemli olan bu suları değerlendirmek. Akan suların boşa akmaması için elimizden geleni yapmamız lazım. Sonuçta ben bunu tamamen kendim yaptım. Sadece takviye aldım" diyerek sözlerini tamamladı.

Hurda Malzemelerden Kurduğu Sistem ile Evinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hurda Malzemelerden Kurduğu Sistem ile Evinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement