"Hürrem Sultan" Bulgaristan Sahnesinde - Son Dakika
Güncel

"Hürrem Sultan" Bulgaristan Sahnesinde

Bulgaristan'ın Kırcaali Kentindeki Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu, Türkiye'den Antalya Devlet Tiyatrosu ile Ukrayna'dan Ruskiy Dramaticeskiy Tiyatrosu'nun Birlikte Sahneleyecekleri "Hürrem Sultan-roxelanne" Adlı Oyuna Ev Sahipliği Yapacak.

17.04.2008 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'ın Kırcaali kentindeki Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu, Türkiye'den Antalya Devlet Tiyatrosu ile Ukrayna'dan Ruskiy Dramaticeskiy Tiyatrosu'nun birlikte sahneleyecekleri "Hürrem Sultan-Roxelanne" adlı oyuna ev sahipliği yapacak.

Bulgaristan'ın 1980'li yıllardan itibaren topraklarındaki Türk azınlığa uyguladığı "asimilasyon politikaları" nedeniyle kapatılan ancak 2004 yılında perdelerini açabilen Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu, bu kez Antalya Devlet Tiyatrosu ve Ukrayna'dan Ruskiy Dramaticeskiy Tiyatrosu ile birlikte sahneleyecekleri "Hürrem Sultan-Roxelanne" adlı oyun ile kurulacak kültürel köprünün mimarı olacak.

Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan ve dillere destan aşk öyküsünün işlendiği "Hürrem Sultan-Roxelanne", üç ülkenin oyuncularıyla Bulgar Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu sahnesinde Bulgar seyircisiyle buluşacak.

Oyunda, Kanuni Sultan Süleyman'ı, projenin yaratıcılarından Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Selim Gürata, Roxelanne'ı ise Ukraynalı oyuncu İrina Nikolayvna canlandıracak. Oyunun ilk perdesinde sahnelenen ve Roxelanne'ın hareme girmeden önce sade bir papazın kızı olduğu dönemi işleyen bölümü, Ukrayna Ruskiy Dramaticeskiy Tiyatrosu'ndan Nikolay Kravçenko yönetecek. Roxelanne'ın 'Hürrem Sultan' olduğu dönemi anlatan ikinci perdeyi ise, Selim Gürata yorumlayacak. Sanat yoluyla barışın ve kültürel köprünün kurulmasına örnek olacak proje, 26 Mayıs'ta Bulgar Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu sahnesinde olacak.

-ASİMİLASYON POLİTİKALARI NEDENİYE 24 YIL KAPALI KALAN TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Selim Gürata ANKA'ya yaptığı açıklamada, nüfusunun yüzde 40'ı Türk olan Kırcaali kentindeki Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu'nun, son 24 yıl öncesine kadar kapalı olduğunu söyledi. Gürata, Bulgar devletinin desteğiyle 80 yıl önce kurulan ancak Bulgaristan'ın 1980'li yıllardan itibaren topraklarındaki Türk azınlığa uyguladığı "asimilasyon(bulgarlaştırma) politikaları" nedeniyle kapatılan tiyatronun 2004 yılında tekrar açıldığını belirtti. Gürata, "Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu , 2004 yılında Erdinç Doğan, Fadik Sevin Atasoy ve benim başrollerinde olduğumuz "Carmen" adlı oyunla perdelerini yeniden açtı. Devlet Tiyatrolarının desteği sayesinde, Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu, Türkçe oyunlar oynamaya ancak bu tarihten itibaren başladı" dedi.

-PAPAZ TÜRK OYUNCULARINA ÇİÇEK VERDİ-

İki kültür arasındaki barışın sağlamasında sanatın önemini vurgulayan Gürata, tiyatronun perdelerini 24 yıl aradan sonra tekrar açtığı oyunun bitiminde, Kırcaali Kilisesi papazının kendisine sahnede çiçek vermesinin bunun en güzel örneği olduğunu ifade etti. Bu tarihten itibaren karşılıklı desteğin sürekli devam ettiğini belirten Gürata, aynı oyuncu kadrosuyla, Orta ve Kuzey Bulgaristan'a da turne düzenlediklerini ve çoğu amatör olan Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu oyuncularına üç ay boyunca Türkçe tiyatro eğitimi verildiğini kaydetti.

Antalya Devlet Tiyatrosu'nun 2007 Mart ayında ise "7 Kocalı Hürmüz" adlı oyunu burada sahnelediğini dile getiren Gürata, "Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu'yla bağlarımızı hiç koparmadık. Bu kez de üç halkın oyuncularını bu sahnede buluşturacağız. 'Hürrem Sultan-Roxelanne' projesi ile ilgili olarak Bulgaristan Kültür Bakanlığı ile de görüştük. Onlar da Bulgaristan'da bir ilk olacak bu sanat projesi için çok heyecanlılar" diye konuştu.

-TÜRKİYE VE UKRAYNA KENDİ OYUNLARINI DA SAHNELEYECEK

26 Mayıs'ta Bulgar Kadriye Latifova Müzikal ve Dram Tiyatrosu Sahnesi'nde olacak "Hürrem Sultan-Roxelanne" adlı üçlü tiyatro projesinin yanı sıra Türkiye ve Ukrayna ityatroları kendi oyunlarını da Bulgar tiyatroseverlerle buluşturacak. Bu kapsamda, Antalya Devlet Tiyatrosu "Eskici Dükkanı", Ukrayna'dan Ruskiy Dramaticeskiy Tiyatrosu da "Ayı" adlı oyununu sahneleyerek kültürlerarası buluşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. (ANKA)

(GO/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Hürrem Sultan' Bulgaristan Sahnesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'da iş ortağını av tüfeğiyle yaralayan zanlı tutuklandı
    17:24 Konya'da iş ortağını av tüfeğiyle yaralayan zanlı tutuklandı

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde, ikinci el oto alım-satımıyla uğraşan Hüseyin K. ile iş ortağı Sadettin H. arasında alacak meselesinden çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Tartışmanın ardından Sadettin H, Hüseyin K'yi av tüfeğiyle yaraladı. Olayın ihbar edilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı Hüseyin K. hastaneye kaldırılırken, zanlı Sadettin H. gözaltına alındı. Zanlı, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü
    17:23 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile gerilim ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

  • Siirt'te aranan hükümlü yakalandı
    17:23 Siirt'te aranan hükümlü yakalandı

    Siirt'te hakkında 11 yıl 10 ay hapis cezası ve arama kaydı bulunan S.G. isimli hükümlü, Kurtalan ilçesinde düzenlenen operasyonla yakalandı. Emniyet ekipleri, arananların yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

  • CHP'nin eski TBMM Grup Amirliği Levent Bayraktar'ın cenazesi toprağa verildi
    17:23 CHP'nin eski TBMM Grup Amirliği Levent Bayraktar'ın cenazesi toprağa verildi

    CHP'nin uzun yıllar TBMM Grup Amirliği yapan Levent Bayraktar'ın cenazesi, Kocatepe Camisi'nde düzenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenaze aracına omuz vererek Bayraktar'ı son yolculuğuna uğurladılar.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.


Advertisement