Hüseyin Demir: "Endüstriyel Kenevirin Tüm Türkiye'de Üretimi Artırılmalı" - Son Dakika
Ekonomi

Hüseyin Demir: "Endüstriyel Kenevirin Tüm Türkiye'de Üretimi Artırılmalı"

Hüseyin Demir: "Endüstriyel Kenevirin Tüm Türkiye\'de Üretimi Artırılmalı"

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın endüstriyel kenevir hakkında söylediklerine tam destek verilmesi gerektiğini belirterek, kenevir konusunda ön yargı ile değil bahsedilen kenevirin türünün ülkenin ekonomik çıkarlarına katkılarını bilmemiz ve o yönde...

21.01.2019 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın endüstriyel kenevir hakkında söylediklerine tam destek verilmesi gerektiğini belirterek, kenevir konusunda ön yargı ile değil bahsedilen kenevirin türünün ülkenin ekonomik çıkarlarına katkılarını bilmemiz ve o yönde kararlar alınması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar gündeme getirdiği kenevir ekimi konusunu değerlendiren Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın endüstriyel kenevir hakkında söylediklerine tam destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Kenevir bitkisinin dişi ve erkek olarak 2 farklı şekilde bulunuyor. Biyolojik olarak 3 ana türü bulunur. Bunlar Cannabis sativa, Cannabis indica, Cannabis ruderalis şeklinde sıralanır. Bazı kenevir bitkilerinden uyuşturucu madde elde edilir. Esrar veya hint keneviri olarak adlandırılan bu uyuşturucu maddeler temelde dişi kenevir bitkilerinin çiçeğinden elde edilir. Ülkemizde bu maddelerin kullanılması, bulundurulması, üretilmesi ve temin edilmesi yasaktır" dedi.

"Endüstriyel kenevirin uyuşturucu etkisi yoktur"

Endüstriyle hammadde üretimi amacıyla yetiştirilen kenevir bitkisinin ise uyuşturucu etkisinin olmadığını belirten Demir, "İngilizcede Hemp olarak da anılan bu kenevir türlerinde, uyuşturucu etki gösteren psikoaktif madde (THC) içeriği oldukça düşük, tehlikesiz sayılabilecek düzeydedir" şeklinde konuştu.

Endüsriyel kenevirin doğa dostu ile insan dostu bir bitki olduğunu söyleyen ve bu konuda yaptığı araştırmalarını dile getiren Demir, "Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kağıt çıkar. Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevir ise dört ayda yetişiyor. Kenevir 8 kez kağıda geri dönüştürülebilir, ağaç 3 kere geri dönüştürülebilir. Dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir. Çok az suya ihtiyaç duyar. Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır. Yani kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşsa tarım ilacı sektörüne de gerek kalmaz. Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir" diye konuştu.

"AİDS ile kanser tedavisinde kullanılıyor"

Endüstriyel kenevirin kullanıldığı başlıca sektörler hakkında da konuşan Demir; ilaç yapımı, kağıt yapımı, yakıt yapımı (bio yakıt), kumaş yapımı, otomotiv sektörü, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda, kozmetik ve sabun yapımında kullanıldığını söyledi. Endüstriyel Kenevirin, medikal ve çevresel kullanımında AİDS ile kanser tedavisinde kemoterapi alanında kullanıldığını ve radyasyonun etkisini azalttığını, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanıldığını aktaran Demir, " Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bazı doktorların bilinçaltı temizliği için kenevirin tek yöntem olduğunu söylediklerini dile getiren Demir, "Eski yıllarda, eski medeniyetlerde bu gerekçe ile yoğun olarak kullanılıyordu. Bataklık kurutmada çok etkilidir, radyasyon temizleyicidir, olağanüstü miktarda oksijen üretir ve bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir" ifadelerini kullandı.

"Endüstriyel kenevir özellikle Ağrı ilinde ve tüm Türkiye'de üretimi artırılmalı"

Demir, Kenevir üretiminin Bakanlığın izni ile Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Karabük, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 ilde izin verildiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun tüm Türkiye'ye yayılması, Türkiye'nin ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. Örneğin kenevir üretiminin 1980'li yıllarda yasaklandığı Karadeniz illerinden Tokat'taki yıllık ortalama 20 bin 484 kilo endüstriyel kenevir üretimi yapıldığı tarihi kayıtlarda yer alıyor. Kenevir bitkisinin yeniden üretilmeye başlanacak olmasının ekonomiye müthiş getiri olacağı ve dışa bağımlı olmaktan kurtaracak milli ve yerli üretim ile ekonomiye müthiş katkıları olacaktır. Özellikler Ağrı ilinde hava koşulları ve toprak yapısı diğer illere göre çok daha uygun olması itibariyle ağrı bölgesinde de endüstriyel kenevir üretimine izin verilmesi hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkılar katacağına inanıyorum." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Hüseyin Demir: 'Endüstriyel Kenevirin Tüm Türkiye'de Üretimi Artırılmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek
    12:43 Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in gücünü inovasyondan alan kalkınma stratejisine bağlı kalacağını ve bilimsel ve teknolojik inovasyonlar yoluyla endüstriyel inovasyonu teşvik edeceğini belirtti. Zhao ayrıca, Çin'in diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye, yeni ekonomik büyüme noktaları geliştirmeye ve yapay zeka sektörünün sağlıklı gelişimini teşvik etmeye istekli olduğunu vurguladı.

  • Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi
    12:40 Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi

    Türkiye'nin lider konteyner terminali Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007'den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı. MIP, 2023 yılında yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçleyecek.

  • Osmaneli'de Muhtarlara Böğürtlen Fidesi Dağıtıldı
    12:35 Osmaneli'de Muhtarlara Böğürtlen Fidesi Dağıtıldı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, üreticilere teslim edilmek üzere 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi verildi. Fide dağıtım törenine, Kaymakam Yüksel Ünal, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Diker, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsmail Çalışkan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir ve muhtarlar katıldı. Ünal, köylerde ekilmedik alan kalmasın, köyler böğürtlenle renklensin diye bir proje başlattıklarını söyledi. Kırsal bölgelerdeki çiftçilerin gelir seviyesini artırmak amacıyla Kaymakamlık ve Köylere Hizmet Götürme Birliğince deneme amaçlı olarak 27 köyde her haneye ikişer adet fide verileceğini belirtti.

  • Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:35 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın Mart Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ETSO'nun Şubat Ayı Mizan ve Bütçe İzleme Raporu onaylandı. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın, Mart ayı faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Konuşmasında, ETSO'nun sosyal sorumluluk anlayışıyla ramazan yardımlarını ve diğer faaliyetleri anlattı. Toplantı, Meclis üyelerinin dilek ve temenniler kısmıyla sona erdi.

  • Gediz ilçesinde TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı gerçekleştirildi
    12:33 Gediz ilçesinde TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı gerçekleştirildi

    Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile Gediz ilçesinde boş bekleyen veya nadasa bırakılan atıl durumdaki araziler tarımsal üretime kazandırılmak amacıyla 153 çiftçiye yüzde 50 ve yüzde 75 hibeli farklı çeşitlerde tohum dağıtımı yapıldı. Dağıtımda 111 çiftçiye yüzde 50 hibeli 11 bin 250 kg nohut tohumu, 18 çiftçiye yüzde 50 hibeli 240 kg ayçiçeği tohumu ve 24 çiftçiye yüzde 75 hibeli 352 kg sorgum tohumu dağıtıldı.

  • Kütahya'da meyve bahçelerindeki liken oluşumları gözlemlendi
    12:33 Kütahya'da meyve bahçelerindeki liken oluşumları gözlemlendi

    Kütahya'nın Şaphane ilçesine bağlı Karamanca köyünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından meyve bahçelerindeki ağaçlarda liken oluşumlarını gözlemlemek amacıyla arazi kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İzmir'de Sünger Kent projesi yayılıyor
    12:26 İzmir'de Sünger Kent projesi yayılıyor

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Çamdibi Mahallesi'ndeki Mediha Mahmut Bey Ortaokulu'nda uygulanan Sünger Kent projesini yerinde inceledi. Başkan Soyer, projenin hayatı dönüştürecek büyük bir adım olduğunu belirtti.

  • Mersin Uluslararası Limanı'nda 25 Milyon TEU Konteyner Elleçlendi
    12:23 Mersin Uluslararası Limanı'nda 25 Milyon TEU Konteyner Elleçlendi

    Mersin Uluslararası Limanı'nda (MIP), 2007'den bu yana 25 milyon TEU konteyner elleçleme yapıldığı açıklandı. Limanda gerçekleşen 25 milyonuncu TEU konteyner elleçleme törenle kutlandı. Liman Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, törende tüm paydaşlara teşekkür ederek daha iyi hedeflere ulaşmak için çalışacaklarını belirtti. Törene, Mersin Limanı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Mersin Gümrük Bölge Müdürü Osman Göllüce, TCDD Mersin Limanı İşletme Müdürü Murat Birinci, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cebrail Orman, MIP Yönetim Kurulu Başkanı David Yang ve liman çalışanları katıldı.

  • Antalya Turizmde Rekor Bekliyor
    12:12 Antalya Turizmde Rekor Bekliyor

    Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmde 2024 yılına ilişkin beklentileri açıkladı. Kavaloğlu, Alman ve İngiliz turistlerin yoğun ilgisiyle Antalya'ya olan talebin arttığını belirtti. Ayrıca, astro turizm ve festivaller gibi yeni planlarla turizm sektörünü daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

  • Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor
    12:11 Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor

    Koçarlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerinin denetimlerini sürdürerek tarımsal üretimin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Ziraat mühendisleri, denetimler sırasında zirai ilaç ve gübrelerin depolama şartlarını, etiket ve ambalaj kontrolünü, ürünlerin ruhsatlı olup olmadığını ve çevreye zararlı olabilecek unsurların bulunup bulunmadığını titizlikle inceliyor. Bu denetimler, tarım sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkı sağlarken, çiftçilerin de güvenilir ve kaliteli tarım ürünlerine erişimini sağlıyor.


Advertisement