Hüseyin Kurtoğlu Davasını Onayan Eski Yargıç Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

Hüseyin Kurtoğlu Davasını Onayan Eski Yargıç Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

09.01.2018 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi sanık Demirezici hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, Demirezici ile avukatı ve yakınları katıldı.

Duruşmada, Yargıtay savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, sanığın, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, örgütün gizli toplantılarına katıldığı, örgütün gizli haberleşme programı ByLock kullandığı, "Hüseyin Kurtoğlu davası"nda onama kararı verdiği, böylelikle örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu ve örgütün stratejisi doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.

Savunmasında hakkındaki suçlamaları reddeden Demirezici, usule ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Kurtoğlu davasındaki eylemi nedeniyle suçlandığını belirten Demirezici, kendisine isnat edilen suçlamanın görev suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili kararından alıntılar okuyan Demirezici, kararda işlendiği iddia edilen suçun görev suçu kapsamında kaldığı tespitinin yapıldığını belirtti.

Demirezici, "Konumum, İlker Başbuğ'unki ile aynıdır. Anayasa Mahkemesinde yargılanmam gerekir." iddiasında bulunarak, dosyasının Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hakkında soruşturma yürütme yetkisinin bulunmadığını da savunan Demirezici, kendisi hakkında suçüstü hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığını ileri sürdü.

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekillerinden birinin televizyondan 190 yüksek yargı üyesi hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladığını, ardından isimlerinin de liste halinde basın organlarında yer aldığını hatırlatan Demirezici, "İki gün sonra evime gelindi. Hakkımda yakalama kararı çıktığını duyduğum için evimde bekledim. Ama bazı kişilerin kaçmasına izin verildi." dedi.

Kurtoğlu davası

"FETÖ kumpas mağduru" olarak bilinen eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı kurmay albay Hüseyin Kurtoğlu ile 5 subay ile bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyeleri arasında bulunan Demirezici, onama kararı hakkında da bilgi verdi.

İstanbul'da babası vefat eden bir tutukluya, mahkeme kararıyla verilen cenaze izninin kolluk tarafından kullandırılmaması üzerine verilen yerel mahkeme mahkumiyet kararının temyizini incelediklerini anlatan sanık, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre karar verdiklerini ileri sürdü.

Cenazeye katılma hakkı tanınan ve yasını evinde tutması için izin verilen tutukluya mahkeme kararıyla verilen bu iznin kullandırılmaması nedeniyle tutuklunun hürriyetinin kısıtlandığına karar verdiklerini ifade eden Demirezici, "Cezaevine girdikten sonra bu kararın ne kadar isabetli olduğunu düşündüm. Bir tutukluya jandarma nezaretinde olsa bile evine gitme hak ve hürriyeti verilmesi izahtan vareste bir ödül. Ki bu adam 3 senedir tutuklu idi." şeklinde konuştu.

Aleyhine verilen ifadelere değinen Demirezici, itirafçılık noktasında zorlama yapıldığını, bu kişilerin de tekli odalara alındıktan sonra bu durumdan kurtulmak için itirafçı olarak ifade vermeye başladığını ileri sürdü. Demirezici, "Cezaevinden çıkmak için verilen beyanlara ne kadar güvenilebilir? Bunu takdirinize sunuyorum." dedi.

Yargıtaya seçilme yeterliliğine sahip olduğu için üye seçildiğini, kimsenin kollamasıyla buraya gelmediğini öne süren Demirezici, "Örgüt listesinde olup olmadığımı bilmiyorum. Haberim olmadan ismimin yazılmış olması beni örgüt üyesi yapmaz. Ayrıca o dönemde bu yapıya bakışta bir olumsuzluk yoktu." savunmasını yaptı.

ByLock kullandığı yönündeki tespitleri de kabul etmeyen sanık Demirezici, buna ilişkin raporda programı sadece yüklediğinin belirtildiğini, mesaj, mail ya da kullanıcı adı tespit edilemediğini savundu. Demirezici, ByLock'a yönlendirme yapan uygulamalar nedeniyle bu tür suçlamalar yapılabildiğini, programı kesinlikle yüklemediğini öne sürdü.

Ara karar

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talepleri reddedilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Mustafa Kemal Özçelik, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ve eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal ile eski başsavcı Durdu Kavak'ın tanık olarak dinlenmesine karar verilen duruşma ertelendi.

Hüseyin Kurtoğlu davası

Babası öldüğü için Silivri Cezaevi'nde kendisine izin verilen tutukluya iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle jandarma görevlileri hakkında 2011 yılında dava açıldı.

Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile görevi sırasında birlikte çalıştığı 5 personel, "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan mahkum edildi. Temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi, kararı onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının karar düzeltme istemi üzerine dosyayı yeniden görüşen ve farklı heyetle toplanan Yargıtay 14. Ceza Dairesi, bu kez kararı bozdu.

Yargılama sürecinin ardından, kararın onanması yönünde alınan kararda imzası bulunan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, üyelerle ilgili iddialar, 2016 yılının Nisan ayında Yargıtay Başkanlık Kurulunda incelemeye alınmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanan fezlekelerde, FETÖ'nün kumpas davalarından sayılan Hüseyin Kurtoğlu davasında, örgüt mensuplarının, Kurtoğlu'nun terfisine engel olarak, örgüt mensubu olan eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun generalliğe terfi etmesi için suç uydurup, Kurtoğlu hakkında mahkumiyet kararı verilmesini sağladıkları tespiti yapılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hüseyin Kurtoğlu Davasını Onayan Eski Yargıç Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement