Hüsnü Mahalli'ye "Cumhurbaşkanı'na Hakaret" Suçundan Ceza - Son Dakika
Güncel

Hüsnü Mahalli'ye "Cumhurbaşkanı'na Hakaret" Suçundan Ceza

Gazeteci Hüsnü Mahalli, birden çok kez "cumhurbaşkanına alenen hakaret etmek" suçundan 2 yıl 5 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı, "kamu görevlilerine hakaret" suçundan aldığı 1 yıl 8 ay 15 günlük hapis cezası hükmünün açıklanması ise geri bırakıldı.

08.11.2018 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci Hüsnü Mahalli, birden çok kez "cumhurbaşkanına alenen hakaret etmek" suçundan 2 yıl 5 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı, "kamu görevlilerine hakaret" suçundan aldığı 1 yıl 8 ay 15 günlük hapis cezası hükmünün açıklanması ise geri bırakıldı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Hüsnü Mahalli avukatlarıyla katıldı. Davanın müdahili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ise avukatı Hatice Özay temsil etti.

Duruşmada ek savunma yapan Hüsnü Mahalli, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Suriye'de bulunan ÖSO kuvvetlerine yardım ettiği tüm dünyanın bildiği bir husustur. Sayın Cumhurbaşkanı bizzat ÖSO'yu Kuvay-i Milliye olarak ifade etmiştir. 50 bin kişilik bu orduya yardım malzemesi gönderilmesiyle ilgili yaptığımız haberin doğruluğu bizzat Cumhurbaşkanı tarafından çeşitli platformlarda dile getirilmiştir. Bir gazeteci olarak bunu yazmamdan daha doğal bir şey olamaz. Gazetecilik yaptım, beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

"Sanık cezalandırılsın"

Mahalli'nin avukatlarından Muhterem Aktaş, müvekkilinin yaptığı röportaj içeriği, görsel basındaki beyanlarının hiçbirinde ve sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı ile hükümet üyelerinin adı ya da makamlarının geçmediğini öne sürerek, güncel konulara ilişkin yorum yapmanın habercilik mesleği gereği olduğunu ve suçun unsurlarının oluşmadığını savundu.

Söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay ise şikayetlerinin devam ettiğini anlatarak, "İddianamede açıkça belirtildiği üzere Cumhurbaşkanı'nın adı ve makamı zikredilmiştir. Hakaret suçunun yasal unsurları oluşmuştur. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Davada karar verileceği belirtilerek son sözü sorulan sanık Mahalli, "Cumhurbaşkanı'na hakaret etmedim. Her zaman Sayın Cumhurbaşkanı ifadesini kullanırım. Diktatör kelimesi de hakaret içeren bir kelime değildir. Kaldı ki uluslararası camiada tek kişide toplanan yetkiyle ilgili belirtilmiş bir tanımdır." ifadelerini kullandı.

Karar

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme, sanık Mahalli'yi, "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan, suçun işleniş şekline göre alt sınırdan uzaklaşarak ve sanığın duruşmalardaki iyi halini gözeterek 1 yıl 8 ay 25 gün hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, bu ceza hükmünün açıklanmasını, sanığın 2 yıl altında ceza alması, sabıkasız oluşu, mahkemece bir daha suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluşması ve mağdurun somut, tespit edilebilir zararının bulunmamasını öngörerek, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.

Sanık Mahalli'nin, birden fazla kez "cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan, suçun işleniş şekli ve kastın ağırlığına göre alt sınırdan uzaklaşarak, duruşmalardaki iyi halini de gözeterek 2 yıl 5 ay 5 gün hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

Görevsizlik kararı verilmişti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Hüsnü Mahalli'nin "cumhurbaşkanına hakaret" ve "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevinden dolayı hakaret" suçlarından 1 yıl 4 aydan 7 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.

İddianameyi kabul eden İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, 1 Mart 2018'de görevsizlik kararı vererek, dosyanın basın davalarına bakan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hüsnü Mahalli'ye 'Cumhurbaşkanı'na Hakaret' Suçundan Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İşyeri önüne çalı toplayan kargalara isyan: 'Patron kargalar kadar çalışmıyorsunuz diyor'
    11:30 İşyeri önüne çalı toplayan kargalara isyan: 'Patron kargalar kadar çalışmıyorsunuz diyor'

    Hadımköy'de yuva yapmak için işyeri önüne çalı, poşet ve çivi gibi şeyleri toplayan kargalara isyan eden çalışan o anları sosyal medyada paylaştı. Kargaları şikayet eden çalışan, 'Her gün bunları süpürmekten gına geldi. O değil maaşlarımızı da etkiliyor. Patron 'kargalar kadar çalışmıyorsunuz' diyor. Bu işin sonunu getirmek lazım' diyerek yüzleri gülümsetti.

  • Rize-Artvin Havalimanı 2024 Yılının İlk 3 Ayında 239 Bin 882 Yolcuya Hizmet Verdi
    11:29 Rize-Artvin Havalimanı 2024 Yılının İlk 3 Ayında 239 Bin 882 Yolcuya Hizmet Verdi

    Rize-Artvin Havalimanı, 2024 yılının ilk 3 ayında toplamda 239 bin 882 yolcuya hizmet verdi. Mart ayında ise iç hatlarda 72 bin 51 yolcu, dış hatlarda ise 79 yolcu trafiği gerçekleşti. Havalimanında toplamda 1.762 uçak iniş kalkış yaptı.

  • Mücbir Sebep Hali Süresi En Az 2 Yıl Daha Uzatılmalıdır
    11:28 Mücbir Sebep Hali Süresi En Az 2 Yıl Daha Uzatılmalıdır

    Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Mücbir Sebep Hali süresinin son kez uzatılacağını belirterek, sürenin en az 2 yıl daha uzatılması gerektiğini söyledi. Sadıkoğlu, sürenin 6 ay sonra sona ermesi durumunda birçok işletmenin faaliyetini sonlandıracağını ve işsizlik ile göçün artacağını ifade etti.

  • Tekirdağ Malkara'da Otomobil Kazası: Bir Sürücü Hayatını Kaybetti
    11:28 Tekirdağ Malkara'da Otomobil Kazası: Bir Sürücü Hayatını Kaybetti

    Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada bir sürücü hayatını kaybetti. Kaza sonrası sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Sürücünün cenazesi Malkara Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Jandarma ekipleri, kaçan diğer sürücüyü yakalamak için çalışma başlattı.

  • Maraton İzmir Başlıyor
    11:28 Maraton İzmir Başlıyor

    Beşincisi düzenlenen Maraton İzmir, 21 Nisan Pazar günü başlayacak. Teknik Direktör Ersun Yanal ile ultramaraton yüzücüsü Bengisu Avcı da bu organizasyonda yer alacak.


Advertisement