Huzur ve Bereket Ayı Ramazan - Göçerlerin Zorlu Mesaisi Oruca Engel Olmuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Huzur ve Bereket Ayı Ramazan - Göçerlerin Zorlu Mesaisi Oruca Engel Olmuyor

Şanlıurfa'da kıl çadırlarda yaşayıp hayvanları için sürekli yer değiştiren ve bölgede havaların ısınmasıyla 1919 rakımlı Karacadağ bölgesine giden göçerler, yoğun ve yorucu mesailerine rağmen ramazan ayında oruçlarını tutmaya çalışıyor.

16.05.2019 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da kıl çadırlarda yaşayıp hayvanları için sürekli yer değiştiren ve bölgede havaların ısınmasıyla 1919 rakımlı Karacadağ bölgesine giden göçerler, yoğun ve yorucu mesailerine rağmen ramazan ayında oruçlarını tutmaya çalışıyor.

Kış mevsimini daha ılık olan Şanlıurfa'daki ovalarda geçiren göçerlerin bir kısmı yazın hayvanları için serin olması dolayısıyla kentin yüksek kesimlerine bir bölümü de Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalara gidiyor.

Bu dönemi daha serin olduğu için "Güneydoğu'nun Uludağ'ı" olarak nitelendirilen Karacadağ bölgesindeki yüksek kesimlerde geçirmeyi tercih eden göçerler de serin hava sayesinde ramazan ayında zorlanmadan oruçlarını tutma imkanı buluyor.

Günün büyük kısmında hayvanlarla ilgilenen besiciler, sabah ve ikindi olmak üzere günde iki kez yüzlerce hayvanın sağımını gerçekleştirip, öğle saatlerinde de koyunları için 10 metrelik kuyulardan kovalarla su temin ediyor.

Erkekler genelde hayvanlarla ilgilenirken, kadınlar da bir yandan çalışıp bir yandan da çadırlarında iftar hazırlıklarını sürdürüyor. Göçer aileler akşam ezanının okunmasıyla pişirdikleri yemeklerle, çadırda iftarlarını yapıyor.

Akşamları soba yakıp ısınıyorlar

Gelişen teknolojiye rağmen geleneksel yöntemlerle hayatlarına devam eden göçerler, satın aldıkları küçük güneş panelleri sayesinde geceleri çadırlarını aydınlatıyor ve televizyon izleyebiliyor. Şanlıurfa'da vatandaşlar klimalarla serinlemeye çalışırken, Karacadağ'daki göçerler ise akşamları soba yakıp ısınıyor.

Küçük yaşlarına rağmen ailelerine yardımcı olan çocuklar ise fırsat buldukça yaşıtlarıyla oyunlar oynayarak vakit geçirmeye çalışıyor.

Çobanlar da iftar ve sahuru hayvanlarının başında, meralarda yapıyor. Güneşin etkisini kaybetmesiyle hayvanlarını meraya çıkaran çobanlar, el feneri ve ay ışığından faydalanarak yemeklerini yiyor.

Bölgedeki birçok göçer ise bayramdan sonra Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalara gitmenin hazırlığını yapıyor.

"Allah yardım ediyor"

Besicilerden Mahmut Arak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata mesleği olan göçerliği kendilerinin de sürdürdüğünü belirterek, bundan dolayı hava şartlarına göre sürekli göç ederek, hayvanları en güzel şekilde beslemeye çalıştıklarını söyledi.

Sürekli hayvanlarla ilgilendiklerine dikkati çeken Arak, şöyle devam etti:

"Kış ve ilkbaharın ilk aylarını Şanlıurfa'daki uygun bölgelerde geçirdik. Havalar ısındığı için her yıl olduğu gibi Karacadağ'a geldik. Yaklaşık 20 gün burada kaldıktan sonra Karlıova'ya gideceğiz. 4-5 ay orada kaldıktan sonra tekrar kışı geçirmek için Şanlıurfa'ya döneceğiz. Hayat böyle devam ediyor. Sürekli hayvanlarla ilgileniyoruz. Tek geçim kaynağımız bu, o yüzden bunu en güzel şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz."

"Hiç durmadan işimiz devam ediyor"

Arak, yorucu mesaiye rağmen oruçlarını tuttukları için huzurlu olduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Ramazan ayı geldi ve biz de tüm zorluklara rağmen ibadetimizi yapmaya çalışıyoruz. Sabah erken saatlerde koyunlar meradan geliyor ve güneşin altında saatlerce sağımını gerçekleştiriyoruz. Öğlen kuyulardan su çekerek hayvanları suluyoruz. Ardından tekrar hayvanları otlamak için meraya çıkıyor ve ikindi vakti yine sağım yapıyoruz. Sonrasında kuzuları anneleriyle buluşturuyoruz. Neredeyse hiç durmadan işimiz devam ediyor. Akşama doğru çobanlar tekrar hayvanları meraya çıkarıyor ve doğal olarak iftarla sahurlarını orada yapıyorlar. Biz de çadırda orucumuzu açıp sahur yapıyoruz. Hayatımız çok zor tabi. Ama çok şükür zor olmasına rağmen orucumuzu tutuyoruz. Allah yardım ediyor. İbadetimizi yapabildiğimiz için de ayrıca huzurluyuz."

Çocuklarıyla hayvanların bakımı konusunda eşine yardım eden 57 yaşındaki Ayşe Çetin de göçerliğin zahmetli bir iş olduğunu ancak başka bir geçim kaynakları bulunmaması nedeniyle bu duruma alıştıkları ve mesleklerinden kopamadıklarını ifade etti.

"Yorucu mesaiye rağmen oruç tutabiliyoruz"

Bebekliğinden itibaren bu işin içinde olduğunu ve yaşı ilerledikçe yorulduğunu hissettiğini dile getiren Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Havalar ısındığı için buraya geldik. Sabah kalkıp kuzularla ilgileniyoruz. Sonra koyunlar geliyor sağımlarını gerçekleştiriyoruz. Ardından sütle ilgilenip peynir yapıyoruz. İkindi vakti tekrar saatlerce koyunları sağıyoruz. Her şey çok zor ama burada hava serin olduğu için oruçluyken susuzluk çekmiyoruz. Akşama doğru ise iftar hazırlıklarına başlıyoruz. Yorucu mesaiye rağmen Allah'ın izniyle oruç tutabiliyoruz. Elektriğimiz yok ama güneş panelleri sayesinde geceleri az da olsa çadırlarımızı aydınlatıyoruz."

Çobanlık yapan Osman Çetin de ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesinden dolayı uzun yıllardır evde sahur ve iftar yapamadıklarını belirterek, gece gündüz sürekli hayvanların başında bulunduğundan iftar ve sahuru merada yapmak durumunda kaldığını kaydetti.

Huzur ve Bereket Ayı Ramazan - Göçerlerin Zorlu Mesaisi Oruca Engel Olmuyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Huzur ve Bereket Ayı Ramazan - Göçerlerin Zorlu Mesaisi Oruca Engel Olmuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor
    10:06 Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi'ni hayata geçireceklerini duyurdu. Proje, Kayseri'nin pastırma ve sucuk kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

  • Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor
    10:04 Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

    Çankaya Belediyesi'nin Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklere her yaştan vatandaş ilgi gösteriyor. Etkinlikler arasında söyleşiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri ve Sesli Kütüphane bulunuyor.

  • Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi
    10:02 Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, MSKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları öğrencilerinin sahnelediği 'Bernarda Alba'nın Evi' oyununu izledi. Tosun, Bodrum'un kültür ve sanat dünyasını zenginleştirecek projelerine önem verdiğini belirtti. Ayrıca, esnaf ziyaretleri ve halk buluşmalarıyla projelerini anlatmaya devam ediyor.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.


Advertisement