Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü Konferansı - Son Dakika
Yerel

Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü Konferansı

Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü Konferansı

Hz. Mevlana’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Diş Hekimliği tarafından “Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü” konulu konferans gerçekleştirildi.

10.12.2015 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Diş Hekimliği tarafından "Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü" konulu konferans gerçekleştirildi.

SÜ Diş Hekimliği Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, SÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bora Öztürk, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Eski Müdürü, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"DOSTÇA YAŞANACAK YARINLAR İÇİN ÇALIŞMAKTAYIZ"

SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel konferansın açılış konuşmasında, Türkiye'nin çevresindeki coğrafyada yaşananların, 800 yıl öncesindeki Avrupa'dan farklı olmadığını belirterek, "Kaynağını Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hadis ve sünnetlerinden alan Hz. Mevlana'nın eserlerinde yer alan sevgi, barış, dostluk ve kardeşçe yaşama mesajlarına bugün daha da ihtiyacımız var. Bunun için yaratıcısı ile kulunu bir araya getirmeye çalışan büyük İslam mutasavvıfının yolunda ilim, hoşgörü, sevgi ve maneviyat atmosferinde bir arada dostça yaşanacak yarınlar için çalışmaktayız." ifadelerini kullandı.

"DÜNYA NE KADAR KARIŞIRSA MEVLANA O KADAR İLGİ GÖRÜR"

Konuşmaların ardından konferansa geçildi. SÜ Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Eski Müdürü, Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler, 'Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü' konulu konferansta, Hz. Mevlana'nın çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu ifade etti. Mesnevi'de yaşam koçu, Divan-ı Kebir'de çılgın bir şair, Mecalis-i Seba'da vaiz, Mektubat adlı eserinde ise sosyal, halkçı Mevlana'nın görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Şimşekler, "Hz. Mevlana'nın bu kadar güncel, popüler olması 'eyvah, eyvah, tüh tüh' denmesini gerektiren bir olay. 'Hz. Mevlana'yı herkes tanıyor, dünya tanıyor, herkes Konya'ya geliyor' diyor ama Hz. Mevlana nerede güncel olur? İnsan insanı yemeye başladığı zaman Hz. Mevlana'nın sözleri anlam ifade eder. Dünya ne kadar karışırsa Hz. Mevlana o kadar ilgi görür. Modern dünya birlik ve beraberliğin düşmanıdır. İşte ne kadar o modern dünya gelişirse Mevlana'ya ihtiyaç o kadar da fazla oluyor. Son 70 yıldır, yani 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyada sadece 24 gün savaşsız geçmiş. Küba, Güney Kore, Kuzey Kore ve Vietnam örneğini çıkarttıktan sonra diğer savaşların tamamı maalesef İslam coğrafyasında oluyor. İnşallah Hz. Mevlana bu kadar güncel olmaz, bu kadar gündemde olmaz. Hz. Mevlana sadece gönül güzelliği, gönül tadı olarak kalır, içimizde yaşar, bu kadar fazla konuşmayız" diye konuştu.

Konferansın ardından, Doç. Dr. Temizel tarafından Doç. Dr. Şimşekler'e plaket takdim edildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hz. Mevlana Öğretileri ile Birarada Yaşama Kültürü Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement