İBB Şehir Tiyatroları'nın Yeni Oyunu - Son Dakika
Güncel

İBB Şehir Tiyatroları'nın Yeni Oyunu

İBB Şehir Tiyatroları, Mart ayının ilk haftasında Ateşli Sabır (Postacı) adlı oyunu repertuarına katıyor.

28.02.2012 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antonio Skármeta'nın yazdığı Ragıp Yavuz'un yönettiği oyun,

29 Şubat - 4 Mart 2012 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor.

Ateşli Sabır (Postacı), Şili'li ozan Pablo Neruda'nın, Kara Ada'da (Isla Negra) yaşadığı günlerden bir kesiti anlatıyor. Neruda ile postacı Mario, Mario'nun sevgilisi (sonra karısı) Beatriz ve Beatriz'in annesi Rosa arasında yaşanan öykü, seyirciyi şiir, aşk, sürgün, doğa, özlem, sınıf kavgası ve faşizm gibi kavramlarla buluştururken, Şili'de Allende'nin iktidar olması, Neruda'ya Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ve faşist Pinochet darbesi gibi tarihsel olaylara da tanıklık ediyor. 1994'te "Il Postino/ Postacı" adıyla sinemaya da uyarlanan "Ateşli Sabır" beş dalda Oscar adayı oldu ve "En İyi Sinema Müziği" dalında Oscar'la buluştu.

Çevirisini Aziz Çalışlar'ın, dramaturjisini Ragıp Yavuz'un, sahne tasarımını Barış Dinçel'in, kostüm tasarımını Canan Göknil'in, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan'ın, ses-görsel efekt tasarımını Ersin Aşar'ın, koreografisini Yasemin Gezgin'in yaptığı oyunda; Levend Öktem, Mert Turak, Ayşegül İşsever, Derya Çetinel, Hamit Erentürk, Cihan Kurtaran, Derya Yıldırım, Derya Keykubat rol alıyor.

Oyunun Broşürü'nden…

Yazan: Antonio Skármeta

7 Kasım 1940'ta Şili'de doğdu. Şili Üniversitesi ve New York-Colombia Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat eğitimi aldı. Washington Üniversitesi tarafından "Latin Dilleri ve Edebiyatları Fahri Profesörü" unvanına layık görüldü. Roman, deneme ve öykü yazarıdır. Eserlerinin büyük bölümü 20 dile tercüme edilmiştir. Başlıca eserleri: No Pasó Nada (Bir Şey Olmadı)", "La Insurrección (İsyan)", "Ardiente Paciencia (Ateşli Sabır)", Soñé que la Nieva Ardía (Karın Yandığını Düşledim)" ve "Match Ball (Maç Topu)"dur. Ayrıca edebiyat, sürgün, tiyatro ve kültürel politika üzerine birçok deneme ve makale yazmıştır. 1973'ten 1989'a kadar Şili'de yaşanan faşizm nedeniyle Avrupa'daki sürgünlük sürecinde birçok başarılı filmin senaryosuna imza atmıştır. Şili'de ve uluslararası platformda birçok ödül ve unvana layık görülen Skármeta, İtalya tarafından "Sanat Kumandanı", Fransa tarafından da "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi" unvanlarıyla onurlandırılmıştır. Ayrıca yazarın Şili televizyonunda yayınlanan "El Show de los Libros" adlı bir TV programı vardır. "Ateşli Sabır" adlı romanı Michael Radford'un yönetmenliğinde "Il Postino (Postacı)" ismiyle beyazperdeye aktarılmış ve 1994'de beş dalda aday olduğu Oscar ödüllerinde, müzik dalında bu ödüle uzanmıştır. Yazar "Victoria'nın Dansı" adlı romanıyla da 2003 yılında "Planeta Ödülü"nün de sahibi olmuştur.

Yöneten: Ragıp Yavuz

1958'de İstanbul'da doğdu. Tiyatro'ya 1974'te, İBŞT Üsküdar Sahnesi'nde, AÇOK'un (Anadolu Çocuk Oyunları Kolu) "Mor Gezegen" adlı oyunuyla başladı. 6 yıl süreyle AÇOK ve İBŞT'de oyuncu olarak çalıştı, Almanya, İsviçre, Kıbrıs'ta festival ve bienallere katıldı, TRT yapımı dizilerde rol aldı. Aynı süreçte DAT-DER ve Tİ-SAN gibi meslek kuruluşlarının yönetimlerinde bulundu. 1980'de, 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu ile İBŞT'deki görevine son verildi. Siyasal düşünce ve çalışmaları nedeniyle hakkında tutuklama emri çıkartıldı. 1980-1994 yılları arasında mesleğini yurtdışında sürdürdü. İsveç Kraliyet Tiyatrosu-Dramaten (Stockholm), Halk Oyuncuları Nybroteatern (Stockholm), Schaubühne (Batı Berlin), Halk Oyuncuları-Les Comediens du Peuple (Paris) ve Theatre Liberte (Paris) gibi tiyatrolarda çalıştı. Almanya, İsviçre, Hollanda, Yunanistan, İngiltere, İsveç ve Fransa'da, Türkçe dışında İngilizce, Fransızca, İsveççe yapımlarda yer aldı ve aralarında Avignon, Zürich, Stagedoor gibi festivallerin de bulunduğu 13 uluslararası festivale katıldı.

Türkiye'de, Marmara Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi ve İngiltere-Bracon'da I.S.T.A. (International School of Theater Antropology)'nın "Under Score Tekniği" eğitim dönemini bitirdi (1992) ve İngiltere- Cardiff'de, Performing Research Center'ın "Tiyatro'da Kodlama" konferanslarına katıldı. Stockholm'de, Mats Nolemo School'da "Palyaço ve Akrobasi", Paris'te, Jean Clod Faustino ile "Enerji Kullanımı" ve "Atinalı Timon" çalışmaları sırasında Habib Nagmouchi ile "Ses-Mask Kullanımı ve Katarsis" atölyelerinde yer aldı. 1994 yılı sonlarında, hakkındaki dava süreçlerinin sonlanması üzerine Türkiye'ye döndü. Beyaz Sahne'yi kurdu ve Foks-Fun Kültür Merkezi'nin yöneticiliğini üstlendi. "Ayrılık Müziği", "Dört Mevsim", "Bir Tutam İnsan", "Bosna Taş ve Kadın" gibi oyunları bu süreçte yönetti. Yönetmenliğin dışında, 6 yıl süreyle tiyatro, sinema ve TV oyunculuğu yaptı, oyunculuk dersleri verdi ve araştırmacı-eleştirmen olarak yazıları yayınlandı. 2000 yılında, İstanbul Şehir Tiyatroları'na döndü ve oyunculuğun yanı sıra "Suç ve Ceza", "Gılgameş", "Ferhad ile Şirin", "Tekrar Çal Sam", "Sokak Kedileri", "Mefisto" ve "Marat-Sade" gibi ulusal ve uluslararası platformda 40'a yakın ödülle buluşan oyunların yönetmenliğini yaptı. "Gılgameş" ile Bosna'da "MESS Uluslararası Tiyatro Festivali ve Ukrayna-Kırım'da "Bosfor Agones Uluslararası Antik Tiyatro Festivali"ne katıldı. 2007'de, Ray Cooney ve Gene Stone'dan uyarlamasını yaptığı "Kim O?" adlı oyun Tiyatro Kare'de sahnelendi. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2008'de ilk özgün oyunu olan "Mecbur Adam"ı yazdı ve oyun 2009-2010 sezonunda, İBBŞT'de, Erol Keskin tarafından sahnelendi. 1974'ten bu yana, yurtiçi ve yurtdışında tiyatro, televizyon ve sinema alanında 100'e yakın yapımda oyuncu, yazar, yönetmen ve yapımcı olarak görev aldı. Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda yönetmen olarak çalışıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İBB Şehir Tiyatroları'nın Yeni Oyunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement