İç Güvenliğe AB Modeli - Son Dakika
Güncel

İç Güvenliğe AB Modeli

İç Güvenliğe AB Modeli

İçişleri Bakanlığı ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle başlatılan, 'İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi' ile iç güvenlikte AB standartlarına ulaşılmasının hedeflendiği bildirildi.

29.03.2013 17:49  Güncelleme: 09:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanlığı ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle başlatılan, 'İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi' ile iç güvenlikte AB standartlarına ulaşılmasının hedeflendiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığı ile İller İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle geçen yıl Temmuz ayında başlatılan ve AB Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen 'İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi'nin 2'nci aşama toplantısı, pilot il seçilen 7 il arasında bulunan Gaziantep'te yapıldı.

Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Emniyet Müdür Yardımcısı Sabahattin Gürel, İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Jandarma Yarbay Hasan Basri Uçar, ilçe kaymakamları, sivil toplum kuruluşu ile özel güvenlik kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan proje liderlik görevini yürüten İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Rahmi Doğan, Türkiye'deki iç güvenlik sisteminin Avrupa Birliği standartlarına uygun hale gelmesi için kolluk kuvvetleri ile ortak çalışmalar yapılacağını belirterek, "7 pilot ilimizde başlayacak çalışmalarla iç güvenliği Avrupa Birliği normlarına uygun bir şekle getirmeye çalışacağız. Ancak o seviyeye gelebilmek için yerel anlamda güvenlik teşkilatlarına danışarak neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız" dedi.

Projenin Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche ise sistemin işleyişinin AB standartlarına uygun hale getirilmesi için Türkiye'deki kolluk kuvvetlerine danışılacağını ifade etti. Kolluk kuvvetlerinin ortak uzlaşısı ile projenin amacına ulaşılabileceğini belirten Roche, "Polis ve jandarma aslında kendi içerisinde bağımsız olarak çalışıyor. Ancak polisin polis, jandarmanın da jandarma olarak tanımlanabilmesi için bir üst kurum tarafından görevlendirilmesi gerekiyor. Bütün ülkelerde, bütün hükümetlerde; ister diktatörlük olsun, ister demokrasi olsun bütün ülke türlerinde karşımızda böyle bir durum var. Demokrasi içersindeki farklar sadece bu kuvvetler üzerinde uygulanan gözetimlerdir. Demokrasilerde bile kolluk kuvvetlerinin gözetiminde farklılık gösterir. Amaç burada iç güvenliği AB standartlarına taşımaktır" diye konuştu.

Türkiye'deki iç güvenlik hizmetlerini AB standartlarına uygun hale getirmeyi ve İçişleri Bakanlığı ile mülki idare amirlerinin kolluk kuvvetleri üzerindeki denetim ve gözetim yetkilerinin artırılmasını amaçlayan 3 milyon 519 bin 712 euroya mal olacak projenin 2014 yılı Temmuz ayında tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement