Ico Nedir? - Son Dakika
Ekonomi

Ico Nedir?

ICO (Initial coin offering ) yeni oluşacak bir proje için token karşılığında fonlama sistemidir.

08.11.2017 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ICO (Initial coin offering ) yeni oluşacak bir proje için token karşılığında fonlama sistemidir. Dijital fonlama olarakta söz edebiliriz çünkü ICO'larda fiziki bir para söz konusu değildir. Token kısaca özetlersek Bitcoin, ethereum gibi kripto paralar gibi düşünülebilir  farklı olarak her token kripto para olmak zorunda değildir. Token konusunu başka bir yazıda detaylıca anlatacağım .

İlk token satışı 2013 yılında Mastercoin tarafından gerçekleştirildi. Asıl olarak ICO kavramının ivmelenmesi Ethereum ile olmuştur. Fonlamaları Ethereum üzerinden olmasının sebeplerinin başında altyapısının akıllı sözleşme desteği sağlamasıdır.

ICO kavramı, blockchain tabanlı projeler için,  talep eden katılımcılara proje ile ilgili oluşturulan token yapısının ön satışını yaparak proje kapsamında sunulacak servisi daha uygun fiyatlarla kullanmalarını veya gelecekteki gelir modeline ortak olmalarını sağlamak olarak ifade edebiliriz. Genellikle Bitcoin yada Ethereum verilip karşılığında yatırım yapılan proje tarafından yaratılmış olan token yapısı alınır. Toplanan finansman, proje için kullanılır.

Sonuç olarak girişimciler projeleri için kaynakları yoksa yatırım alma yoluna gider. Bu yatırım yolunun dijital alanda oluşturulması anlamınıda yükleyebiliriz ICO'lara.

ICO'nun Tarihi

Çok sayıda  proje 2013 yılında  fon almak amacıyla crowdsale  modelini kullanmıştır. Crowdsale için kitle satış modeli olarak tanımlanmaktadır. Ripple  önceden 1 milyor XRP token madenciliği yapmış, bunları bitcoin karşılığında yatırımcılara satmıştır. Ethereum ise 2014 yılında o dönemdeki tamamlanmış en büyük ICO olan yaklaşık 18 milyon USD değerinde fon sağlamıştır.

Ethereum platformunda güvenli bir şekilde token fonlama girişimi ilk aşamada başarısız olsa da blockchain geliştiricileri, Ethereum kullanarak token piyasaya sürmenin, alışılmış girişim sermayesi modeliyle turları takip etmekten daha kolay olduğunu fark etmiştir.

Daha önce hiçbir yeni başlayan oluşum, proje öncesi  bu kadar parayı bu kadar kısa sürede toplamamıştır. Aragon 15 dakika içerisinde 25 milyon USD, Basic Attention Token sadece 30 saniye içerisinde 35 milyon USD ve Status.im ise birkaç saat içerisinde 270 milyon USD toplamıştır. Bu gerçekten başarılı ve hızlı bir oluşum . Fayda anlamında da fayda seviyesi yükseklerde.

ICO yasal mıdır?

Bu soru için olumlu veya olumsuz net bir şey söylemek için erken. ABD Sermaye Piyasası Kurumu'nun son kararı bu cevapsız bölgenin bir kısmını aydınlığa kavuşturmayı başarabilmiştir. Bazı durumlarda, token yalnızca faydalı bir tokendir. Yani, token sahibine belirli bir protokole ya da bir ağa erişim imkanı sunar ve böylece finansal bir menkul değer olarak değerlendirilemeyebilir. Öte yandan, tokenin öz sermaye tokeni olması halinde, tek amacı değerini artırmak olup bu yönden daha çok menkul değer olarak görünmektedir. ABD Seriçin maye Piyasası Kurumu'nun kararı faydalı token ve menkul kıymet tokenlarının durumuna ilişkin açıklık getirmiş olsa da yasa uygunluk sınırlarının test edilmesi için hala pek çok alan bulunmaktadır.

Şu an için mevzuatta her hangi bir kısıtlama getirilmediği sürece ICO'lar fayda sağlamaya devam edecektir .

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement