İdlib'deki kamplarda yaşayan sivilleri açlık korkusu sardı (2) - Son Dakika
Güncel

İdlib'deki kamplarda yaşayan sivilleri açlık korkusu sardı (2)

İdlib'in Türkiye sınır hattı yakınındaki Atme Kampı Atme Kampı'na sığınan Ali Şami ile röportaj Atme Kampı'na sığınan Ahmet Ebu Ratib ile röportaj Atme Kampı'na sığınan Halid Ebu Muhammed ile röportaj İdlib'deki kamplarda yaşayan sivilleri açlık korkusu sardı İdlib'in Türkiye sınırı...

25.06.2021 13:14  Güncelleme: 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İdlib'in Türkiye sınır hattı yakınındaki Atme Kampı

Atme Kampı'na sığınan Ali Şami ile röportaj

Atme Kampı'na sığınan Ahmet Ebu Ratib ile röportaj

Atme Kampı'na sığınan Halid Ebu Muhammed ile röportaj İdlib'deki kamplarda yaşayan sivilleri açlık korkusu sardı

İdlib'in Türkiye sınırı yakınlarındaki Atme Kampı'na sığınan Ali Şami:

"Beşşar Esed rejiminin olmadığı bölgedeki halkın nefes aldığı Babülhava Sınır Kapısı'nın kapanması halinde milyonlarca sivil açlıkla karşı karşıya kalacak"

Doğu Guta'da zorla yerinden edilerek Atme Kampı'na sığınan Ahmet ebu Ratib:

"Rusya uçak saldırılarıyla öldürdüğü yetmiyormuş gibi insani yardım kapılarını kapatarak çocuklarımızı açlıktan öldürmek istiyor"

İDLİB (AA) MEHMET BURAK KARACAOĞLU/AHMET KARAAHMET- Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak nispeten güvenli gördükleri, İdlib'in Türkiye sınır hattındaki kamplara sığınan siviller, yardıma muhtaç durumda yaşam mücadelesi veriyor.

Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı doğrultusunda iç savaşın sürdüğü ülkeye sadece Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Babülhava'dan giren yardımları engellemek istemesi sonrasında milyonlarca sivil açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

AA'nın drone ile görüntülediği çadırlarda yaşayan, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan siviller, hayati önem taşıyan Birleşmiş Milletler (BM) yardımlarının sürmesini istiyor.

Başkent Şam'daki Doğu Guta bölgesindeki zorunlu tahliyelerle 4 yıl önce İdlib'in Türkiye sınırı yakınlarındaki Atme Kampı'na sığınan Ali Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın sivil halkı saldırılardan sonra şimdi de açlıktan öldürmek istediğini söyledi.

Az da olsa insani yardım gelen sınır kapısını Rusya'nın kapatmak istediğini hatırlatan Şami, "Beşşar Esed rejiminin olmadığı bölgedeki halkın nefes aldığı Babülhava Sınır Kapısı'nın kapanması halinde, milyonlarca sivil açlıkla karşı karşıya kalacak." dedi.

BM'nin sivil ve mazlumlara adil davranması gerektiğini ifade eden Şami, "Rusya Müslüman topluluğunu açlıktan öldürmek istiyor." diye konuştu.

Altı yıl kuşatmada kaldıktan sonra Doğu Guta'da zorla yerinden edilerek Atme Kampı'na sığınan Ahmet Ebu Ratib de sivillerin nefes aldığı son insani yardım kapısının kapatılmaması gerektiğini söyledi.

Babülhava Sınır Kapısı'ndan, çadırda yaşayan sivillere gıda ve ilaç yardımı geldiğini anımsatan Ebu Ratib, "Siviller çadırda yaşamaya mahkum edildi. Dağın başında tozda, toprakta, yılanların ve akreplerin arasında yaşamayı kim ister." ifadelerini kullandı.

Çadırlarda zorlu yaşam koşullarında hayat mücadelesi verdiklerini vurgulayan Ebu Ratib, "Rusya uçak saldırılarıyla öldürdüğü yetmiyormuş gibi insani yardım kapılarını kapatarak çocuklarımızı açlıktan öldürmek istiyor." değerlendirmesini yaptı.

Ebu Ratib, BM'ye mazlum halkı yalnız bırakmama çağrısında bulundu.

Zorla yerinden edilerek Atme Kampı'na yerleşen Halid Ebu Muhammed ise "Rusya saldırılarla çocukları yetim bıraktı. Sivilleri zorla evinden etti. Şimdi de Babülhava Sınır Kapısı'ndan gelecek bir lokma ekmeğimize göz dikti." dedi.

Ebu Muhammed, BM'ye çadırlarda yaşayan sivilleri yalnız bırakmaması ve geride kalan son insani yardım kapısının kapatılmaması çağrısı yaptı.

Rusya'nın tüm veto haklarını Suriye halkına karşı kullandığını belirten Ebu Muhammed, "Rusya, halkı perişan etti. Evlerimizi yıktı. Çocuklarımızı yetim bıraktı. Çocuklara süt, gıda ve ilaç gelen insani yardım kapısını kapatmak istiyor." ifadelerini kullandı.

Çadırlarda yaşayan sivillerin iş bulmakta zorlandığını aktaran Ebu Muhammed, "Yaşam mücadelesi veren halkın, bir lokma ekmeğini bulmak için BM'nin harekete geçmesi gerekiyor." diye konuştu.

İdlib\'deki kamplarda yaşayan sivilleri açlık korkusu sardı (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İdlib'deki kamplarda yaşayan sivilleri açlık korkusu sardı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı
    11:12 Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk karasularına geri itilen 7'si çocuk toplam 14 kaçak göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Kaçak göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi.

  • Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor
    11:11 Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor

    İstanbul Barosu, Türkiye Barolar Birliği'nin düzenleyeceği Büyük Savunma Yürüyüşü'ne katılmak için 27 Nisan'da Ankara'ya gidecek. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, avukatların sorunlarını dile getirmek ve meslek onurunu savunmak amacıyla yürüyüşe katılacaklarını duyurdu.

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu
    11:09 Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu

    Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için Llama 3 tabanlı bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile Meta AI, daha fazla ülkede kullanılabilecek ve Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına adapte olabilecek. Ayrıca Llama 3 güncellemesiyle birlikte Meta AI, Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterebilecek, görüntü oluşturma süresi kısaldı ve görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF'e dönüştürebiliyor. Şirket ayrıca Meta AI'ı platformlarına entegre etmeyi ve Meta Quest VR gözlüklerinde kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

  • Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı
    11:08 Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı

    Hatay'ın Kumlu-Kırıkhan istikametinde bulunan Kazkeli mevkiinde, traktörün sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek sulama kanalına devrildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve sağlık ekipleri, yaralı sürücüyü güvenli bir şekilde kurtardı. Yaralı, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor
    11:08 Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, daha önce meydana gelen çığ nedeniyle kapanan Bostancı köyü yolunu açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda zorlu şartlarda ilerleyen ekipler, kepçenin yetersiz kaldığı noktalarda ekskavatör kullanıyor. Görevliler, kısa sürede yolu açmayı hedefliyor.

  • Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi
    11:07 Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi

    Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Sosyal ve Toplumsal Faaliyet Kulübü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi.

  • İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi
    11:06 İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi

    İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.


Advertisement