İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'yı İdlib'de sivilleri hedef almakla suçladı - Son Dakika
Dünya
BBC

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'yı İdlib'de sivilleri hedef almakla suçladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ve Rusya'yı İdlib'de sivilleri hedef almakla suçladı ve bu saldırıların insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini açıkladı, Esed ve Putin'e yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

15.10.2020 14:08  Güncelleme: 18:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Suriye ve Rusya'yı İdlib'de sivilleri hedef almakla suçladı. Örgüt (HRW) bugün yayımladığı raporunda, iki ülkenin liderleri Beşar Esed ve Vladimir Putin'e yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

HRW'nin "İdlib'de Yaşamı Hedef Almak" adlı 167 sayfalık raporuna göre, Suriye ile müttefiki Rusya'nın, Nisan 2019-Mart 2020 dönemindeki saldırılarında en az 224 sivil hayatını kaybetti. Raporda bu dönemde 46 hava ve kara saldırısında sivillerin hedef alındığı ve bu sayının aynı dönemde sivillere yönelik toplam saldırıların sadece bir kısmı olduğunu belirtildi.

HRW, "Saldırılar açıkça savaş suçuydu. İnsanlığa karşı suç kapsamına girebilirler" dedi ve sorumlulara yaptırım uygulanması çağrısı yaptı. Örgüt raporunu 100'den fazla tanık ile konuşarak ve saldırı bölgesinde ya da uydudan çekilmiş yüzlerce fotoğraf ve videoyu analiz ederek hazırladı.

HRW, Mart 2020'de raporun araştırma safhası için Suriye'nin kuzeybatısına gitmek istediklerini ancak Türk yetkililerin izin vermediğini de açıkladı. Bu nedenle rapor için çoğu röportajın uzaktan telefon görüşmesi ya da mesajlaşma ile yapıldığı, Suriye'nin dışındaki kişilerle de az sayıda görüşmeler yapıldığı belirtildi.

"SURİYE VE RUSYA'NIN ASKERİ STRATEJİSİNİN BİR PARÇASI"

HRW Direktörü Kenneth Roth, Reuters'a yaptığı açıklamada, "(Suriye ve Rusya) İdlib'deki hastane, okul ve pazarları hedef aldı. Yanlışlıkla ya da terörist olarak adlandırılan kişileri vurmaya çalışırken değil, kasıtlı olarak" dedi.

Roth, bu saldırıların Suriye ve Rusya'nın "askeri stratejisinin bir parçası" olduğunu söyledi:

"Tekrar tekrar meydana gelen bu hukuka aykırı saldırılar, Suriye hükümetinin kontrolü yeniden sağlamasını kolaylaştırmak için altyapıyı yok etme ve halkı bölgeden uzaklaştırma askeri stratejisinin bir parçası."

SİVİLLERİN YAŞADIĞI BÖLGELERİ BOMBALADIKLARI İDDİALARINI REDDETTİ

Şam ve Moskova yönetimleri, sivillerin yaşadığı bölgeleri herhangi bir ayrım yapmadan bombaladıkları iddialarını reddediyor.

HRW raporunda, sivillere yönelik saldırıların sorumlusu olduklarını söylediği 10 Suriyeli ve Rus sivil ile askeri üst düzey yetkilinin ismini de veriyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu kişilere yaptırım uygulaması çağrısı yapıyor. Bu kişiler arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yer alıyor.

Roth, "Hukuka aykırı saldırıların bir sonucu olduğunu, rütbe ya da pozisyonuna bakılmaksızın ağır suç işleyenlerden hesap sorulacağını göstermek ve gelecekteki saldırıları önlemek için ortak uluslararası çaba gerekiyor" dedi.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri arasında bulunuyor. Yaptırımların 5 daimi ve 10 geçici üyeden oluşan Güvenlik Konseyi'nden geçebilmesi için, en az 9 üye tarafından kabul edilmesi ve daimi üyeler tarafından veto edilmemesi gerekiyor. Suriye'de muhaliflerin son kalesi İdlib'deki çatışmalarda 1 milyondan fazla kişi yerlerinden oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya\'yı İdlib\'de sivilleri hedef almakla suçladı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'yı İdlib'de sivilleri hedef almakla suçladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Metin darilmaz: Günaydın birde azerbaycan daki sivil halkı gorseniz 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement