Ifa 2014'te Neler Olabilir? İşte Beklenenler - Son Dakika
Teknoloji

Ifa 2014'te Neler Olabilir? İşte Beklenenler

Ifa 2014\'te Neler Olabilir? İşte Beklenenler

Eylül ayında teknoloji dünyası bombardımana sahne olacak.

02.09.2014 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Hasan Uğur Nayır - -

Yaz aylarını geride bıraktık ve teknoloji dünyası eylül ayına kilitlenmiş durumda. IFA 2014 ile birlikte bombardıman resmen başlıyor. Üreticiler yeni cihazlarını yarından itibaren açıklamaya başlayacak. Heyecan verici yeni ürünler var. 9 Eylül'de Apple, daha sonrasında ise ZTE'nin etkinliği ve Google'ın Hindistan'da düzenleyeceği etkinlik var. Açıkçası eylül ayının ortasına kadar gündem oldukça dolu. En güzeli IFA takvimiyle birlikte neler olacağına ve beklenenlere kısaca bakalım.


Samsung


Samsung Unpacked etkinliği 3 yıldır IFA'da gerçekleştiriliyor. Bu etkinliklerde Galaxy Note modelleri tanıtıldı. Galaxy Note 4 de karşımızda çıkacak. Cihazda 5.7 inç'lik QHD çözünürlüğünde (1440x2560) ekran, Snapdragon 805 ve Exynos 5433 (64 bit) işlemci, 16 MP kamera, sensör sistemi (Belki de daha ayrıntılı) ve S Pen olacak.



Samsung'un sanal gerçeklik gözlüğü projesi var. Bu ürünün fotoğrafları sızmıştı hatırlarsanız. İşte etkinlikte Gear VR da yer alabilir. Ama cihazın nihai ürün olup olmayacağı belli değil. Bu konuda Gear VR'ın sadece tanıtılacağı ve SDK'sının da geliştiricilerle paylaşılacağı iddiaları vardı.



Samsung Gear S zaten resmi olarak duyuruldu. Ama IFA'da da kendini gösterecek. Peki Tizen tarafı ne olacak? Kulislerde Samsung'un bu konuda sürprizi olabileceğine dair söylentiler var.


#Sayfa#


Sony


Sony'nin aslında niyeti belli. Sızıntılarla ve teasar'larla ortaya çıkmıştı. Xperia Z3, Xperia Z3 Compact, Xperia Z3 Tablet Compact yeni muhteşem üçlü olarak tanıtılacak gözüküyor.



Son iddialara göre Xperia Z3 Compact'ta 4.6 inç'lik HD ekran, Snapdragon 801 işlemci, 2 GB RAM, 20.7 MP ana kamera, 2.2 MP ön kamera ve 2600 mAh batarya bulunuyor. Xperia Z3 TENAA tarafından onaylandı. Telefonda 5.2 inç'lik Full HD ekran ve 20.7 MP ana kamera aynen duruyor. Ama boyutlar ve işlemci de farklılık var. Z2'deki Snapdragon 801'in biraz daha hızlısı olan 8974AC Z3'te var.



Xperia Z3 Tablet Compact birkaç kere yanlışlıkla Sony tarafından sızdırıldı. Z2 tablette 10.1 inç'lik ekran var, ama Z3 Tablet Compact'ta ise 7 veya 8 inç'lik ekranın olması bekleniyor.


Japon üreticinin diğer ürünleri ise SmartWatch 3 ve SmartBand Talk isimli akıllı bileklik olacak duruyor. Bileklik hesapta yoktu, ama geçtiğimiz gün sızan görselde ortaya çıktı. Sony'nin de sanal gerçek gözlüğü var. Project Morpheus'u duymuşsunuzdur, uzun zamandır üstünde çalışılan bir ürün. Ayrıntılar kıt da olsa Morpheus, 90° FoV ve her bir göz için 960x1080p iki ekrana sahip.


#Sayfa#


Nokia


Microsoft/Nokia olmazsa olmaz. Nokia Lumia 830 hakkında birçok dedikodu oldu. Cihaz 20 MP PureView kameraya sahip. Ama 930'un Compact alternatifi olabilir. Her iki şekilde de çipsetinin Lumia 930'un Snapdragon 800'le karşılaştırıldığında daha düşük olması bekleniyor.



Sırada Lumia 730 var. Dedikodu değirmenine göre ucuz (240 dolar) Selfie yani özçekim odaklı bir telefon. 5 MP ön kamerası var. Diğer bazı Lumia telefonlardaki gibi çift sim kart desteği ve LTE olacaktır.


Aslında Nokia'la ilgili gelişmeler sadece telefon tanıtımıyla alakalı değil. IFA'da Nokia by Microsoft" markalaşmasını, bu konudaki geçişi görebiliriz. Microsoft'un bu konudaki düşüncelerini duymak ilginç olacak.


#Sayfa#


LG


Güney Koreli üreticinin IFA'daki alışveriş sepetinde G3'ün farklı pazarlar için alternatifleri ve G Watch R gözüküyor. Aslında LG G Watch R kendini gösterdi. Moto 360 gibi klasik yuvarlak tasarımda olması dikkat çekici. Hatta spor görünümlü yuvarlak geleneksel tasarımda ilk akıllı saat. Resmi olarak açıklandı, ama fiyatı konusunda detay verilmedi. Ama LG Almanya'nın basın duyurusunda 300 euro'luk fiyattan söz edildi. Moto 360'ın ise 250 euro'la gelmesi bekleniyor.



LG G3 Stylus zaten IFA'dan önce tanıtılan ürünlerden biri, ama fuarda canlı olacak gösterilecek.



#Sayfa#


Motorola


Motorola teknik olarak IFA'da değil, ama Moto 360, Bluetooth kulaklık, Moto X+1 ve Moto G2 için Chicago'da bir etkinlik düzenliyor.



Moto X+1 ahşap, deri gibi farklı kaplama seçenekleriyle gelecek. Ekran boyutu 5.2 inç'e sıçrarken çözünürlük de 1080p olmuş durumda. Ön taraftaki 4 farklı sensörün ise ilginç özellikler sunması bekleniyor. Egzotik yazılımsal eklentiler telefonu daha çekici yapabilir. Analistlere göre Moto X+1 Amerika'la sınırlı olmayacak ve diğer pazarlara da çıkacak.



Motorola'nın en başarılı telefonu olan Moto G'nin yenisinin gelmemesi mantıksız olurdu. Moto G2'de 5 inç'lik 720p ekran yer alacak, sızıntılarda böyleydi. 8 MP ana kamerası olacak. İşlemcisi ise Snapdragon 400 ile sınırlı tutulmuş durumda. Moto G2'nin 250 euro fiyatla Avrupa'da çıkması bekleniyor. Önümüzdeki hafta raflardaki yerini alabilir. Bluetooth kulaklık hakkında ise şimdilik çok az bilgi var.


#Sayfa#


HTC


HTC 64 bitlik çipsete sahip ilk telefonu Desire 510'u kısa bir süre önce resmen duyurdu. Ama IFA için ellerinde daha iyi telefon olan Desire 820 var. Bu cihaz 8 çekirdekli 64 bitlik ilk Android telefon olma özelliğini taşıyor.



Tayvanlı üreticinin uzun zamandır yeni Nexus tablet üstünde çalıştığı söyleniyor. Şimdiye kadar bazı sızıntılar ve iddialar oldu, ama bir türlü Nexus 9 ortaya çıkmadı. Açıkçası IFA'da yeni Nexus tableti görmek oldukça heyecan verici olacaktır. Düşük de olsa böyle bir ihtimal var. Dedikodulara ve benchmark sızıntılarına göre cihazda 64 bitlik 2.5 GHz'lik Tegra K1 işlemci, 8.9 inç'lik 2048x1440 çözünürlüğünde ekran ve stereo hoparlörler yer alıyor.



Birde HTC'nin 2 farklı giyilebilir cihaz tanıtması bekleniyor. Biri akıllı saat diğeri ise spor için akıllı bileklik. Bu bilgiler ise Upleaks'ten geldi.


#Sayfa#


Huawei


Huawei'nin Ascend Mate serisi orta segment phablet olmuştu. Ama Çinli şirket Ascend Mate 7 ile çıtayı yükseltiyor. Sızıntı fotoğraflarda ince çerçeve ile birlikte 6 inç'lik 1080p ekran gözüktü. Söylenenlere göre phablet içinde Kirin 920 çipseti bulunuyor. 13 MP anakamera ve parmak izi sensörü de sızıntılarda gözüktü.



Diğer duyuru ise safir ekranlı Ascend P7 olacak. Zaten bu telefon Huawei'nin CEO'su tarafından resmen ortaya çıkarıldı. Belki normal P7'ye göre safir ekran dışında biraz daha farklılığı olabilir.



#Sayfa#


Asus


Asus sürprizler peşinde. Ama IFA'da asıl öne çıkacak olan ürünü akıllı saati olacak. Asus CEO'sunun dediklerine bakarsak, ünlü üretici ihtiyaçlara cevap verecek bir saat geliştirdi. Asus ZenWatch hakkında farklı iddialar var, ama ucuz akıllı saatlerden biri olmaya aday. 150 dolarlık fiyat etkiketinden bahsediliyor. Ayrıca ZenWatch'un iki farklı model olabileceğine dair söylentiler var.



#Sayfa#


Lenovo


Lenovo, Vibe X2 için davetiyeleri gönderdi. Cihazda 5 inç 1080p ekran, 8 ya da çift çekirdekli işlemci (Nvidia Denver çekirdeli), 13 MP arka kamera ve 5 MP özçekim kamerasının olması bekleniyor.




Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Ifa 2014'te Neler Olabilir? İşte Beklenenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi
    23:09 Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi

    Samsung, bu yıl Galaxy Z Flip 6 ve Z Fold 6'yı piyasaya sürecek. Galaxy Z Flip 6'nın Geekbench raporuna göre cihazın 8 GB RAM, Android 14 işletim sistemi ve Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahip olacağı görülüyor. Galaxy Z Flip 6'nın temmuz veya ağustos ayında duyurulması ve satışa sunulması bekleniyor.

  • Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor
    23:09 Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor

    Elektrikli araç piyasasında hem Tesla hem de Türkiye'nin yerli markası Togg'un modelleri, fiyatlandırma stratejileri ile dikkat çekiyor. Her iki markanın da farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edebilecek çeşitlilikte elektrikli araçlar sunduğu görülüyor.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.


Advertisement