İftara Ne Kadar Kaldı? İşte 18 Mayıs Cumartesi İl İl İftar Vakitleri - Son Dakika
Güncel

İftara Ne Kadar Kaldı? İşte 18 Mayıs Cumartesi İl İl İftar Vakitleri

On bir ayın sultanı Ramazan ayının 13. günü geldi ve Müslüman alemi sahura kalkıp oruç tutmak için niyetlendi. Birlik ve beraberliğin vurgulandığı Ramazan'da vatandaşlar en çok iftar vaktine ne kadar kaldı sorusunu merak ediyor. Diyanet verilerine göre Ramazan imsakiyesi 2019 ve 18 Mayıs Cumartesi il il iftar vakitleri haberimizde.

18.05.2019 08:01  Güncelleme: 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam alemi mübarek Ramazan ayının 13. gününe girdi. Kardeşlik ayı boyunca, dünyanın birçok yerinde milyonlarca Müslüman ibadetler ve dualarla bu ayı idrak ediyor. Camiler, teravih namazı ile dolup taşıyor, geceleri sahur sofraları ile şenleniyor. Ortak iftar sofralarında ise akşam ezanı ile birlikte oruçlar açılıyor. Hazırlıkların yapılacağı iftar vakti merak ediliyor ve vatandaşlar iftara ne kadar kaldı öğrenmek istiyor. Aşağıdaki bağlantıdan şehrinizde iftara kaç saat kaldı görebilir, aynı zamanda şehrinize ait Ramazan İmsakiyesi 2019 tablosuna bakabilirsiniz. İşte diyanetin verilerine göre hazırlanan 18 Mayıs Cumartesi il il iftar vakitleri...

ORUÇ KİMLERE FARZDIR?

İslam dini beş şart üzerine kurulmuştur. Müslüman bir kişinin mutlaka bilmesi ve yapması gereken durumlar vardır. Bu şartlardan birisi de oruç tutmaktır.Peki oruç kimlere farzdır, kimlere değildir?

1-Müslüman olmak

Orucun bir kimseye farz olması için kişinin öncelikle Müslüman olması gerekir. Müslüman olmayan kimseler İslam'ın emir ve yasaklarıyla sorumlu (mükellef) değildir. Sonradan İslam'a girince geçmiş yıllara ait namaz ve oruç gibi ibadetleri kaza etmeleri de gerekmez. Örneğin Ramazan ayında Müslüman olan bir kimse, geride kalan günlerin orucunu tutar ama geçmiş günlerin orucundan sorumlu değildir. Böylesi bir kimsenin geçmiş yıllara ait günahları da affedilir.

2- Ergenlik çağında ve akıllı olmak

Oruç ve ibadetlerin farz olması için o kimsenin ergenlik (buluğ) çağında ve aynı zamanda akıllı olması gerekir. Zira ergenlik çağına gelmemiş kimseler İslam'la mükellef kabul edilmemiştir. Bu anlamda çocuklar ve ergenlik yaşına ulaştığı halde akıldan mahrum olanlar, bu ibadetten muaf tutulmuştur. Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyuruyor: "Üç kişiden sorumluluk (mükellefiyetlik) kaldırılmıştır; buluğ çağına erinceye kadar çocuktan, aklı yerine gelinceye kadar deliden, uyanıncaya kadar uyuyandan." (Buhari, hudut 22)

Kızlar, adet görmeye başlayınca, erkeklerde ihtilam olmaya başlayınca buluğa ermiş olur. Bunlar 15 yaşını tamamlayıncaya kadar böyle bir duruma gelmemiş ise hükmen buluğa ermiş sayılır. Artık oruç ve bütün ibadetleri yerine getirmekle sorumludur.

ORUÇ KİMLERE FARZ DEĞİLDİR?

Oruç ibadetinin farz olması için kişinin sağlıklı olması ve yolcu olmaması gerekir. Ancak yolcu olan kimselere oruç farz olmamakla birlikte tutarlarsa kendileri için daha hayırlı olur.

Yine çok fazla yaşlı olanlar da oruç tutmayabilir. Onlara da farz değildir. Allah'u Teala Kur'an-ı Kerim'de: "Sayılı günlerde sizden kim hasta veya yolcu olursa, o günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun. Oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir." (Bakara 184)

Hayız ve nifas halindeki kadınlara yine kendisi veya çocuğu zarar görecek durumdaki hamile veya emzikli hanımlara da farz değildir. Çok yaşlı olanlar tutamadıkları oruçlara karşılık fidye verir, diğerleri de sonradan kaza eder.

İftara Ne Kadar Kaldı? İşte 18 Mayıs Cumartesi İl İl İftar Vakitleri

Son Dakika Güncel İftara Ne Kadar Kaldı? İşte 18 Mayıs Cumartesi İl İl İftar Vakitleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement