Iğdır: 5 Haziran Dünya Çevre Günü - Son Dakika
Güncel

Iğdır: 5 Haziran Dünya Çevre Günü

Iğdır'da Dünya Çevre Günü sebebiyle düzenlenen yürüyüşte Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali'ne tepki gösterildi.

05.06.2006 22:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iğdır'da Dünya Çevre Günü sebebiyle düzenlenen yürüyüşte Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali'ne tepki gösterildi.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından tertiplenen Dünya Çevre Günü kutlamalarına Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan toplantıyla başlanıldı. Vali Halil Ulusoy, burada yaptığı konuşmada , ormansızlaşma, su kaynaklarının aşırı kullanımı, tarım alanlarındaki verimliliğin azalması gibi sonuçlarla karşı karşıya kaldığımızı söyledi. Vali Ulusoy, "Sağlıklı bir çevrenin oluşturulması suretiyle, her bireyin sağlıklı ortamlarda yaşamını sürdürebilmesi ve sahip olduğumuz kaynakların en verimli bir şekilde kullanılabilmesi için, toplumda gerekli çevre bilincinin oluşturulması suretiyle, doğanın ve çevrenin korunması için sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla, tüm kişi ve kuruluşlarca düzenlenecek etkinlikler hayati önem arz etmektedir. Sahip olduğumuz doğal güzelliklerle, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması ve gelecek kuşaklara daha temiz ve daha yeşil bir dünya bırakılabilmesi amacıyla toplumdaki çevre bilincini oluşması için, ülkemizde de '5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, çeşitli etkinliklere yer verilmektedir. Yüzyılımızın çevre sorunlarının başında gelen atmosferdeki karbondioksit oranındaki artışın sebep olduğu küresel ısınma, ozon tabakasındaki deliğin büyümesi ve meydana gelen iklim değişikleri sonucu dünyanın kimi yerlerinde kuraklık hüküm sürerken, kimi bölgelerin sel altında kalma tehlikesi, cilt kanseri artışı tehlikesi, sulardaki yaşamın zarar görmesi gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Büyük önder, 'Ormansız ve ağaçsız toprak vatan değildir' sözleriyle doğa sevgisine 'çınar devlettir' diyerek, ulu bir çınarın dalının kesilmesine razı olmayan bir çevrecilik anlayışına sahiptir" dedi. Çevre ve Orman İl Müdürü Taner Tazegün de, yaptığı konuşmada, ülkemizde çevre ile ilgili yasal düzenlemenin 1983 yılında çıkartılan 2872 sayılı kanunla yürütüldüğünü, bütün halkın ortak varlığı ve zenginliği olan çevrenin korunması, su, hava ve toprak gibi doğal kaynakların en verimli bir şekilde kullanılması ve kirlenmesinin önlenmesi gerektiğini dile getirdi. Çevre kirliliği ve çevre sorunlarının kaynaklarını sıralayan Tazegün, çevrenin, bize geçmişten kalan bir miras değil, korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel bir şekilde devredilmesi gereken bir emanet olduğunu söyledi. Iğdır Belediyesi Çevre Mühendisi Ülkü Öcal'ın çevre ile ilgili bir konferans vermesinden sonra sinevizyon gösterimi ile salondaki toplantı sona erdi.

Programda daha sonra Halk Eğitim Merkezi'nin önünde toplanan öğrenciler, belediye işçileri ve vatandaşlar belediye önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında öğrencilerin "Çevremizi temiz tutalım" pankartlarının yanı sıra "No to Metzamor" pankartlarını taşıyarak, Ermenistan'daki eski yapım nükleer santrali protesto ettikleri gözlendi. Çevre Orman İl Müdürü Taner Tazegün, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Iğdır halkı gerçekten Ermenistan'daki eski santralden tedirgindir. Iğdır'a 16 kilometre uzaklıkta bulunan bu santralin fay hattı üzerinde bulunduğu biliniyor. Bir deprem olması durumunda bölgeye sıkıntı vereceği, bölgede kanser hastalıklarının çoğalması, hayvanların düşük doğum yapmaları bu santralle ilgilendiriliyor" diye konuştu. Yürüyüş esnasında naylon torbalara çöp toplayan öğrencilerin tek tek kontrol eden Iğdır Valisi Halil Ulusoy, torbasına fazla çöp toplayan öğrencilerin ismini not aldırdı ve daha sonra kendilerine kitap hediye edeceğini söyledi. Ulusoy, dünya Çevre Günü'ne katılan öğrencilerle valilik çıkış merdiveninde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kutlamaya Iğdır Valisi Halil Ulusoy, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cemal Dikmen, Belediye Başkan Vekili Ahmet Aras, Yüksek Okul Müdürü Turgut Öcal, İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, Çevre Orman İl Müdürü Taner Tazegün, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Şimşek, Tarım İl Müdürü Cihan Akbaş, Köy Hizmetleri Müdürü Orhan Şaban, AK Parti İl Başkanı Ömer Armağan, CHP İl Başkanı Nazım Karadağ, çok sayıda öğretmen , öğrenci ve sivil vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Iğdır: 5 Haziran Dünya Çevre Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement