İhmalkarlık Karbonmonoksit Gazı Zehirlenmelerini Artırıyor - Son Dakika
Güncel

İhmalkarlık Karbonmonoksit Gazı Zehirlenmelerini Artırıyor

Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucunda karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri artıyor.

12.01.2012 10:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucunda karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri artıyor. Renksiz, tatsız ve yanıcı zehirli gazın fark edilmesinin güç olduğunu belirten uzmanlar, zehirlenmenin baş ağrısı, bulantı, kusma ve terleme gibi belirtilerinin olduğunu söyledi.

Bozüyük Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen 'Soba ve Karbonmonoksit Zehirlenmesi' konulu konferans, saat 10.00 ve 14.00'te iki seans halinde yapıldı. Bozüyük Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Bozüyük Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü görevlisi Rasim Keskin, karbonmonoksit zehirlenmelerinin Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucunda kış mevsiminde arttığını; karbonmonoksitin renksiz, kokusuz, tatsız, yanıcı

zehirli bir gaz olduğunu vurguladı. Bu sebeple zehirlenmenin fark edilmediğini dile getiren Keskin, karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıklıkla kapalı ortamda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, mangal, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması sonucu meydana geldiğini dile getirdi.

"ZEHİRLENMELER GECE DAHA DA ARTIYOR"

Kısa sürede müdahale edilmezse zehirlenmenin ölümle sonuçlanabileceğini kaydeden Keskin, "Belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, sersemlik, terleme, bulantı, kusma, görme bozukluğu, kalp çarpıntısı, kalpte sıkıştırma hissi vardır. Zehirlenme belirtilerine karşı uyanık olunmalıdır. Özellikle uyku esnasında vücut zehirlenme belirtilerini algılayamaz, bu sebeple ölüm olayları genellikle gece uyku sırasında meydana geliyor. Gündüz saatlerinde soba ile ısınılan evlerde yukarıda

söz edilen bulgular görülürse karbonmonoksit zehirlenmesi olabileceği unutulmamalıdır. Bu tür şikayetler görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır" dedi.

"BACALAR MUTLAKA TEMİZLENMELİ"

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde ağır sonuçların basit önlemler ve dikkat edilecek bazı kurallarla önlenebileceğini kaydeden Keskin, soba kurulumda dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde anlattı:

"Soba satın alırken TSE belgeli ve yanma verimi yüksek sobalar tercih edilmelidir. Soba kurmadan önce soba, boruları ve bacalar mutlaka temizlenmeli. Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalı. Uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalıdır. Soba mobilyalardan da belli mesafede aralık bırakılarak kurulmalı. Sobanın 50 santimetre yakınına ısının dağılmasını engelleyici bir malzeme ve eşya konulmamalı. Altına tercihen mermer olmak üzere, yanmaz bir altlık yer almalıdır.

Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır" şeklinde konuştu.

Keskin, şofben ve doğalgaz kullanımında dikkat edilmesi gerekenler hususlara da değinerek, "Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofbenler asla çalıştırılmamalıdır. Havadar ve tercihen büyük bir mekana monte edilmeli ve montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofbenin kullanıldığı yerlere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı, konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İhmalkarlık Karbonmonoksit Gazı Zehirlenmelerini Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement