İhracat Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

İhracat Zirvesi

İhracat Zirvesi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, "Birkaç gündür Gaziantep Valisiyle, Kilis Valisiyle görüşüyoruz.

16.11.2016 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, "Birkaç gündür Gaziantep Valisiyle, Kilis Valisiyle görüşüyoruz. Şu anda Kilis'te bulunan Çobanbey kapımız ve Gaziantep Karkamış kapımız da inşallah hizmet verecek hale gelecek. Çünkü karşı taraf artık temizlendiği için terör örgütleri yok." dedi.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016 kapsamında düzenlenen son oturum olan Lojistik ve Gümrük Paneli'nde konuşan Aşcı, Türkiye'nin, dış ticaretini hızlandırmayı ve güvenli hale getirmeyi amaçladığını söyledi.

Türk şirketlerinin Suriye'den ihracat alacaklarına ilişkin bir soru üzerine Aşçı, şöyle konuştu:

"Biz uluslararası hukuka uyan bir ülkeyiz. Terör örgütleriyle ticaret yapamayız. Bu gerekçeyle Suriye'yle işlemler durdurulmuştu. Sonrasında Öncüpınar ve Cilvegözü kapılarımızdan ilkel yöntemlerle ihracat yapılır hale gelmişti. Kamyonlarımız kapılara gidiyor, orada karşıdan gelen Suriye plakalı kamyonlara aktarılarak devam ediyordu. Şoförlerin ve araçlarımızın güvenliği açısından böyle yapmak zorundaydık.

Birkaç gündür Gaziantep Valisiyle, Kilis Valisiyle görüşüyoruz. Şu anda Kilis'te bulunan Çobanbey kapımız ve Gaziantep Karkamış kapımız da inşallah hizmet verecek hale gelecek. Çünkü karşı taraf artık temizlendiği için terör örgütleri yok. Buna göre karşılıklı olan bir şey varsa ve terör örgütleri bunun ticaretini yapmıyorsa onun gelmesinde bir engel olmayacak. Buradaki koşul muhatapların terörle bağlantının olmaması. Yetkili kurumlarla biz bunu görüşüyoruz."

- "Bir araya gelip birbirimizi avutmanın anlamı yok"

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu ise 10. Kalkınma Planı'nda lojistiğin çok iyi tanımlandığını vurgulayarak, "Lojistik performans endeksini göre tüm kurumlarımız kendilerine verilmiş görevler çerçevesinde çalışıyorlar. 2017'de bambaşka bir Türkiye vadediyoruz. Nelerimizin eksik olduğunu biliyoruz ve ona göre çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul da Türkiye'nin, ihracatın önündeki mevzuat engelini süratle giderememesi halinde yurt dışına ticarette geri kalacağını, incir ve fındık dışında ürün satmakta zorlanacağını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığını milli takıma benzeten Musul, "Tüm bakanlıklar, ülke olarak ligimizse Gümrük Bakanlığı milli takım. İhracatımızın iyileşmesi için pratik çözümleri süratle devreye almalı. Yoksa bir araya gelip birbirimizi avutmanın anlamı yok. Bizim bir tane ülkemiz var, iyi niyet sözlerini birbirimize anlatıp duruyoruz ama ihracatın önündeki mevzuat engelini süratle kaldırmazsak ihracatımız için tehlike çanları çalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "THY geçen yıl ülkeye 7,7 milyar dolar getirdi"

Zirve kapsamındaki "Hizmet İhracatının Yükselen Yıldızları" başlıklı oturumda konuşan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, küresel hizmet ihracatının geçen yıl 4,8 trilyon dolara ulaştığını belirterek, küresel hizmet ihracatının küresel ticaretin yüzde 23'ünü oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2015 yılında hizmet ihracatının 46,3 milyar dolara yükseldiğini anlatan Büyükekşi, "Hizmet ihracatında toplam ihracatımızın yüzde 25'i gibi bir rakam söz konusu." bilgisini verdi.

THY'nin yolcu taşımacılığının yanında Türkiye'ye döviz girdisi sağlaması nedeniyle de önemli bir hizmeti sürdürdüğünü belirten Büyükekşi, şirketin geçen yıl ülkeye 7,7 milyar dolar getirdiğini kaydetti.

- "15 Temmuz terörist darbe girişimi sonrası transfer yolcu oranı yüzde 62'lere çıktı"

Büyükekşi, THY'nin 2015 yılında toplam hizmet ihracatı içindeki payının yaklaşık yüzde 17 olduğunu ifade ederek, "THY'nin 2000 yılında dünya taşımacılığındaki payı yüzde 0,9 idi. 2015'te rekor kırarak yüzde 1,7'ye ulaştı. Bu da bize şunu gösteriyor, Türkiye'nin 2023 hedefleri var biliyorsunuz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılında 500 milyar dolar ihracat veya dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay alma. Şu anda hava taşımacılığı sektöründe hedefimizi yakalamış durumdayız." diye konuştu.

THY'nin 116 ülkede 291 noktaya uçuş yaptığını aktaran Büyükekşi, şirketin geçen yıl 64 milyon yolcu taşıyarak 10 milyar dolar gelir elde ettiğini, gelirin yüzde 80'inin ihracat geliri niteliği taşıdığını dile getirdi.

Büyükekşi, THY'nin iştirak şirketlerle beraber yaklaşık 50 bin kişiyi istihdam ettiğini hatılatarak, kurumun sadece Afrika'da 48 noktaya uçtuğunu belirtti.

Şirketin Eylül ayı itibarıyla 17 iştirakiyle 19 milyar dolarlık aktif büyüklüğe, toplamda 15 milyar dolarlık ciroya ulaştığını açıklayan Büyükekşi, ülke gündemini etkileyen olumsuz hadiselerin ciroya etkisine ilişkin şöyle konuştu:

"İnşallah 2017 yılında daha iyi bir yıl bekliyoruz. Türkiye'deki gerek terör olayları gerekse 15 Temmuz terörist darbe girişimi yurt dışından gelen yolcu sayısında olumsuz bir etki yarattı ama sonrasında bizim özellikle taşıdığımız transfer yolcu oranımız 50'lerden yüzde 62'lere çıktı. Gelecek yıl durulması beklenen siyasi iklim nedeniyle işlerin daha iyi olacağı kanaatindeyiz."

- "Dizi satıyoruz ama kültür satamıyoruz"

Panelde kendi sektörünü değerlendiren Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) Başkanı Birol Güven ise Türk dizilerinin 106 ülkeye ihraç edildiğinin altını çizerek, "500 milyon insanın etkisi altına alan bir sektörden bahsediyoruz. Biz dizi sektörü için paha biçilemez diyoruz. Diziyi bedava bile verseniz ihraç edilen ülkelerde etkisi büyük olabiliyor. Türkiye'de yurt dışına satılamayacak dizi yapılmıyor. Yani Türkiye'de bir dizi ürettiğinizde, bu diziyi Türk insanı izlemiyorsa, yurt dışına da satamıyorsunuz. Biz dizi satıyoruz ama kültür, yaşam stili satamıyoruz. Amerikalılar yaşam biçimi satıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İhracat Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement