"İhracatçı Dorseye Takıldı" - Son Dakika
Ekonomi

"İhracatçı Dorseye Takıldı"

"İhracatçı Dorseye Takıldı"

AB uyum yasaları çerçevesinde uygulanmaya başlanan yeni yönetmelikle nakliye araçlarının dorse ve konteyner birleşimlerinde 4 metre zorunluluğu getirildi.

16.11.2012 11:41  Güncelleme: 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde uygulanmaya başlanan yeni yönetmelikle nakliye araçlarının dorse ve konteyner birleşimlerinde 4 metre zorunluluğu getirildiğini belirterek, "İhracatı gerçekleştirdiğimiz araçların palet dorse bileşimi 4 İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde uygulanmaya başlanan yeni yönetmelikle nakliye araçlarının dorse ve konteyner birleşimlerinde 4 metre zorunluluğu getirildiğini belirterek, "İhracatı gerçekleştirdiğimiz araçların palet dorse bileşimi 4.40 civarında. ihracatın amiral gemileri olan TIR'larımıza yönetmeliği ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası kesiliyor. Bu uygulama ihracatçının önünü kesiyor" dedi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde çıkarılan "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik" ihracatçıyı olumsuz yönde etkiliyor. Uygulanmaya başlayan yeni yönetmeliğin nakliye araçlarının dorse ve palet birleşimlerinde 30 santimlik bir düşüşü zorunlu kıldığını söyleyen İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete yönetmeliğin ihracatı durma noktasına getirdiğini belirtti.

8 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 28461 sayılı yeni yönetmelik ile taşıma araçlarında dorse ve palet birleşimlerinin 4.30 - 4.40 metre aralığından 4,00 - 4.08 metre aralığına çekildiğini aktaran Zekeriya Mete, " Türkiye'deki taşıma araçlarının palet dorse bileşimi 4.40 civarında bu yükseklik yönetmeliğin üzerinde. İhracatın amiral gemileri olan TIR'larımıza yönetmeliği ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası kesiliyor. Bu uygulama ihracatçının önünü kesiyor" dedi.

Yeni yönetmeliğin ihracatçılar, ithalatçılar, lojistik firmaları, çekiciler, TIR park alanlarının hepsini etkileyeceğini belirten Zekeriya Mete, "Taşıma araçlarının dorselerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bunu kısa zamanda yapmamız mümkün değil. Kısa sürede konteynerlarıda değiştirmek bu aşamada kolay görünmüyor. Konteynerler küçülürse yüklemede hacim kaybımız olur. Türkiye bu değişime hazır değil" ifadelerini kullandı.

-İHRACAT DURMA NOKTASINA GELEBİLİR-

İhracatın bu tür bürokratik engellerle durma noktasına geldiğini belirten Zekeriya Mete, "2023 için bir hedef gösteriliyor fakat getirilen uygulamalar ihracatçının önünü açmak yerine ihracatçıya engel oluyor. İhracatın atağa kalktığı yılın son çeyreğinde bu cezaların kesilmiş olması bizi hedeflerden uzaklaştırıyor" dedi. Bu durumun sadece ihracat ve ithalat değil lojistik sektörünü de fazlasıyla olumsuz etkileyeceğini belirten Zekeriya Mete, "Türkiye, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan köprü görevi ile lojistik faaliyetlerinde dünyanın önde gelen merkez ülkelerinden biri konumunda. Bu yönetmelik lojistik sektöründe de bizi gerilere götürecek" diye konuştu.

-ŞEKER FİYATLARINI, ŞEKER ÜRETİCİSİNİN RAKİPLERİ BELİRLİYOR-

Türkiye'de şeker fiyatlarını şeker üreticilerinin rakibi olan glikoz üreticilerinin belirlediğini söyleyen Zekeriya Mete "Türkiye'de glikoz üreticilerinin yüzde 80'nini yabancı menşeli firmalar oluşturmakta ve bu firmalar Türkiye'de şeker fiyatlarını belirleyen kurumda yer alıyor ve bizden navlun adı altında bir para kesiliyor. Bütün dünyada şeker için Londra Borsası temel alınıyor ve fiyatlar buna göre belirleniyor. Fakat Türkiye'de navlun alınıyor ve buda bir maliyet oluşturuluyor. İhracatçılara ek bir maliyet oluşturuyor" dedi. Eklenen navlun bedeli ile dünya rekabetinin zor olduğunu belirten Zekeriya Mete "Bizim eklenen bu navlun bedeli ile dünya rekabetinde yer almamız çok zor. Navlun bize yaklaşık yüzde 10'luk bir maliyet oluşturuyor" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi 'İhracatçı Dorseye Takıldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement