İhracatın Parlayanları - Sera Domatesinde Dünyanın En Büyüğü Olmayı Hedefliyor - Son Dakika
Ekonomi

İhracatın Parlayanları - Sera Domatesinde Dünyanın En Büyüğü Olmayı Hedefliyor

Bergama'da 700 dönümlük alanda jeotermal kaynaklar üzerinde kurulan seralarda 15 bin ton domates üreten ve üretiminin büyük bölümünü yurt dışına satarak 'Türkiye'nin en büyük domates ihracatçısı' haline gelen Agrobay firması, kapasitesini bin dönüme çıkararak bu alanda 'dünyanın en büyüğü'...

11.12.2017 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Bergama'da 700 dönümlük alanda jeotermal kaynaklar üzerinde kurulan seralarda 15 bin ton domates üreten ve üretiminin büyük bölümünü yurt dışına satarak 'Türkiye'nin en büyük domates ihracatçısı' haline gelen Agrobay firması, kapasitesini bin dönüme çıkararak bu alanda 'dünyanın en büyüğü' olmayı hedefliyor.

Aslen inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir aileden gelen Hasan Şentürk'ün Hollanda'ya yaptığı iş gezisi sırasında uçak penceresinden gördüğü yapay aydınlatmalı seralarla oluşan yatırım fikri, bugün dünyanın ikinci büyük serasına ulaşan bir girişim öyküsüne dönüştü.

Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012'de vefat eden babası Hasan Şentürk'ün 16 yıl önce Hollanda'daki seraları gezdikten sonra hiç bilmediği bu sektöre girmeye karar verdiğini, 4-5 ay içinde, yılda ortalama 300 günü güneşli geçiren ve zengin termal kaynakları bulunan Bergama ve Dikili arasındaki arazide yatırıma başladığını söyledi.

Ailenin ilk etapta bir tarım yatırımına sıcak bakmadığını, babasının ise "Kar için değil ülke için." diyerek yola çıktığını anlatan Şentürk, şöyle devam etti:

"Türkiye'de henüz jeotermal seracılığın olmadığı 2001 yılında 60 dönümle başlayan yatırım bugün 700 dönüme ulaştı. Bu büyüklükle Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise Meksika'dan sonra ikinci büyük serasını oluşturduk. Babamın hedefi bin dönümdü. 2012'de onu kaybettik ancak onun hedefini 5 yıl içinde yakalamak istiyoruz. Bin dönüm olduğumuzda Meksika'yı da geçerek dünya birincisi olmayı hedefliyoruz. Babam bu yatırımı yaparken aslında mevzuat da onu takip etti. Birçok zorlukla karşılaştı ama yılmadı. İlk jeotermal serayı kurmak istediğimizde bizden hamam ruhsatı istemişlerdi, o günlerden bugünlere geldik. Gelecekte tarım, diğer sektörlerin önüne geçecek. Biz de şikayet etmeden, önümüzdeki engelleri nasıl aşarız, nasıl ilerleriz bakışıyla çalışıyoruz."

İlaçsız seracılık

Seralarda bine yakın çalışanla yılda 14-15 bin ton domates ürettiklerini belirten Şentürk, yıllık 15 milyon dolarlık ihracatın büyük bölümünü Avrupa ve Rusya pazarına yaptıklarını dile getirdi.

Krizin aşılmasının ardından Türkiye'den Rusya'ya domates gönderen ilk şirket olduklarına dikkati çeken Şentürk, şunları kaydetti:

"Tekrar Rusya pazarına yöneliyoruz çünkü bu pazarda büyük bir ağırlığımız var. Henüz Türkiye'de tanınmadan Rusya'daki marketlerde Agrobay olarak bilinmek çok gurur verici. Kısa sürede yeniden eski ihracat potansiyelini yakalayacağız. Ortadoğu ve ABD pazarında da büyümeyi hedefliyoruz. İnternet üzerinden domates satmayı dahi düşünüyorum."

Şentürk, hiç ilaç kullanmadan domates üretmek için çalıştıklarını ve 2 serada deneme aşamasında olduklarını, gelecekte tamamen doğal üretime geçeceklerini bildirdi.

Domatesi daha katma değerli pazarlamak üzere de çalışma yürüttüklerini ifade eden Şentürk, Türkiye'nin seracılıkta gelişim potansiyelinin bulunduğunu, farklı ülkelerden de kendilerine ortak yatırım teklifleri geldiğini söyledi.

İhracatın Parlayanları - Sera Domatesinde Dünyanın En Büyüğü Olmayı Hedefliyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İhracatın Parlayanları - Sera Domatesinde Dünyanın En Büyüğü Olmayı Hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı
    13:02 Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı

    Trabzon'un Of ilçesi Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, çay sezonunun yaklaşmasıyla birlikte çiftçilere çağrıda bulunarak, ÇAYKUR kotasını değerlendirebilmek için yaş çay budamalarının 15 gün içerisinde yapılması gerektiğini söyledi. Saral, özel sektörün düşük fiyatlarla çay alacağını belirterek, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için budama yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.

  • Ramazan Bayramı'nda Türkiye genelinde elektrik tüketimi azalırken, YEDAŞ'ın hizmet bölgesinde arttı
    12:55 Ramazan Bayramı'nda Türkiye genelinde elektrik tüketimi azalırken, YEDAŞ'ın hizmet bölgesinde arttı

    YEDAŞ'ın yaptığı analize göre, Samsun, Ordu, Çorum, Sinop ve Amasya'da Ramazan Bayramı'nda elektrik tüketimi geçen yıla göre yüzde 7 oranında arttı. Bayramın en yüksek elektrik tüketimi ise 12 Nisan'da gerçekleşti. YEDAŞ, bayram öncesinde tüm hazırlıklarını tamamlayarak müşterilerine kesintisiz hizmet verdi.

  • Erzurum Öğrenci Servisleri ve Personel Taşıyıcılar Derneği Başkanı İsvandiye Altun, 25 yılın ardından görevinden ayrıldı
    12:55 Erzurum Öğrenci Servisleri ve Personel Taşıyıcılar Derneği Başkanı İsvandiye Altun, 25 yılın ardından görevinden ayrıldı

    Erzurum Öğrenci Servisleri ve Personel Taşıyıcılar Derneği Başkanı İsvandiye Altun, servisçilik sektöründe 25 yılını tamamladığını ve 19 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen genel kurulda tekrar aday olmayacağını açıkladı. Altun, sade bir hayat yaşamayı tercih ettiğini belirtti ve derneğe emeği geçenlere teşekkür etti. Servisçilik mesleğinin zorluklarına değinen Altun, meslektaşlarına başarılar diledi ve birlik beraberlik çağrısında bulundu.

  • Kocaeli Büyükşehir, ücretsiz ve indirimli seyahat kartlarında sınırlama getirmedi
    12:54 Kocaeli Büyükşehir, ücretsiz ve indirimli seyahat kartlarında sınırlama getirmedi

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz ve indirimli seyahat kartlarında yapılan düzenlemenin asılsız olduğu açıklandı.

  • TÜRSAB Başkanı: Türkiye rezervasyonlarında önemli artışlar var
    12:53 TÜRSAB Başkanı: Türkiye rezervasyonlarında önemli artışlar var

    Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye rezervasyonlarında önemli artışlar olduğunu belirterek, "60 milyar dolar gelir 60 milyon turist hedefine ulaşmak için üye seyahat acentelerimizle birlikte var gücümüzle çalışıyoruz.

  • Kırklareli Valisi Birol Ekici, Büyükkarıştıran OSB'yi inceledi
    12:48 Kırklareli Valisi Birol Ekici, Büyükkarıştıran OSB'yi inceledi

    Kırklareli Valisi Birol Ekici, Büyükkarıştıran Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) incelemede bulundu. Vali Ekici, Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce'den bilgi aldıktan sonra bir ambalaj fabrikasını ziyaret etti. Ekici, kentin Avrupa'ya açılan sınır kapılarına yakınlığı nedeniyle yatırımcıların ilgisini çektiğini belirterek, tüm yatırımcıları bölgeye davet etti.

  • Unilever, Magnum bademli dondurmalarını geri çağırdı
    12:48 Unilever, Magnum bademli dondurmalarını geri çağırdı

    Unilever, İngiltere ve İrlanda'da satılan Magnum bademli dondurmalarını plastik ve metal varlığı nedeniyle geri çağırdı. Ürünlerin yemek için güvensiz olduğu belirtilirken, perakende mağazalarda satış noktası bildirimleri yapılacak ve müşterilere ürünün neden geri çağrıldığı ve ne yapmaları gerektiği anlatılacak.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı
    12:45 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, hububat ve haşhaş ekili araziler ile meyve bahçelerinde ürün hastalık ve zararlı kontrolleri gerçekleştirdi. Bu kontroller sırasında erken ve geç ekimi yapılan buğday, arpa, yulaf ekili arazilerde ürünlerin gelişimi ve fenolojik muayeneleri yapılarak yetiştiricilere bilgilendirme yapıldı. Ayrıca inceleme yapılan bölgelerdeki kiraz ağaçları da incelenerek eksiklikler ve çiçeklenme durumları yerinde görüldü.

  • İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor
    12:43 İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor

    İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi'nde (İZGİM) kadınlar yaptıkları ürünleri kolay pazarlama yöntemleri ile satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca merkezde stres atmak için de bir araya geliyorlar.

  • Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor
    12:42 Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor

    Kemer Belediyesi ve bir otelin iş birliğiyle düzenlenecek programda, tur operatörleri temsilcileriyle turizmdeki gelişmeler ve projeler hakkında fikir alışverişi yapılacak.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı
    12:39 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Madenlerde Sürdürülebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Organizasyonu'nda yaptığı konuşmada, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetiminin yapıldığını bildirdi. Bayraktar, maden denetimlerini artırdıklarını ve 2023'te 8 bin 828 denetim yapıldığını belirtti. Ayrıca, madencilerin çalışma şartlarının iyileştirildiğini ve maaşlarının asgari ücretin iki katı olduğunu ifade etti. Bayraktar, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin enerjide ve madende bağımsızlık hedefine ulaşması gerektiğini söyledi.


Advertisement