İhracatın Yeni Yıldızları" Ödül Töreni - Son Dakika
Ekonomi

İhracatın Yeni Yıldızları" Ödül Töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Buradan açıkça söylüyorum, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi inşallah Türkiye olarak yakalayacağız ve yıl sonu ortalamasında da orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4'ün üzerinde büyüme oranını yakalayacağız." dedi.

26.07.2017 23:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Buradan açıkça söylüyorum, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi inşallah Türkiye olarak yakalayacağız ve yıl sonu ortalamasında da orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4'ün üzerinde büyüme oranını yakalayacağız." dedi.

Gebze Ticaret Odası (GTO) tarafından Çayırova ilçesinde bir otelde düzenlenen "İhracatın Yeni Yıldızları" ödül töreninde Tüfenkci, Gebze'nin ilçe olmasına karşın üretim, istihdam ve ihracat kapasitesiyle ülke ekonomisinin önemli merkezlerinden biri olduğunu anlattı.

Ekonomide bazen sadece rakamlara bakıldığını ama rakamların ötesinde çok başka kriterlerin de dikkate alınması gerektiğini, bunların en önemlisinin o rakamların arkasındaki insan gücü, girişimci ruhu ve bu ruhu meydana getiren organizasyonlar olduğunu kaydeden Tüfenkci, Türkiye'nin iktisadi hayattaki başarısının öncelikli olarak reel sektörün başarısı olduğunu dile getirerek, hükümet olarak 2023 hedeflerini belirlerken Türk girişimcisine, sanayicisine ve iş adamlarına güvendiklerini ifade etti.

Borsalarla sanayi ve ticaret odalarının bugün 1,5 milyon iş insanını temsil ettiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Dolayısıyla bizler muhakkak olarak bu odalardan gelen görüşlere hükümet olarak büyük önem veriyoruz. Sadece Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak değil hükümetimizin her bir bakanı iş adamlarımızın önünü açmak ve onlardan gelen sorunları çözme noktasında her türlü yardıma hazır. Bunun doğru ve sağlıklı mecrası da bu odalardır." diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki temel farkı bilgi düzeyinin oluşturduğunu, temel amaçlarının Türkiye'nin teknoloji, Ar-Ge, markalaşma ve tasarım kabiliyetini attırmak olduğunu aktaran Tüfenkci, öncelikle bilgi üretme ve bu bilgiyi daha değerli ürünlere dönüştürmenin formüllerini geliştirmeleri gerektiğine işaret etti.

Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler ayrımını, teknoloji üreten ve teknoloji transfer eden ülkeler şeklinde de yapmanın mümkün olduğunu vurgulayan Bülent Tüfenkci, "Yani Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak demek Türkiye'yi teknoloji üreten ülkelerden biri yapmak demektir. Bundan sonraki teşviklerimizi özellikle teknoloji üreten yatırımlara daha fazla kaydırmak istiyoruz. Özel sektörümüz 'Teknoloji üreteceğiz' desin biz her türlü desteği vermeye hazırız. Zaten bu alanda desteklerimiz var ama ilave destek istiyorsa da buna hazırız." ifadelerini kullandı.

Yıllarca terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da büyüme rakamlarını 15 Temmuz'daki darbe girişimine kadar 27 çeyrek boyunca kesintisiz olarak yükselttiklerini, Türkiye ekonomisinin yüzde 5 ortalamanın daha üzerindeki rakamlarla büyüdüğünü ve dünyadaki ekonomi uzmanlarını şaşırttığını kaydeden Tüfenkci, dünya ticaretinin yavaşladığı, düşen enerji fiyatları nedeniyle önemli pazarların alım gücününün azaldığı bir ortamda, hain darbe girişimi ve ülkenin etrafındaki birtakım sıkıntılara rağmen ülke ekonomisinin 2016 yılında 2,9 oranında büyüdüğünü ve 2017'ye de yüzde 5 büyüyerek güçlü bir başlangıç yaptığını belirtti.

Tüfenkci, "İkinci çeyrekte de bunun üzerinde büyüyeceğiz. Buradan açıkça söylüyorum, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi inşallah Türkiye olarak yakalayacağız ve yıl sonu ortalamasında da orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4'ün üzerinde büyüme oranını yakalayacağız." dedi.

"Yolumuza kararlı adımlarla devam edeceğiz"

Türkiye'nin zemininin sağlam olduğunu, hiçbir zaman mali disiplinden taviz vermediklerini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Biz adımlarımızı atarken, tedbirlerimizi alırken, teşviklerimizi verirken gerçekten büyük bir istişare yapıyoruz. Bir sonraki adımın ne olacağını hesaplayarak yapıyoruz ve biz hep reel kesim büyüsün istedik. Türkiye'de yüksek faiz var ve bu yüksek faizle yatırım yapmak çok zor. Bunu düşürmek adına birtakım tedbirler alıyoruz. Türkiye'nin tasarruf açığı var ama bununla birlikte attığımız ve atacağımız adımlarla demokratik hukuk devletini güçlendirerek, özellikle doğrudan sermayenin Türkiye'de iş yapma ortamını iyileştirerek, kolaylaştırarak Türkiye'ye daha fazla yabancı sermayenin girişi noktasında da hükümet olarak her türlü imkanı ve kolaylığı sağlıyoruz. Birileri bu noktada Türkiye'yi karalamaya da çalışsa da biz yolumuza kararlı adımlarla devam edeceğiz."

Bakan Tüfenkci, gizli ve açık şekilde Türkiye'nin önünü kesme çabalarına rağmen büyümenin sürdüğüne dikkati çekerek, şirketlerin finansmana erişimini kolaylaştıracak tedbirlerin bir kısmını uygulamaya koyduklarını ve bunu sürdürülebilir hale getirme noktasında da çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

"Çocuklarımızı, kadınlarımızı girişimci olmaya teşvik etmeliyiz"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ülkelerin hatta şehirlerin gücünün kaynağının girişimcileri olduğunu, ne kadar çok müteşebbis varsa o kadar zengin olunduğunu belirterek, Türkiye'nin zenginleşmesini sağlama kaynağının da girişimcilik olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Çocuklarımızı, kadınlarımızı girişimci olmaya muhakkak teşvik etmeliyiz ama en büyük teşekkürüm de bu salonu dolduran tüm müteşebbislerimize. Gebze'de her biri bir yıldız ve madalyayı almayı hak ediyor. Dünyada bu kadar sıkıntı varken etrafımızda ateş çemberi varken buna rağmen hem ayakta kalacak hem de dereceye gireceksin. Bu her babayiğidin harcı değil." değerlendirmesini yaptı.

Hisarcıklıoğlu, "Ülkemin geleceğinden umutluyum. Bir tarafta PKK, bir tarafta DAEŞ, bir tarafta FETÖ, ne kadar terör örgütü varsa saldırıyorlar. Bir de bu son dönemde bir darbe girişimini yaşadık. Başka bir ülke olsa düşünebiliyor musunuz? Dünyada herhangi bir ülkede son bir yılda başımıza gelenler bir ülkenin başına gelseydi hiçbiri ayakta duramazdı ama Allah'a çok şükür biz dimdik ayaktayız. Ben diyorum ki buradan bize bırakınız 3 tane terör örgütünü, etrafımızdaki olayları, 7 düvel bir araya gelse yine bizi yıkamazlar. Yeter ki biz birlik ve beraberliğimizi muhafaza edelim." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gebze Ticaret Odası'nın İhracat Projesi ile verilen eğitim ve sertifika programı sonrasında ihracat yapan firmaların temsilcilerine ödülleri verildi.

Öte yandan, Bakan Tüfenkci, AK Parti Gebze İlçe Başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir araya geldi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İhracatın Yeni Yıldızları' Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement