İhvan'ın Tutuklu Eski Lideri Akif'in Vefatı - Son Dakika
Güncel

İhvan'ın Tutuklu Eski Lideri Akif'in Vefatı

İhvan\'ın Tutuklu Eski Lideri Akif\'in Vefatı

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Talat Fehmi, eski Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Mehdi Akif'in vefatının, "sistematik bir cinayet" olduğunu söyledi.

23.09.2017 00:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Talat Fehmi, eski Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Mehdi Akif'in vefatının, "sistematik bir cinayet" olduğunu söyledi.

Fehmi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Akif'in ölümü, yönetimin serbest bırakılmasını reddettiği yaşlı bir adama yönelik işlediği sistematik bir cinayet ve tam teşekküllü bir suçtur." ifadesini kullandı.

İhvan'ın intikam için şiddete başvurmayacağını vurgulayan Fehmi, "İhvan hiç bir zaman şiddete başvurmadı, bundan sonra da başvurmayacak. Akif'in hakkını bırakmayacağız, gün gelecek o ve onun gibi binlerce tutuklunun hakları iade edilecek. Bu yitirilmiş hakları geri almak için her türlü yasal yola başvuracağız." dedi.

Akif'i, "İngiliz işgaline karşı ülkesini savunan Mısır'ın en büyük sembol isimlerinden biri" olarak nitelendiren Fehmi ayrıca İhvan'ın pazar günü İstanbul'da bir otelde taziyeleri kabul edeceği bilgisini verdi.

Akif'in sağlık durumunun kötüleşmesinin ardından, tutulduğu hapishaneden Kasr el-Ayni Hastanesi'ne nakledildiğini ve burada hayatını kaybettiğini bildirilmişti.

Akif'in kızı Ulya, babasının vefat haberini doğrulayarak defin merasiminin bu gece gerçekleştirileceğini söylemişti.

Muhammed Mehdi Akif kimdir?

12 Temmuz 1928'de dünyaya gelen Muhammed Mehdi Akif, Memun el-Hudeybi'nin hayatını kaybetmesinin ardından 2004'te İhvan Rehberlik Konseyi Başkanlığına seçilmişti. Görev süresinin 2010'da dolmasının ardından tekrar aday olmayacağını ifade eden Akif, görevini bırakmıştı.

Hayatta iken görevini bırakan tek İhvan lideri olan Akif, teşkilatın yenilikçi kanadını temsil etmekteydi.

Ömrünün geri kalanında ne yapacağına ilişkin bir soruyu Akif, "Çiftliğimde geçirmeyi planlıyorum." şeklinde cevaplandırmış, ancak 3 Temmuz 2013'te yapılan askeri darbenin ardından gözaltına alınarak yargılanmıştı.

Hukuk Fakültesi mezunu olan Akif, 1954'te yargılanarak idama mahkum edilmiş, ancak sonra cezası müebbete çevrilmiş ve 1974'te hapisten çıkmıştı.

1987-2009 yıllarında İhvan Rehberlik Bürosu üyeliği yapan Akif, 1987'de Kahire'nin doğu bölgesinden milletvekili olarak İhvan listesinden meclise girmişti.

Hüsnü Mübarek döneminde 1996'da gözaltına alınarak "İhvan'ın Uluslararası Teşkilat Başkanı olmakla" suçlanan Akif, 3 yıl hapse mahkum edilmişti. Akif, 1999 yılında özgürlüğüne kavuşmuştu.

Akif ayrıca Ürdün Krallık Araştırmaları Merkezi'nin 2009'da yayınladığı raporunda, "İslam dünyasının en etkili 50 şahsiyetten 12'ncisi" olarak gösterilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İhvan'ın Tutuklu Eski Lideri Akif'in Vefatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolunda Zincirleme Kaza: 4 Yaralı
    17:50 Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolunda Zincirleme Kaza: 4 Yaralı

    Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunda meydana gelen zincirleme trafik kazasında 7 araç karıştı ve 4 kişi yaralandı. Kazada, bir otomobilin ani fren yapması sonucu arkasındaki araçlar birbirine çarptı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement