II. Uluslararası Tunceli Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika
Güncel

II. Uluslararası Tunceli Sempozyumu Yapıldı

II. Uluslararası Tunceli Sempozyumu Yapıldı

Vali Hakan Yusuf Güner, Tunceli Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Tunceli Sempozyumuna katıldı.

23.09.2013 13:43  Güncelleme: 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

II. Uluslararası Tunceli Sempozyumu Vali Hakan Yusuf Güner'in katılımıyla yapıldı. 20.09.2013 günü saat 10:00'da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans Salonunda gerçekleşen ve üç gün sürecek olan sempozyuma, Vali Hakan Yusuf Güner, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, İl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Prof. Dr. Yasin Aktay, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Dr. Joost Jongerden, Tunceli Üniversitesi akademik personeli ve çalışanları, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Boztuğ " Sadece ilimiz değil yöremiz ve bölgemizde birikmiş insani ve sosyal sorunlara çözüm üretmek adına yapılan II.Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumunun açılış törenine hoş geldiniz diyorum.Ülkemiz akıl almaz bir hızla pozitif yönde değişim dönüşüm gösteriyor iyi yönde de bu değişim ve dönüşümü sürdürecek.Umarım birkaç ay sonra Üniversitemizde yapılan bu sempozyuma parantez içinde Dersim değil de direk Dersim sempozyumu deriz. Ben üniversiteye mal alımı için piyasa araştırması yapıyorum. Bir bakıyorum komşu illere verilen malların fiyatları ile bana verilen malların fiyatları iki katı. 'Neden?' diye soruyorum bana diyorlar ki 'Tunceli birinci derecede terör bölgesi, oraya gelen cihazı sigortalıyoruz, gelen aracı sigortalıyoruz, gelen mühendisi ve elemanı sigortalıyoruz ve bu nedenle fiyat farklı oluyor'. İkinci bir konu, üniversiteye iyi üniversitelerde doktorasını tamamlamış gençleri kadroma almak için görüşüyorum akşam televizyon seyrediyor, ya mayın patlıyor, ya saldırı oluyor ya da operasyon oluyor hemen bana telefon açıyor ve ben oraya gelmem vazgeçtim diyor. O zaman bende biliyorum ki herkes te biliyor ki bu sorun yani Kürt sorunu çözülmeden ben bu üniversiteyi geliştiremem. Eğer izin verirseniz şunu söylemek istiyorum, ben saksında çicek eken bir rektör değilim. Gidip su vereyim ve aybaşında da ATM'den maaşımı alayım. Ben vicdan sahibi bir insanım, üniversitemin gelişmesi için bu sorunların bitmesini bekleyemem. Bu sorunların bitmesi için, son bulması için, ben üniversite olarak rektör olarak proje üretmek zorundayım. Çünkü ben bu meselenin bir parçası halindeyim ve bu sorunlar çözülmeden ben üniversitemi geliştiremem. Hoca bulamıyorum gelmek istemiyorlar. Bu nedenle ben göreve başladığım ilk günden beri yörenin evrensel ve siyasal sorunlarına çözüm üretmek için evrensel hukuk kuralları dahilinde kendi bildiğim Allah'ın doğrularını söylemekten hiçbir zaman çekinmedim çekinmem de. Kürt sorunu çözülmeden ve barış sağlanmadan üniversiteyi geliştiremeyeceğini bu nedenle 'çözüm süreci'ne destek verdiklerini söyledi. Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Rektör Boztuğ, hükümetin açılım politikasını üniversite olarak hep desteklediklerini söyledi."

Vali Hakan Yusuf Güner, "Sempozyumun hem ilimiz açısından hem ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum. Gerek tarihi olarak, gerek bugünkü yaşadığımız reel politik ortam olarak Dersim, Kürt meselesi, devlet Alevilik gerçekten Tunceli'yi değil, ülkemizi değil, uluslararası boyutu olan bir mesele olarak görmekteyim. Bu bağlamda bizim kimilerine göre Kerbela'ya kadar, kimilerine göre Osmanlı'ya, Anadolu beyliklerine kadar, kimilerine göre de Cumhuriyet dönemi, Özal dönemi ve AK Parti dönemi olmak üzere değişik dönemlerde bu konuların gündeme geldiğini ve ele alındığını hep birlikte müşahede etmekteyiz. Şüphesiz ki devletin duruşu ve bakış açısı bu kavramlar üzerinde son derece aktif bir rol ve etki oluşturmuştur. Bu çerçevede bu tarihi kısa özet ve misyon içersinde bizlerin bu ilde Tunceli Valisi olarak görev yapması gerçekten bir Valilik görevinden daha ziyade, bu sürecinde yaşandığı var olduğu ve sorgulandığı kavramsal ortamı hayat buldurma ve analiz etme aynı zamanda çatışmalara yol açmadan yönetme misyonu üzerimize yüklemektedir. Bu çerçevede hem devletimizin hem hükümetimizin temsilcisi olarak, bu tarihi virajda burada görev yapmanın ne büyük sorumluluk olduğunu taktir edersiniz ki hep birlikte yaşamaktayız. Bizler hem devlet olarak, hem hükümet olarak yeni bir devlet anlayışının yeni bir siyaset anlayışının temsilcileri olarak sizler arasında yer almaktayız. Artık devlet gerçek anlamda halkı yaşat ki devlet yaşasın mantığını en üst noktadan en alt noktaya kadar kaim kılmaya çalışan bir anlayışın tezahürü ile hareket etmektedir. Bizlerde bu ekibin bir zinciri bir halkası olarak bunları Tunceli ilinde mevcut şartlarımız ve mevcut imkânlarımız ve imkânsızlıklarımız çerçevesinde var etmeye ve mümkün mertebe barışın kardeşliğin sevginin dilini daim etmeye çalışıyoruz.

Tarihi günlerin yaşandığı bu günlerde Tunceli'de görev yapmanın önemli bir sorumluluk olduğunu belirten Vali Güner, Şu anda 100 civarında yatırımın tamamlanmış olduğu bu kısa süre içerisinde,önümüzdeki yedi yıllık süre içerisinde bunun 250 milyon TL tutarında olduğunu ifade etmek isterim. Aynı zamanda ilimizde 100 civarında devam etmekte olan 150 milyon TL tutarında yatırımda devletimiz ve hükümetimiz tarafından bu İl'e bir kaynak olarak sağlandığını ifade etmek isterim.bunlar tamamen merkezi bütçeden Ankara dan İlimize ayrılan kaynaklar olarak yer almakta ve hala devam etmektedir. Bu yapacağımız hizmet bu yapacağımız tartışma bir takım düşüncelerin karşılıklı olarak çatışarak,gerçeklerin ortaya çıkmasına hizmet edecek ve en az hizmet siyaseti kadar hizmet yatırımlarıyla da ülkemizde ve uluslar arası boyutta etki yaratacaktır.biz artık devlet olarak;" biz gelmedik kavga için,bizim işimiz sevgi işi,dostun evi gönüllerdir,gönüller yapmaya geldik" mantığıyla adım atmaya başladığımızı ve bu misyonla halka baktığımızı,devletimizin ve hükümetimizin bir temsilcisi olarak çok rahat ifade edebilirim.Bu çalışma içinde yer alan,hizmetlisinden en üst noktasındaki arkadaşlarımıza teşekkür eder en kalbi duygularımla selamlıyorum." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel II. Uluslararası Tunceli Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement