İit'nin "Doğu Kudüs'ü Filistin'in Başkenti" İlan Etmesi - Son Dakika
Ekonomi

İit'nin "Doğu Kudüs'ü Filistin'in Başkenti" İlan Etmesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edilmesi yönündeki kararının Birleşmiş Milletlere (BM) götürüleceğini belirterek, "ABD'nin şu anki yönetimi nedeniyle BM'den olumlu karar çıkamayacak ama bu...

14.12.2017 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edilmesi yönündeki kararının Birleşmiş Milletlere (BM) götürüleceğini belirterek, "ABD'nin şu anki yönetimi nedeniyle BM'den olumlu karar çıkamayacak ama bu kararı oraya götürmemiz, dünyanın bunu bir kere daha orada görmesi önemli." dedi.

Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Rüzgar Tüneli testine katılmak üzere geldiği Kopenhag'da, İİT'nin İstanbul'daki zirvesinde aldığı, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Arslan, İİT'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Türkiye'de toplanmasını ve burada güçlü bir iradeyle bildiri yayımlanmasını çok önemsediğini söyledi.

Bazı kesimlerde, "İslam coğrafyasının dağınıklığı nedeniyle bir arada hareket edemeyeceği" düşüncesinin bulunduğuna işaret eden Arslan, İİT'yi oluşturan bütün ülkelerin en üst seviyede İstanbul'a geldiklerini ve çıkan kararların net olduğunu bildirdi.

Arslan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs konusunda aldığı kararın kınanmasının önemli olduğunu dile getirerek, bu kararın bir an önce gözden geçirilmesi ve düzeltilmesinin öneminin bildiride vurgulandığını hatırlattı.

Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunun ve işgal altında tutulduğunun alınan kararla net bir şekilde ortaya konulduğuna dikkati çeken Arslan, bugüne kadar Filistin'in tanınması yönünde gayretler varken yayımlanan bildiriye herkesin imza atmasının bir başka önemli boyut olduğunu kaydetti.

Bu konunun bundan sonra çok daha fazla dikkate alınması ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Arslan, zirvede BM'nin 1967'den bu yana aldığı kararların uygulanması ve bunlara uyulması konusunda da iradenin ortaya konulduğunu söyledi.

Arslan, Türkiye'nin, coğrafyasında özellikle barış süreciyle ilgili önemli adımlar atmaya ve bunlara öncülük etmeye çalıştığını anımsatarak, bölgeye barış ve huzurun gelmesi adına gayretler ortaya konulurken, ABD'nin barış ve huzuru bozarak, coğrafyayı kaosa itecek kararlarının Filistin konusunda oluşturduğu infialin görüldüğünü bildirdi.

Uygulanmayan BM kararlarının, İsrail'in Filistin'deki yayılmacı politikalarının ve orada yaşanan sıkıntıların dünyanın gözü önünde olduğuna dikkati çeken Arslan, ABD tarafından alınan kararların, kaosun, insanlık dışı oluşan görüntülerin artması anlamına geldiğini, bunun da kabul edilemeyeceğini vurguladı.

"İİT'nin aldığı karar BM'ye götürülecek"

Arslan, ABD Başkanı Trump'ın görev gelmesiyle dünyanın huzuru yönünde daha fazla adımlar atması beklenirken tam tersine "miras yedi evlat" gibi hiçbir şekilde kabul edilmeyecek kararlar aldığını ve dünyanın başına bela olduğunu ifade etti.

Dünyanın her yerinde insanların ölmesine, kan kusmasına neden olan terör örgütlerini, bir başka terör örgütüyle yenebilme mantığının kabul edilemeyeceğini dile getiren Arslan, İİT'nin Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğu yönündeki kararının BM'ye götürüleceğini bildirdi.

Arslan, ABD'nin şu anki yönetimi nedeniyle BM'den olumlu kararın çıkmasını beklemediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu kararı oraya götürmemiz, dünyanın bunu bir kere daha orada görmesi önemli. Cumhurbaşkanımızın 'Dünya beşten büyüktür' sözünün haklı gerekçeleri orada ortaya çıkacak. Uygulanır uygulanmaz o ayrı ama BM Genel Kurulu'nun alacağı karar, dünyadaki bütün insanlara ve insanlığa diyecek ki, 'Evet sadece 5 ülkenin aldığı kararın, dünyanın kaderini belirliyor olması çok yanlıştır.' Nitekim Filistin'de İsrail'in tavrının yanlışlığı kadar, buna destek veren, 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul edeceğim, büyükelçiliğimi taşıyacağım.' diyen ABD'nin de bugünkü tavrının yanlış olduğunu dünya görecek."

Arslan, bundan sonra İslam dünyasının daha fazla el ele olacağını ve güç birliği yapacağını söyledi.

İslam coğrafyasına karışmak isteyenlere, net bir şekilde alınacak kararlarla "Bırakın kaderimizi kendimiz belirleyelim, gelip bizim coğrafyamızda bizim kaderimizi olumsuz etkileyecek kararları alan durumunda olmayın." denileceğini vurgulayan Arslan, bunun daha fazla kabul göreceğini dile getirdi.

Arslan, ABD'nin "yok" hükmünde görülen söz konusu kararını geri alması temennisinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İit'nin 'Doğu Kudüs'ü Filistin'in Başkenti' İlan Etmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.


Advertisement