İit Olağanüstü Zirvesi - Son Dakika
Güncel

İit Olağanüstü Zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İslam ülkeleri olarak başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden asla vazgeçmeyeceğiz.

13.12.2017 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İslam ülkeleri olarak başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin açılışında konuştu.

Erdoğan, Amerika'nın Kudüs kararıyla, işgal, abluka, yasa dışı yerleşimler, ev yıkma, yerinden etme, arazi ve mülk gasbetme, orantısız şiddet ve cinayet suçlarının faili İsrail'in, yaptığı tüm terör eylemleri için adeta ödüllendirildiğini ifade etti.

"Bu ödülü veren tek başına da olsa şu anda Trump'tır. 'Ben yaptım oldu' demekle bu dünyada hiçbir şey olmuyor. Siz tek başınıza böyle bir karar alabilirsiniz ama dünya sadece sizden ibaret değil." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sadece bugün Birleşmiş Milletler'in üyesi, 196 üye var. Bütünüyle bu karar içerisinde şüphesiz ki ben 196 dünya ülkesinin buna tavır koyacağına inanıyorum. Siz Amerika olarak güçlü bir ülke olabilirsiniz, silahlarınız olabilir, 16 nükleer başlığa sahip bir Amerika olabilirsiniz, bol miktarda silahlarınız, uçaklarınız olabilir ama bunlar sizin güçlü olduğunuzu ifade etmez. Eğer haklıysanız güçlüsünüz. Eğer haklı değilseniz şunu bilin ki hiçbir zaman güçlü olamazsınız. Barışı isteyenlerin değil, barışı imkansız hale getirenlerin yanında duran Amerika Birleşik Devletleri, terörizmle yoğun mücadelenin yürütüldüğü böyle bir dönemde tüm fanatiklerin ekmeğine yağ sürmüştür.

İşte bunu Suriye'de de gördük. Suriye'de YPG, PYD terör örgütlerini yanına, DEAŞ'a karşı mücadele etmek üzere o terör örgütlerini yanına alarak onlarla beraber böyle bir mücadelenin içerisine girmiştir. Sayın Trump, kendilerine bunu anlattığımız için rahat rahat konuşuyorum. Niye? Bir terör örgütünü, bir başka terör örgütüyle yok edemezsiniz ve sadece Kuzey Suriye'ye 4 bin tırı aşkın zırhlı taşıyıcılar, tank, top, mühimmat nakledilmiştir. Peki Kuzey Suriye'ye 4 bin tırı aşkın bu silahlar acaba niçin geldi? Neden getirildi? Demek ki orada bulunan terör örgütlerine bu destekler veriliyor."

"Kudüs kararıyla ateşlenen fitil tüm insanlığa yönelik tehditlerin kapısını açtı"

Kudüs kararıyla ateşlenen fitilin, Amerika ve İsrail ile birlikte tüm insanlığa yönelik tehditlerin kapısını açtığını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgemizde yaşanan diğer sorunlar, Filistin meselesini bize ve insanlığa asla unutturamaz. Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan, bölgesel ve küresel ölçekte kalıcı barış ve istikrardan söz edilemez. Hukuku çiğneyen, vicdanları yaralayan bu tür adımlar, uluslararası sisteme ve Birleşmiş Milletler'e yönelik güveni de dinamitliyor. Hepimizin geleceğini ilgilendiren bu duruma seyirci kalamayız. Amerika'nın Kudüs kararı, uluslararası hukuku çiğnemenin yanında, medeniyetimize de indirilmiş ağır bir darbedir. Ecdadımız, Kudüs'ün tüm ihtiyaçlarını gidermek için, bu mukaddes beldeye özenle hizmet etmiş, hiçbir ayrım gözetmeden tüm şehir halkının refahını, emniyetini ve ibadet özgürlüğünü garanti altına almıştır. Ecdadımız Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı'nın Kudüs surlarında inşa ettirdiği El Halil Kapısı'na 'La İlahe İllallah İbrahim Halilullah' lafzının kazınmış olması medeniyetimizin Kudüs'e bakışının en güzel ifadesidir."

"Kudüs'ün tüm inançlar için taşıdığı öneme saygı duyan sayın Papa'ya teşekkür ediyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hristiyan alemi için büyük önem taşıyan Kudüs'teki kilisenin balkonunda, 162 yıldır hassas mezhebi dengeler sebebiyle öylece duran ahşap merdivenin, şehirle ilgili aslında çok şey anlattığını dile getirerek, "Bugün Kudüs'un mahremiyetini hiçe sayan kararlara imza atanların Hz. Ömer Radiyallahu Anh'ın büyük bir tevazuyla girerek mukaddes bir emanet olarak teslim aldığı Kudüs'ten, alacakları çok dersler vardır. Kudüs'ün tüm inançlar için taşıdığı öneme saygı duyan sayın Papa'ya, adil bir barış için gayret eden aklıselim sahibi Musevilere, Kıbtilere, tahkir edilseler de muhkem duruşlarından taviz vermeyen herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Tabii en başta da asırlardır namusları olarak gördükleri Kudüs'e hizmet eden, koruyan, mücadeleden asla vazgeçmeyen Filistinli kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.

Bölgede ve Kudüs'te barışın ancak herkesimden, her milletten, her inançtan, ahlaklı, dürüst ve adil insanların çabasıyla sağlanacağına işaret eden Erdoğan, "Buradan uluslararası hukuka, hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. Artık daha geç kalamayız diyorum. İslam ülkeleri olarak başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden asla vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İit Olağanüstü Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement