Irak'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani'den İttifak Çağrısı - Son Dakika
Dünya

Irak'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani'den İttifak Çağrısı

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'tan sonra 5. kez genel seçimler gerçekleştiriliyor. Oyunu kullanan IKBY Başbakanı Barzani, "Siyasi ittifak olmadan kurulacak hükümetin başarılı olacağını zannetmiyorum." dedi.

12.05.2018 08:32  Güncelleme: 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta genel seçimler için kurulan seçim sandıklarda oy verme işlemi başladı. Oyunu kullanan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, "Irak'ta önceki hükümetler, Kürtler gibi etnik unsurlar göz önünde bulundurularak siyasi ittifakla kuruldu. Irak'ta siyasi ittifak olmadan kurulacak bir hükümetin başarılı olacağını zannetmiyorum" diye konuştu.

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Başkent Bağdat'ın yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve ülkenin diğer kentlerinde kurulan seçim merkezleri sabah erken saatlerde kapılarını seçmene açtı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, sabah 07:00'de başlayan oy verme işleminin akşam saat 19:00'a kadar süreceğini duyurdu.

Oy verme işleminin parmak iziyle yapılması ve elektronik düzlemde gerçekleşmesi nedeniyle, seçmenler sürecin uzayacağını göz önünde bulundurarak erkenden sandık başına gidiyor.

Irak'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani'den İttifak Çağrısı

DEAŞ'TAN SONRA 5. KEZ SEÇİME GİDİLİYOR

Irak, terör örgütü DEAŞ'tan sonra 5. kez gerçekleştirilen genel seçimlere ekonomik kriz, evine dönemeyen binlerce sığınmacı, siyasi kutuplaşma ve güvenlik sorununun gölgesinde giriyor.

37 milyon nüfuslu Irak'ta, yaklaşık 24 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Irak'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani'den İttifak Çağrısı

OYUNU KULLANAN BARZANİ'DEN İTTİFAK ÇAĞRISI

Neçirvan Barzani, Erbil'deki yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı otelde oyunu kullandıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, ülkede yaşayan tüm unsurlar için tarihi ve önemli bir gün olduğunu söyledi.

Barzani, "Irak halkı demokratik bir şekilde sandık başına giderek meclisteki temsilcilerini seçecek. Kürdistan Bölgesi halkının, çok ciddi bir şekilde sandık başına gidip oylarını kullanmalarını temenni ediyorum." diye konuştu.

"Irak'ta herhangi bir siyasi partinin, herhangi bir koalisyona gitmeden hükümeti tek başına kuramadığı malum ve bunu herkes biliyor." ifadelerini kullanan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize göre Irak'ta çoğunlukta oy alanların hükümeti kurması, ülkenin çıkarına değil. Irak'ta önceki hükümetler, Kürtler gibi etnik unsurlar göz önünde bulundurularak siyasi ittifakla kuruldu. Irak'ta siyasi ittifak olmadan kurulacak bir hükümetin başarılı olacağını zannetmiyorum."

Barzani, Erbil ve Bağdat'ın da 2005 yılından bu yana geçmişten çok iyi ders almaları gerektiğine dikkati çekti.

Irak'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani'den İttifak Çağrısı

"HER İKİ TARAF İÇİN DE TECRÜBE OLDU"

Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların her iki taraf için de tecrübe olduğunu ifade eden Barzani, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Taraflar arasında yaklaşık 12 yıldır çözülemeyen sorunların, artık alınan tecrübeler doğrultusunda diyalog masası ve görüşmelerle çözülmesini temenni ediyorum. Şu anda Irak'ta tamamen yeni bir sürece girildi. Bu süreç DEAŞ'ın tamamen ortadan kaldırılmasıyla başladı. Bu süreçte daha çok altyapı hizmetleri ve iktisadi konulara tam bir önemin verilmesi sürecidir. Bu ülkede siyasi istikrar oluşmalıdır.

Erbil ve Bağdat arasındaki sorunlar çözülmediği müddetçe Irak'a siyasi istikrarın geleceği kanaatinde değiliz. Bu yüzden geçmiş yıllar her iki taraf için bir ders olmalı ve sorunları diyalogla çözmeliyiz."

Irak'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani'den İttifak Çağrısı
Irak\'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani\'den İttifak Çağrısı
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Irak'ta Oy Verme İşlemi Başladı! Oyunu Kullanan Barzani'den İttifak Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement