Ikby, Kerkük ve Tartışmalı Bölgelerin Yüzde 95'inden Çekildi" - Son Dakika
Güncel

Ikby, Kerkük ve Tartışmalı Bölgelerin Yüzde 95'inden Çekildi"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin 16 Ekim'den itibaren Kerkük vilayetinin de içinde yer aldığı tartışmalı bölgelerin yüzde 95'inden çekildiği belirtildi.

13.12.2017 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İDRİS OKUDUCU - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin 16 Ekim'den itibaren Kerkük vilayetinin de içinde yer aldığı tartışmalı bölgelerin yüzde 95'inden çekildiği belirtildi.

IKBY Tartışmalı Bölgelerden Sorumlu Bakan Nasreddin Said, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusu, federal polis ve Haşdi Şabi'den oluşan ortak güçlerin 16 Ekim'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere düzenlediği operasyon sonucunda Peşmerge'nin bu bölgelerin yüzde 95'inden geri çekildiğini ifade etti.

Said, 10 Haziran 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkması ve Irak ordusunun çekilmesiyle Peşmerge'nin tartışmalı bölgelerde kontrolü sağladığını hatırlatarak, yaklaşık 3 yıldan uzun süre Peşmerge'nin Musul'un Sincar ilçesinden Diyala'nın Hanekin ilçesine kadar olan bölgede tam nüfuzunun olduğunu söyledi.

DEAŞ ile mücadele sırasında IKBY'nin kendi topraklarını yüzde 50 genişlettiğini, ancak Kerkük operasyonunda sınırların yine 2014'ten öncesine döndüğünü vurgulayan Said, "Kerkük operasyonu sonrası bu bölgelerin hepsi Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin kontrolüne geçti. Şu anda sadece Musul'un Suhela ve Şeyhan bölgeleri Peşmerge'nin elinde." dedi.

Irak anayasasında Kerkük ve tartışmalı bölgelerde güvenliği ortak güçlerin sağlamasının öngörüldüğünü söyleyen Said, "Ancak şu anda sadece Irak ordusu ve Haşdi Şabi güvenliği sağlıyor. Burada ortak gücün varlığı söz konusu değil." diye konuştu.

IKBY Bakanı Said, 16 Ekim'deki askeri operasyon sonrası özellikle Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesinden birçok ailenin IKBY'ye göç etmek zorunda kaldığını da aktardı. Said, özellikle eski IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi üyeleri ve sempatizanlarının terk ettikleri bölgelere hemen hemen hiç dönemediklerini, çünkü can güvenliklerinden endişe ettiklerini sözlerine ekledi.

Kerkük operasyonu

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin talimatı üzerine, merkezi hükümete bağlı ortak güçler 16 Ekim'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde yasaların yerine getirilmesi ve güvenliğin sağlanması için askeri operasyon düzenlemişti.

Söz konusu bölgelerde terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıktığı 2014'ten itibaren güvenliği elinde tutan Peşmerge güçleri ise çatışmasız bir şekilde yerlerini terk etmişti.

Tartışmalı bölgeler

Irak'ta merkezi hükümet ile IKBY arasındaki ihtilaflı bölgelerin statüsünün nasıl belirleneceği konusu, 2005 yılında ABD öncülüğünde hazırlanan anayasanın 140'ncı maddesinde düzenlendi.

Buna göre 2007 yılında Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde ilk önce durumun normalleşmesi beklenecek, ardından nüfus sayımı yapılacak, daha sonra da bu bölgelerin statüsünün belirlenmesi için referanduma gidilecekti. Ancak söz konusu madde çeşitli nedenlerden dolayı uygulamaya konulmadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby, Kerkük ve Tartışmalı Bölgelerin Yüzde 95'inden Çekildi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor
    14:40 Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor

    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kıyıya vuran erkek cesedinin kimlik tespiti için çalışma başlatıldı. Marmara Denizi'nde batan kargo gemisinin personelinden birine ait olduğu değerlendirilen cesedin kimliği, kaybolan personelin yakınlarından alınan DNA örnekleriyle tespit edilecek.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı
    14:39 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nın 2024 yılı Şubat ayına ait yolcu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini paylaştı. İç hat yolcu trafiği 29 bin 933, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 506'ya ulaştı. Taşınan yük trafiği ise 309 ton olarak gerçekleşti.

  • Kayseri'deki Engelsiz Yaşam Merkezi, 344 Öğrenciye Ücretsiz Hizmet Sunuyor
    14:39 Kayseri'deki Engelsiz Yaşam Merkezi, 344 Öğrenciye Ücretsiz Hizmet Sunuyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet sunan Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi, 344 öğrenciye ücretsiz eğitim ve tedavi hizmeti veriyor. Merkez, engelli bireylerin bağımsız, üreten ve ayakları üzerinde durabilen bireyler olmasını sağlamak amacıyla 4 bin metrekare kapalı alanda kuruldu. Merkezde çok amaçlı konferans salonu, kütüphane, spor salonu, yüzme ve hidroterapi havuzu gibi yapılar bulunuyor.

  • Düzce'de denetimli serbestlik tedbiri bulunan dezavantajlı bireylere kaynakçılık eğitimi düzenlenecek
    14:38 Düzce'de denetimli serbestlik tedbiri bulunan dezavantajlı bireylere kaynakçılık eğitimi düzenlenecek

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamaya göre, Düzce Valiliği'nde gerçekleştirilen törende, 'Sanayide İstihdam Odaklı Kaynakçılık Eğitimi' protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, denetimli serbestlik tedbiri bulunan dezavantajlı bireylere sanayide ihtiyaç duyulan kaynakçılık eğitimi verilecek.

  • AK Parti Bilecik Belediye Başkan Adayı Mustafa Yaman, Mahallelerde Vatandaşlarla Buluştu
    14:36 AK Parti Bilecik Belediye Başkan Adayı Mustafa Yaman, Mahallelerde Vatandaşlarla Buluştu

    AK Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Mustafa Yaman, Ertuğrulgazi ve Beşiktaş mahallelerinde düzenlenen yürüyüşlerde vatandaşlarla bir araya geldi. Yaman, programlarda kentle ilgili projelerini anlatarak, altyapı ve üstyapı sorunlarını çözeceğini belirtti. Yürüyüşlere AK Parti ve MHP il başkanları, ilçe başkanları ve adaylar da katıldı.

  • Carlos Vinicius: 'Galatasaray'ın aile ortamıyla şampiyon olacağız'
    14:36 Carlos Vinicius: 'Galatasaray'ın aile ortamıyla şampiyon olacağız'

    Galatasaray'ın Brezilyalı futbolcusu Carlos Vinicius, kurdukları aile ortamıyla Süper Lig'de şampiyon olacaklarına inandığını söyledi. Vinicius, taraftarlarla güzel ilişki kurduklarını ve takım arkadaşlarının yardımlarının başarıya ulaşmalarını sağlayacağını belirtti. Ayrıca, teknik direktör Okan Buruk'un liderliğinde şampiyon olabileceklerine inandığını ifade etti.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı: Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlıyor
    14:36 Kazakistan Cumhurbaşkanı: Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlıyor

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Boao Asya Forumu'nda yaptığı konuşmada, Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini en etkili şekilde sağlayan ulaşım rotası olduğunu belirtti. Tokayev, bu koridorun geçen yıl 3 milyon ton yük taşıdığını ve yakın gelecekte 10 milyon tona çıkmasını beklediklerini ifade etti.

  • Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, şehit aileleriyle iftar yaptı
    14:36 Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, şehit aileleriyle iftar yaptı

    Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, bir restoranda düzenlenen iftarda şehit aileleriyle bir araya geldi. Özdemir, şehit ve gazilerin mücadelesini vurgulayarak, şehit ailelerinin en değerli emanet olduğunu belirtti. Ayrıca, Pınarhisar Kaymakamı Rabia Naçar Çanakcıoğlu okul ziyaretinde bulundu ve Edirne gezisi düzenlendi.

  • Malatya'da Zincirleme Trafik Kazası: Bir Kişi Yaralandı
    14:35 Malatya'da Zincirleme Trafik Kazası: Bir Kişi Yaralandı

    Malatya-Elazığ Karayolu'nda meydana gelen zincirleme trafik kazasında tırın altına giren araçta bulunan bir kişi yaralandı. Kazada, kamyonun arkadan çarptığı otomobilin ardından gelen başka bir otomobil de zincirleme kaza meydana geldi. Yaralı sürücü, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Trafik akışı kısa süreliğine kontrollü sağlanırken, yaralının sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

  • A Milli Kadın Buz Hokeyi Takımı'nın Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu Maç Kadrosu Belli Oldu
    14:35 A Milli Kadın Buz Hokeyi Takımı'nın Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu Maç Kadrosu Belli Oldu

    Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, A Milli Kadın Buz Hokeyi Takımı'nın Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu maçlarının kadrosu belirlendi. Maçlar, 1-7 Nisan tarihleri arasında İstanbul Zeytinburnu Buz Adası'nda gerçekleştirilecek. Kadroda toplam 22 oyuncu yer alacak.


Advertisement