İKÇÜ'de Nöro Ekonomi Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

İKÇÜ'de Nöro Ekonomi Tartışıldı

İKÇÜ\'de Nöro Ekonomi Tartışıldı

Farklı konularda çalışan birçok araştırmacıyı bir araya getiren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, ''Nöro Ekonomi'' başlıklı bir konferansa ev sahipliği yaptı.

23.03.2018 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Emre Kumral, "Nöro Ekonomi" konulu konferansıyla İKÇÜ'ye konuk oldu. Konferansı Rektör Prof.Dr. Mehmet Tokaç, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Turan Gökçe, Prof.Dr. Saffet Köse, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ertuğrul Deliktaş, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Koyu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, akademik ve idari personel ile öğrenciler takip etti.

"Üniversitemizde nörobilim alanında çalışmalar başlattık."

Bu gibi bilimsel aktivitelere İKÇÜ olarak imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Rektör Prof.Dr. Mehmet Tokaç, günümüzde tek alanda profesyonelleşmenin yarattığı sorunsallara dikkat çekti. Prof.Dr. Tokaç, "Günümüzde "profesyonelleşme", bilimler arasındaki iş birliğini ve bağlantıyı koparabiliyor ve böylece bilimsel alanlar birbirinden ayrıştırılıp habersiz hale gelebiliyor. Özellikle de doğrudan kendi bilim dalları içerisinde çalışan insanlar için bu gerçekten ciddi bir sorun. Ek kaynaklardan beslenmeden ciddi bir sinerji oluşturmak da mümkün olmuyor. Onun için şimdi bugünkü toplantı aslında bunun çok güzel bir örneği olarak gözüküyor. Oldukça da ilginç bir konu olduğunu düşünüyorum. İnsan davranışlarının irdelenmesi zaten hep tarih boyunca oldukça ilgi görmüş ancak bu konudaki çalışmalar her zaman yeterli düzeyde olamamış. Fakat günümüzde bu çalışmalar çok hızlı bir ivme kaydediyor. Üniversitemizde bir nörobilim grubumuz var. Alt yapısı için de büyük bir proje veriyoruz. İKÇÜ olarak bu alana yavaş yavaş adım atmaya başladık. " dedi.

Yaratıcılık ile ekonomi arasındaki ilişki…

Disiplinler arası çalışmaların her geçen gün giderek arttığına dikkat çeken Prof.Dr. Deliktaş, ekonomi ile yaratıcılık arasındaki ilişkiyi de beyinsel işlevler açısından irdeledi. Prof.Dr. Deliktaş, "Biz hep ekonominin tanımını verirken çeşitli tanımlar yaparız. Bu tanımlardan bir tanesi de ekonominin, kıt kaynakların alternatif kullanımlar arasında nasıl dağıldığını inceleyen bir bilim dalı olmasıdır. Amacı insanı mutlu etmektir. Şimdi burada zaten kendi içerisinde bakıldığı zaman bir seçim var yani alternatif var. Ekonominin en önemli tanımlarından birisi de ''ekonomi bir karar alma bilimi''dir. Hayatımız boyunca belirsizlik altında çeşitli kararlar alırız. Tüketiciler faydalarını maksimize etmek isterken, üreticiler ise karlarını maksimize etmek isterler ve bunun kararını almak isterler. Yatırımcılar nasıl yatırım yapılacağı ile ilgili kararlar verirler. Yine ekonominin çok önemli konularından birisi bildiğiniz gibi yaratıcılıktır. Yaratıcılık ise beynin en önemli faaliyetlerinden birisidir. Siz yeni bir ürün keşfedeceksiniz yeni bir ürün ortaya koyacaksınız, rekabetçi olacaksınız ve rekabetçi olduğunuz sürece de hem bireysel refahınız hem ülke refahınız hem de dünya refahına katkıda bulunacaksınız." İşte bu nedenle yaratıcılık işinize tutku ile, aşkla bağlı olmayı gerektirir." diye konuştu.

"Üniversiteler ne kadar gelişirse ülke de o kadar gelişir."

Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Emre Kumral ise konferansında batılı üniversitelerde bütün bilim dalları veya araştırma alanlarının hızla geliştiğini söyledi. Tüm alanlara büyük paralar aktarıldığını ifade eden Prof.Dr.Kumral, "Çünkü teknolojiyi arttırmak, yaratıcılığı arttırmak, üretimi arttırmak toplumu zengin hale getirmenin en temel itici gücüdür. Bir ülkenin üniversiteleri ne kadar gelişmiş ise o ülke o kadar gelişmiş oluyor." dedi.

"Dünya da Nöro ekonominin farkına vardı."

Dünyada nöro ekonomi alanında son derece yaygın çalışmalar olduğunu fakat bunların çoğunun batı ülkelerinden gelme özellikle ABD kökenli olduğunu aktaran Prof.Dr. Kumral, "Avrupa'da bazı merkezler var ama Amerika'daki kadar gelişmiş değil. Doğu ülkelerinde Japonya'da birazcık bu işle uğraşanlar var ama bunların pek çoğunun kökeni Amerika'daki gelişmiş üniversitelerden kaynaklanıyor. Ege Üniversitesi'nde biz kardeş üniversitemiz olarak gördüğümüz Kâtip Çelebi'de de fiilen daha çok araştırma alanlarında çalışan arkadaşlarımızı, bilim adamlarını gördükçe; bizler de bu kadar zengin bir alanda insan davranışlarını, ekonomiyi, davranışlarımızın kökenini anlayan ve araştırma yapıp Nöro pazarlama ile piyasaya dönüştüren ağların kurulması gerektiğini görüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İKÇÜ'de Nöro Ekonomi Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement