Ikdp ve Ikyb Anlaştı Bölgesel Kürt Parlamentosu'nun Açılması İçin Anlaştı - Son Dakika
Güncel

Ikdp ve Ikyb Anlaştı Bölgesel Kürt Parlamentosu'nun Açılması İçin Anlaştı

Ikdp ve Ikyb Anlaştı Bölgesel Kürt Parlamentosu\'nun Açılması İçin Anlaştı

IRAK Bölgesel Kürt yönetimi geçtiğimiz günlerde bağımsızlık referandumu yapma kararı verirken, kendi içindeki sorunları çözmek için de harekete geçti.

14.06.2017 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IRAK Bölgesel Kürt yönetimi geçtiğimiz günlerde bağımsızlık referandumu yapma kararı verirken, kendi içindeki sorunları çözmek için de harekete geçti.

Alınan referandum kararı sonrasında 2 yıldır aktif olmayan Bölgesel Yönetim Parlamentosu'nu yeniden aktif hale getirmek için Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ve Celal Talabani'nin Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği yetkilileri dün Erbil'de bir araya geldi.

Kürt sitelerinde ve televizyonlarında yer alan habere göre, parlamentonun yeniden açılması ve aktif hale getirilmesi konusunda anlaşan iki parti mecliste önemli bir gücü elinde bulunduran Goran (Değişim) hareketinin tavrını bekleme kararı aldı. IKYB Polit Büro üyesi Sadi Ahmet Pire, IKYB olarak referandumun yapılması için mücadele sözü verdiklerini ifade ederek, "Kürdistan'ın bağımsızlığına ulaşması için yegane yasal yoldur referandum. KYB olarak parlamentonun yeniden aktifleştirilmesi için çabalıyoruz. Siyasi taraflar arasındaki sorunların çözüme kavuşması ve ulusal bir tutumun sergilenmesi için çalışmaya başladık. Bununla bağımsızlık referandumunu en sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlayacağız" dedi.

IKYB'li Pire, parlamentonun yeniden aktifleştirilmesi önündeki bahaneleri ortadan kaldıracaklarını, IKDP ile bir araya geldikleri toplantıda, Goran (Değişim) Hareketinin bu konuya ilişkin tavrını belirlemesini bekleme kararı aldıklarını da belirterek, "Bütün siyasi taraflar, parlamentonun yeniden devreye girmesinde mutabıktır.  Parlamentonun ilk toplantısı, hali hazırdaki başkanlık divanı tarafından yönetilecek. Ancak ikinci toplantı da parlamento başkanlığı değiştirilecek" diye konuştu.

Barzani ve Talabani'nin parti yöneticileri parlamentonun yeniden açılması için karar alıp, Goran'ın kararını beklerken, Goran'ın kabul etmesi halinde aynı partiden olan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed 2 yıl aradan sonra Erbil'e gelerek Bölgesel Yönetim Parlamentosu'nun açılışını yapacak.

KÜRT PARLAMENTOSU NEDEN KAPALI?

Değişim Hareketi'nin (Goran) parlamenteri olan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed IKDP ile yaşanan sorunlar nedeniyle 12 Ekim 2015'te güvenlik güçleri tarafından Erbil'e alınmamış, Süleymaniye'ye geri dönmek zorunda kalmıştı. Yaşanan bu gelişme sonrası, Süleymaniye ve Duhok'ta protesto gösterileri başlamıştı. IKDP, yaşanan protesto gösterilerinden Goran'ı sorumlu tutmuş ve olayların ardından Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Goran'lı bakanların görevlerine son vermişti.

FOTOĞRAĞLI - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ikdp ve Ikyb Anlaştı Bölgesel Kürt Parlamentosu'nun Açılması İçin Anlaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement