İki Şehrin "Yunus Emre" Kardeşliği - Son Dakika
Güncel

İki Şehrin "Yunus Emre" Kardeşliği

Mutasavvıf ve halk şairi Yunus Emre, Kırşehir ve Aksaray il sınırlarının birleştiği yerdeki türbede, iki ilin valiliklerince 21 yıldır dönüşümlü olarak anılıyor.

26.10.2017 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERKAN GÜNER - Mutasavvıf ve halk şairi Yunus Emre, Kırşehir ve Aksaray il sınırlarının birleştiği yerdeki türbede, iki ilin valiliklerince 21 yıldır dönüşümlü olarak anılıyor.

Kırşehir merkez Ulupınar köyü ile Aksaray'ın Ortaköy ilçesine bağlı Sırkaraman köyü sınırı Ziyarettepe mevkisinde bulunan türbede, 1996 yılından beri bir yıl Kırşehir Valiliği, diğer yıl Aksaray Valiliği anma programı düzenliyor. Geçen yıl Aksaray Valiliğinin programının ardından bu sene de Kırşehir Valiliği anma etkinliklerini organize etti.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk, AA muhabirine, Kırşehir ve Aksaray'ın Osmanlı döneminde Karaman eyaletine bağlı olduğunu, Horasan evliyalarının gelip yurt tuttuğu mübarek topraklarda yer aldığını söyledi.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli, Hacı Bektaş Veli, Tapduk Emre, Yunus Emre, Aşık Paşa, Ahmedi Gülşehri, Kaya Şeyhi, Mevlana'nın talebesi Şeyh Süleyman Türkmani'nin bu topraklarda yaşayarak Anadolu'nun Müslüman ve Türk yurdu haline gelmesine katkı sunduğunu vurgulayan Şentürk, Yunus Emre'ye ait olduğu düşünülen bir türbenin de Kırşehir ile Aksaray sınırları arasındaki Ulupınar köyü Ziyarettepe mevkisinde yer aldığını kaydetti.

Şentürk, Aksaray'ın Sarıkaraman köyünün türbeye 15 kilometre, Hacı Bektaş Veli'nin yaşadığı Hacıbektaş ilçesinin 45 kilometre, Aksaray'daki Tapduk Emre türbesinin de 30-40 kilometre mesafede olması nedeniyle büyük mutasavvıfın bu bölgede yaşamış olma ihtimalini güçlendirdiğini vurguladı.

Daha önce Aksaray ve Kırşehir'in ayrı anma etkinliği düzenlediğini, 1996'da imzalanan protokolle müşterek program yapılmaya başlandığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu:

"Biz, Yunus Emre'yi nasıl paylaşacağız Aksaray ile. Onlar diyor 'bizim', biz diyoruz 'bizim' ama Yunus ne diyor, 'Ben gelmedim kavga için, benim işim sevgi için, gönüller dost evi için gönüller yapmaya geldim.' İki komşu kentiz. Aramızda hiç bir ihtilaf yok. Aynı toprakların çocuklarıyız. Aynı bereketli toprakların varisleriyiz. Onun sevgi, kardeşlik ve dostluk ilkelerinden istifade ederek, aydınlanarak Yunus Emre'yi müşterek kutlamaya karar verdik. Bir sene onlar kutluyor, bir sene biz kutluyoruz. Bu sene de Kırşehir olarak biz kutladık."

Yaklaşık 21 yıldır Yunus Emre'yi kardeş iki şehir olarak andıklarını ifade eden Şentürk, "1996 yılından itibaren artık Aksaray ayrı, Kırşehir ayrı kutlamayı bıraktık. Çünkü Osmanlı döneminde Aksaray ve Kırşehir Karaman eyaletine bağlıydı. Aksaraylılar da biz de sahip çıkıyoruz. Ulupınar köyünün Ziyarettepe mevkisinde gömüldüğünü biliyoruz. Oraya bir türbe yapılmıştı. Yunus'u bu sene biraz daha farklı kutlamak istedik. Öğretisine ve hoşgörüsüne uygun kutlamayı kendimize şiar edindik." diye konuştu.

Aksaray Valisi Aykut Pekmez de Kırşehir ile Yunus Emre'yi her yıl dönüşümlü andıklarını ifade ederek, "Onun gönlümüze dokunan ahlak ve erdem anlayışını yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz." dedi.

İki Şehrin "Yunus Emre" Kardeşliği
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İki Şehrin 'Yunus Emre' Kardeşliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement