İki Üniversite Bitirdi Organik Çilek Yetiştiriyor - Son Dakika
Ekonomi

İki Üniversite Bitirdi Organik Çilek Yetiştiriyor

İki üniversite bitirdi organik çilek yetiştiriyor İki üniversite bitirmesine rağmen işe giremeyen Yavuz Seis, sonunda kendi işini kendi kurdu Organik çilek yetiştiriciliği yapan Seis bu yıl 4 tonun üzerinde çilek yetiştirmeyi hedefliyorTRABZON - Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı...

16.06.2018 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İki üniversite bitirdi organik çilek yetiştiriyor

İki üniversite bitirmesine rağmen işe giremeyen Yavuz Seis, sonunda kendi işini kendi kurdu

Organik çilek yetiştiriciliği yapan Seis bu yıl 4 tonun üzerinde çilek yetiştirmeyi hedefliyor

TRABZON - Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı Kaleönü Mahallesinde oturan Yavuz Seis, iki üniversite bitirmesine rağmen iş bulamayınca kendi işini kendi kurarak çilek yetiştiriciliğine başladı.

İşinden çok memnun olduğunu belirten Seis, siparişleri zaman zaman yetiştirmekte zorlandığını belirterek çok karlı bir işe giriştiğini söylüyor.

İşe girmek için girdiği sınavlardan başarılı olamayınca tavsiye üzerine çilek üreticiliğine başladığını söyleyen Seis, bu yıl 4 tonun üzerinde çilek yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Ürünün pazarlanmasında her hangi bir sıkıntı yaşamadığını ifade eden Seis, özellikle kendi gibi üniversiteyi bitirip de işe giremeyenlere çilek yetiştiriciliği tavsiye etti.

Yetiştirdiği çilekleri aracı kullanmadan sattığını belirten Seis, "İki tane üniversite bitirdim. Halkla ilişkiler ve İşletme mezunuyum. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir müddet işsiz gezdim. Sınavlara girdim ancak kazanamadım. Bir abimizin vasıtasıyla bu işle tanıştım. 2017 yılının Kasım ayında bu işe başladım. Geçen yıl 2 tona yakın ürün aldım. Bu yıl inşallah 4 tonu geçmeyi hedefliyoruz. Şu an 2 dönümde yaklaşık 8 bine yakın fidanım var" dedi.

"Pazarlama sıkıntısı yok"

Yetiştirdiği çilekleri rahatlıkla sattığını kaydeden Seis, "Araştırmama göre Trabzon genelinde 600 ton çilek üretimi yapılıyor. Bize göre karlı yatırım. Direkt tarladan piyasaya veriyoruz. Kendim bizzat aracıları kullanmadan tanıdıklarıma satış yapıyorum. İlk başlarda piyasayı tanımadığım için Pazar sıkıntısı çekiyordum ancak şimdi böyle bir sıkıntımız yok. Geri dönüşler çok olumlu. Organik gübre kullanıyoruz. Çileğimiz normalde bekleme süresi 5 günü buluyor. Tüketilmesi gereken bir ürün olduğu için fazla beklemez. Şu an sadece Trabzon'da satış yapıyorum. İleriye dönük olarak yurt içinde de pazarlamayı düşünüyorum. Bununla ilgili projeleri yakından takip ediyorum" diye konuştu.

"Çilek şehrin batı kesimlerine daha uyumlu"

Çileğin yağmuru fazla sevmediğini dolayısıyla Trabzon'un doğusunda pek yetişmediğini kaydeden Seis, "Trabzon'un doğu tarafları fazla yağışlı olduğu için oralarda fazla yetişmiyor. Yani çilek fazla yağmura pek gelmiyor. Bulunduğumuz yer mikroklima iklim olduğundan dolayı burası için çok uyumlu. Çilek çok narin bir bitki. Su aldığı zaman hemen çürüyüp bozuluyor. Alan çok büyük olduğundan bazen tek başıma yetişemiyorum kardeşlerim ailece bana destek oluyor. Her gün 6-7 saatim burada geçiyor. Nisan 20'sinde hasat yapmaya başladık. Nisandan önce soğuk olduğu için pek elverişli olmuyor. Havalar güzel gidince yılda 6-7 kez hasat yapılabilir. Çilek kendini takviye yaparak yeniliyor. Yediveren limon gibi kendini devamlı yeniliyor. Yetiştirdiğimiz çilekler organik. Son zamanlarda kanser olayları arttı. Yediğimiz ürünlerin ne olduğunu pek bilmiyoruz. Televizyonlarda doktorlar, diyetisyenler sık sık organik olmayan ürünlerin kanser yaptığından bahsettiği için onlardan da etkilendim. En azından yaptığımız ürünü, kullandığımız gübreleri biliyoruz. Altı ayda, üç ayda bir zaten tahliller yaptırıyoruz" şeklinde konuştu.

"Devlet teşvik veriyor değerlendirelim"

İmkanı olanların bu işe girmelerini tavsiye eden Seis, "2013 mezunuyum, 4 yılım boş geçti. İlla bir plazada yada bir kurumda çalışmak gerekmez. Arazileri olan özellikle Ziraat mühendisleri arkadaşlara sesleniyorum onlar bu işin avantajlı taraflarını biliyorlar. Böyle bir imkanı değerlendirsinler. Zaten devletimizin büyük katkısı var, teşvik veriyor" dedi.

Organik Tarımın Yaygılaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akçaabat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü çilek yetiştiriciliği projesi 2015 yılında Çınarlık Mahallesinde başlatılmış, 2016 ve 2017 yıllarında Kaleönü, Darıca, Söğütlü ve Akçakale Mahalleleri de projeye dahil edilmişti.

Öte yandan çilek yetiştiriciliğinde 1,5-2,5 ton arasındaki ortalama verim ve 8-10 TL arasındaki kilogram fiyatı ile çiftçilerin çilek üretimine ve organik tarıma geçiş isteğini artırdığı belirtildi. Organik çilek üretimi lezzeti, aroması ve görüntüsüyle büyük talep görürken, fidesi, gübresi, ilacı, sulama sistemi, örtüsü devlet tarafından karşılanıyor.

(

İki Üniversite Bitirdi Organik Çilek Yetiştiriyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İki Üniversite Bitirdi Organik Çilek Yetiştiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement