İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması İmza Töreni - Son Dakika
Güncel

İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması İmza Töreni

İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması İmza Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'yi AB'ye almayanların, şartları uygun olmayan nice ülkeyi birliğe buyur ettiğini gördükten sonra artık bunların hiçbirine şaşırmıyoruz.

21.07.2017 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'yi AB'ye almayanların, şartları uygun olmayan nice ülkeyi birliğe buyur ettiğini gördükten sonra artık bunların hiçbirine şaşırmıyoruz. Kendi elleriyle, kendi güvenilirliklerini yok edenlerle bizim işimiz yok." dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, kamu-özel sektör iş birliği projeleri alanında dünyada bir marka haline geldiğini, G20 Zirvelerinde ve ekonomi içerikli tüm büyük toplantılarda, Türkiye'nin bu alandaki başarısının takdirle ifade edildiğini söyledi.

Dünyadaki kamu-özel sektör projelerinin yaklaşık yüzde 40'ını gerçekleştiren Türkiye'nin, bu sayede sadece bütçe imkanlarıyla çok uzun yıllar boyunca tamamlanamayacak pek çok projeyi kısa sürede hayata geçirdiğini anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İstanbul'da inşası süren dünyanın en büyük havalimanından Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne, Osman Gazi Köprüsü dahil İstanbul- İzmir Otoyolu'ndan Avrasya Tüneli'ne, şehir hastanelerinden enerji yatırımlarına kadar pek çok proje, bu modelin ürünüdür. Şu anda Akkuyu Nükleer Enerji yine bizim bu projemizin bir ürünüdür. Japonya-Fransa-Türkiye olarak başlayacağımız Sinop Nükleer Enerji inşallah o da bu zincirin bir halkası olacaktır. Bu projeler için kamu-özel sektör iş birliği yanında bir de finansman desteğine ihtiyaç var. Ülkemizdeki projelere finansman desteği sözü veren kimi kuruluşların daha sonra hiçbiri de ticari temele dayanmayan, tamamen siyasi gerekçelerle bundan vazgeçtiklerini gördük. Buradaki amacın, ülkemizi zor duruma düşürmek olduğu apaçık ortadadır. Buna rağmen Türkiye kimi zaman kendi bankalarının, kimi zaman yurt dışındaki dost ülkelerin, finans kuruluşlarının desteğini alarak, bu sıkıntılarını aşmayı başarmıştır. "

"Kendi güvenilirliklerini yok edenlerle bizim işimiz yok"

Kamu-özel sektör iş birliği projelerindeki uluslararası ortaklara, Türkiye'ye getirdikleri teknoloji ve birikim bakımından da çok önem verdiklerini belirten Erdoğan, "Birinci havalimanı ile alakalı uluslararası bankalar, finans sektörü girmedi, çekildiler, girmiyoruz dediler. Ben yerli bankalarımıza başta devlet bankaları olmak üzere bu konuda tavsiyemi yaptım. Sağ olsun 5 bankanın kurduğu konsorsiyumla süreç başladı, ondan sonra da uluslararası finans sektörü 'Bizi de alır mısınız?' demeye başladılar. Çünkü baktılar ki bu iş olacak. Şu anda da onlara ihtiyaç kalmadan iş yürüyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayi gibi stratejik alanlarda ve yüksek teknolojiye dayalı her konuda bu iş birliğinin daha değerli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi gelişmekte olan ülke kategorisinden gelişmiş ülke kategorisine çıkarmak için her alanda yüksek teknolojinin tasarımı, üretimi ve kullanımına geçmek zorunda oluğumuzu biliyoruz. Teknoloji transferi bir yere kadar işimizi görür ama asıl olan bunun araştırma, geliştirme, ürüne dönüştürme safhalarını yapabilmemizdir. Bunun için de dostlarımızın desteğine, katkısına ihtiyacımız var. Türkiye'nin darbe girişimi gibi bir ülkenin başına gelebilecek en büyük felaketlerden birini yaşadığı dönemde dahi yatırım yapılabilir bir yer olduğunun en büyük kanıtı işte bu projedir. Uluslararası aktörler, kredi derecelendirme kuruluşları gibi tamamen siyasi yönlendirmelerle not açıklayan kuruluşlara değil, ülkelerin gerçeklerine bakıyor. Türkiye gerçeğiyle apaçık ortadadır. Güya tüm dünya için ortak ekonomi, siyasi, sosyal standartlar belirleyen ama kendi işlerine gelmediğinde bunların hiçbirine uymayan kimi ülkelerin ve kuruluşların foyası, yaşanılan her hadiseyle biraz daha ortaya çıkıyor.

Türkiye'yi AB'ye almayanların, şartları uygun olmayan nice ülkeyi birliğe buyur ettiğini gördükten sonra artık bunların hiçbirine şaşırmıyoruz. Kendi elleriyle, kendi güvenilirliklerini yok edenlerle bizim işimiz yok. Yolumuz da aynı değil. Türkiye yeniden şekillenen dünya siyasetinde ve ekonomisinde, kendine en doğru, en adil, en kazançlı yeri mutlaka bulmuştur, bulacaktır. Ne terör örgütlerinin azgın saldırıları ne de uluslararası düzeyde sergilenen ikiyüzlülükler buna engel olabilir. Genç yaştaki Necmettin Yılmaz öğretmenimizi şehit eden terör örgütlerine karşı güvenlik güçlerimiz, bir hafta, on gün içinde hepsini buldu, gereğini de yaparak onları etkisiz hale getirdi. Türkiye artık bu. Hiçbir zaman şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Atalarımızın dediği gibi şunu da bilmemiz lazım, su akar yatağını bulur."

"Yatırım yapan herkes Türkiye'de kazanacaktır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, bölgesindeki krizlere ve kendisine yönelik saldırılara rağmen büyümeyi, gelişmeyi, ilerlemeyi sürdürdüğünü ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz yıl yüzde 2,9'luk büyüme oranıyla beklentilerin üzerine çıkarak, Avrupa'ya göre oldukça iyi, dünya genelinde de takdire şayan bir başarı elde etti. Bu yıl da ilk çeyrekteki yüzde 5'lik büyüme oranıyla yine pek çoklarını şaşırtan bir başarı ortaya koydu. İnşallah ikinci çeyrek çok daha farklı gelecek. Ben buna da inanıyorum. Son 4 yıldır kesintisiz saldırı altında bulunan Türkiye, artık aydınlığa doğru yol almaya başlamıştır. Üretimde, ihracatta, istihdamda, borsada, ekonominin her alanında güzel haberler ve sinyaller gelmeye devam ediyor."

Borsada yüzde yüzün üzerindeki sıçramanın bir çoklarını ciddi manada şaşırttığını anlatan Erdoğan, "Böyle bir dönemde güvenen ve yatırım yapan herkes Türkiye'de kazanacaktır." dedi.

Erdoğan, imzalanacak finansman anlaşmasının taraflar için hayırlı olmasını dileyerek, böyle ciddi rakama baliğ, yüzde 80'ini kreditörlerin temin ettiği, yüzde 20'si öz sermaye olmak üzere ciddi bir dayanışmanın ortaya konulacağı bu yatırımın, Türkiye'de bir numara sağlık yatırımı olarak dünyaya örnek olacağına inandığını kaydetti.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yetkililer daha sonra İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması'nı imzaladı.

Törene, Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ve Sojitz Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Yoji Sato ve çok sayıda davetli katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi Kredi Anlaşması İmza Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement